|  

Εργοβιογραφικό του διπλ. μηχανολόγου-μηχανικού Ε.Μ.Π., εκπαιδευτή στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔ), εγγεγραμμένου στο ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και λογοτέχνη, θεατρολόγου και κριτικού

Κωνσταντίνου Βασιλείου Μπούρα

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1962.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σπουδές:

 1. Αριστούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1994).
 2. Μάστερ (D.E.A.) Θεατρικών Σπουδών του γαλλικού Πανεπιστημίου Paris III (La nouvelle Sorbonne) (1997).
 3. Πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985). Η διπλωματική του εργασία με θέμα «Τεχνολογία και Κοινωνία» βαθμολογήθηκε κατόπιν προφορικής υποστηρίξεως σε τριμελή επιτροπή με άριστα δέκα (10).

Εργάζεται στον Ε.Ο.Τ. από 23/03/1988 έως 31/10/2014 και στο τωρινό Υπουργείο Τουρισμού από 1/11/2014 έως και σήμερα, ανελλιπώς, ως διπλ. μηχανολόγος μηχανικός Ε.Μ.Π. με εξειδίκευση στον έλεγχο των Δημοσίων Έργων. Διατελεί Πρόεδρος σε επιτροπής Διαγωνισμού ανάθεσης Δημοσίων Έργων και χειρίζεται θέματα απαιτήσεων των εργοληπτών από το Δημόσιο (επίλυση ενστάσεων, σύνταξη θέσεων της Υπηρεσίας για αιτήσεις θεραπείας, προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κ.λπ.). Έχει παρακολουθήσει στο ΙΝΕΠ της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης 5 πιστοποιημένα σεμινάρια στον τομέα των Δημοσίων Έργων, της ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ έχει διδάξει το Μάθημα «Πόλη σε Κρίση», όπως φαίνεται από τις συνημμένες βεβαιώσεις.

Κριτικό έργο: Ως κριτικός λογοτεχνίας και θεάτρου συνεργάζεται από το 2008 με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, καθώς και με τις εφημερίδες Η ΑΥΓΗ κι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με την ΕΡΤ, με το γαλλικό περιοδικό DESMOS (επιμελήθηκε το αφιέρωμα για το νέο ελληνικό θέατρο και συμμετείχε ως αρθρογράφος στο αφιέρωμα για τη σύγχρονη ελληνική ποίηση), με ελληνικά έντυπα περιοδικά (ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ, ΤΑ ΔΕΚΑΤΑ, Η ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ, Ο ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ, ΤΟ ΚΟΡΑΛΛΙ, ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ κ.ά.), καθώς και με ηλεκτρονικά περιοδικά (όπως: www.diavasame.gr, www.diastixo.gr, https://grafei.wordpress.com, www.poiein.gr, www.vakxikon.gr και πολλά άλλα). Διατηρεί από την 1997 την προσωπική ιστοσελίδα www.konstantinosbouras.gr όπου αναρτώνται κείμενά του σε διάφορες γλώσσες και η επισκεψιμότητά της είναι τόσο μεγάλη διεθνώς που συχνά-πυκνά «πέφτει».

Αναλυτική κριτικογραφία στην ηλεκτρονική βάση της www.biblionet.gr

Και συγκεκριμένα στη διεύθυνση: http://www.biblionet.gr/author

Λογοτεχνικό Έργο: Ως συγγραφέας έχει μέχρι σήμερα εκδώσει τριάντα τρία βιβλία (ποίηση, θέατρο, μυθιστόρημα, δοκίμια) από τα οποία δύο (ένα μυθιστόρημα και μία θεατρική τριλογία) στη γαλλική γλώσσα. Αντλεί τα θέματά του από την Αρχαία Ελλάδα και κυρίως από τους λυρικούς και τραγικούς ποιητές. Η ελληνική μυθολογία, το Βυζάντιο, η Αλεξάνδρεια είναι οι πόλοι έλξης γύρω από τους οποίους στρέφεται επίμονα η γραφή του. Ποιήματά του περιέχονται σε ανθολογίες στην Αμερική (της «Διεθνούς Εταιρίας Ποιητών»), στη Γαλλία, στην Πολωνία, στην Ιταλία και αλλού. Το ευρωπαϊκό λογοτεχνικό περιοδικό SEMICERCHIO στο τεύχος του 1998 με τίτλο «Esiste la poesia europea?» («Υπάρχει ευρωπαϊκή ποίηση;») του αφιέρωσε ένα ιδιαίτερα τιμητικό άρθρο του Mauro Giachetti.

Θεατρικό Έργο: Την άνοιξη του 2002 παρουσιάστηκε το μονόπρακτό του «Θέσπις» από το νεοσύστατο θίασο «Ελεός» στο θέατρο «ΑΛΕΚΤΟΝ», και επαναλήφθηκε το Μάρτιο του 2003 στο θεάτρο της Σχολής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τη θεατρική περίοδο 2002/2003 ανεβαίνει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ο δραματικός μονόλογος «Ο Θάνατος του Ευριπίδη» σε σκηνοθεσία Κων/νου Μάριου. Έχουν εκδοθεί και παρουσιάσθηκαν από τη Δημοτική Σκηνή Ηγουμενίτσας τα μονόπρακτα που περιλαμβάνονται στον τόμο «ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ», και τα οποία δανείζονται τα θέματά τους και τη μυθολογία τους από την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

Βραβεία και διακρίσεις: Έχει βραβευθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μελέτημά του με θέμα την ποίηση του Ανδρέα Κάλβου. Έχει τιμηθεί από την «Διεθνή Εταιρία Ποιητών», τη «Διεθνή Εταιρία Συγγραφέων και Καλλιτεχνών» και τη «Διεθνή Εταιρία Lawrence Durrell» η οποία κατόπιν διαγωνισμού δημοσίευσε δύο ποιήματά του μεταφρασμένα στα αγγλικά στο περιοδικό «Deus Loci». Το βιογραφικό βρίσκεται σε εγκυκλοπαίδειες του «Διεθνούς Βιογραφικού Ινστιτούτου» και του «Αμερικάνικου Βιογραφικού Ινστιτούτου» καθώς και στη νέα έκδοση της εγκυκλοπαίδειας του Χάρη Πάτση για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Το 2015 διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης προς τιμήν της αρχαίας ποιήτριας Nosside. Τον Ιανουάριο του 2017 βραβεύεται από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων για τη συμμετοχή του σε λογοτεχνικό διαγωνισμό με ένα ποίημά του για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού του CEPAL για το έτος 2000 για την ποιητική του συλλογή στα γαλλικά «EROS PALIMPSESTE», η οποία του χάρισε και το βραβείο Maurice Grunwald του Conseille Général της Moselle.

Επαγγελματική εμπειρία: Εργάζεται ως διπλωματούχος μηχανικός, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από το 1986. Από το 1997 μέχρι και το 1998 διετέλεσε διευθυντής του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Ως συγγραφέας έχει μεταφράσει, επιμεληθεί και διορθώσει επιστημονικά κείμενα σχετικά με το θέατρο που έχουν τυπωθεί σε βιβλία σημαντικών εκδοτικών οίκων («Καστανιώτης»,«Καρδαμίτσα»,«Οδυσσέας»,«Πλέθρον», κ.λ.π.), σε προγράμματα θεάτρων («Αμφι-θέατρο» Σπύρου Ευαγγελάτου και «Η νέα ΣΚΗΝΗ» Λευτέρη Βογιατζή) και σε έγκριτα περιοδικά. Ως μεταφραστής συνεργάστηκε με τους εκδοτικούς οίκους «Πατάκης», «Σαββάλας», «Οδυσσέας», «Ντουντούμης», κ.ά. Στο συρτάρι του υπάρχουν μεταφράσεις της «Περικειρομένης» του Μενάνδρου (από τα αρχαία ελληνικά, συμπλήρωση και διασκευή), του «Κύκλου με την κιμωλία» του Μπρεχτ (διασκευή για παιδικό θέατρο και Καραγκιοζοπαίχτη), του «Neverland», θεατρικού έργου της Phylis Naggy, του έργου «Two» του Jim Cartwright, της κωμωδίας «Absent Friends» του Alan Ayckbourn κ.ά.

Ως δραματολόγος συνεργάζεται με θιάσους στη δραματουργική επεξεργασία μεταφρασμένων ή θεατρικών έργων γραμμένων στην ελληνική γλώσσα.

Διδακτική εμπειρία: Δίδαξε «Ιστορία αρχαίου θεάτρου» στη Σχολή Ξεναγών Μυτιλήνης (1997, 1998) στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας (1999, 2000) και στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Τα δοκίμιά του που βασίζονται σε αυτά τα μαθήματα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Οδυσσέας» με τον τίτλο «Το Μετά της Τραγωδίας». Δίδαξε το μάθημα «Πόλη σε Κρίση. Πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης – Παρεμβάσεις» στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (2016, 2017).

Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και φεστιβάλ: Έχει λάβει με εισηγήσεις του μέρος σε διεθνή φεστιβάλ με θέμα το θέατρο και την ποίηση στην Αθήνα, στην Ουάσιγκτον, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Πόζναν και στο Άργος. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου του 2000 έλαβε μέρος με εισήγησή του για τα θεατρικά έργα του Lawrence Durrell σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε στην Κέρκυρα η «Διεθνής Εταιρία Lawrence Durrell» με συμμετοχή εκατόν πενήντα επιστημόνων και προσωπικοτήτων από όλον τον κόσμο. Τον Ιούλιο του 2017 συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση δραματουργών «Write» στο Mandanici της Σικελίας και στο τριακοστό έκτο Συμπόσιο Ποίησης στην Πάτρα. Τον Σεπτέμβριο του 2016 και του 2017 συμμετείχε στο 45ο και 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου ως συντονιστής των κεντρικών εκδηλώσεων και ομιλητής στα αφιερώματα. Το 2017 συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Ποιητικό Φεστιβάλ της Αθήνας (3rd Athens World Poetry Festival) και στο ANALOGIO FESTIVAL 2017. Επίσης, 2 με 5 Νοεμβρίου 2017 προσκλήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας κι έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποίησης. Τον Ιούλιο του 2018 έλαβε μέρος στο 6ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου.

Ξένες γλώσσες: Ομιλεί και γράφει σε πολύ καλό βαθμό την αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα. Μεταφράζει από αρχαία ελληνικά, ενώ γνωρίζει τα λατινικά. Η αρχαιομάθειά του έχει συχνά επισημανθεί από την κριτική.

Αφιερώματα στο έργο του: Το περιοδικό «Σίσυφος», στο διπλό του τεύχος 12-13/2017 αφιέρωσε κείμενα δεκατριών κριτικών, φιλολόγων, συγγραφέων και διανοητών στο μέχρι τώρα έργο του Κωνσταντίνου Μπούρα. Κριτικές για το πρόσφατο τριακοστό βιβλίο του «Τρία Άλφα μία Ήττα κι ένα Ωμέγα» δημοσίευσαν τα περιοδικά (δε)κατα, Poetix, Οδός Πανός, Νέα Ευθύνη, Κοράλλι, Σίσυφος, diavasame, diastixo, fractal κ.ά.

Είναι ενεργό μέλος αναγνωρισμένων πνευματικών-πολιτιστικών σωματείων και λογοτεχνικών εταιρειών: της ΈΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ, του ΚΥΚΛΟΥ ΠΟΙΗΤΩΝ, του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (I.T.I.), της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, καθώς και distinguished member of the International Society of Poets, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συγγραφέων κ.λπ.

Βιβλία του Κωνσταντίνου Μπούρα:

 1. Ο Πορφυρός Ήλιος του Έρωτα και του Θανάτου, εκδόσεις «Τέχνη και Λόγος», Αθήνα 1987.
 2. Άγουρος Έρως, εκδόσεις «Τέχνη και Λόγος», Αθήνα 1988.
 3. Η Κοιλάδα των Νεκρών Ερώτων, εκδόσεις «Πλέθρον», Αθήνα 1990.
 4. Έρως Ηλιότροπος, εκδόσεις «Πλέθρον», Αθήνα 1993.
 5. Αγαύης Έρως, εκδόσεις «Οδυσσέας», Αθήνα 1995.
 6. Ο ποιητής του Abdeljebbar, εκδόσεις «Πλέθρον», Αθήνα 1995.
 7. Η φωνή του Μανδραγόρα, εκδόσεις «Οδυσσέας», Αθήνα 1996.
 8. Έρως Τριμαργικός, εκδόσεις «Πλέθρον», Αθήνα 1997.
 9. Στον αστερισμό της Εκάτης, εκδόσεις «Δωδώνη», Αθήνα 1997.
 10. Έρωτες γυρίνων και κρίνων, εκδόσεις «Οδυσσέας», Αθήνα 1998.
 11. Έρως Παλίμψηστος, εκδόσεις «Το Ροδακιό», Αθήνα 1999.
 12. Le Chant de la Mandragore, éditions « La Bruyère », Paris 1999.
 13. Ο Θάνατος του Ευριπίδη, εκδόσεις «Δωδώνη», Αθήνα 1999, (δεύτερη έκδοση βελτιωμένη, το Φεβρουάριο του 2000).
 14. Palmiers et Mandragores, éditions « L’ Harmattan », Paris 2000.
 15. Όρθρος αιώνος, εκδόσεις «Δυτικές Ινδίες», Αθήνα 2000.
 16. Το «Μετά» της Τραγωδίας, εκδόσεις «Οδυσσέας», Αθήνα 2000.
 17. Η Μεταφυσική του Έρωτα, «Οδυσσέας», Αθήνα 2002.
 18. 18. Ερωτικά Μοιρολόγια, «Παρουσία», Αθήνα 2003.
 19. Ερέτης Ιώδους, «Δυτικές Ινδίες», Αθήνα 2004.
 20. Ψυχρόν Πυρ, «Οδυσσέας», Αθήνα 2005.
 21. Φάος, «Το Ροδακιό», Αθήνα 2007.
 22. Ποσειδωνίς, «Εριφύλη», Αθήνα 2008.
 23. Διασκευάζοντας μετ’ ευτελείας, «Φαρφουλάς», Αθήνα 2009
 24. Ελευθερίας Ανατολή, “Μεταίχμιο”, Αθήνα 2010
 25. Αρχαίο Φαγοπότι, “Αρμονία”, Αθήνα 2011
 26. Αφθονία Μπουρέικ στους αρχαιολογικούς χώρους τής Ελλάδας (κερδίζοντας από τις ενεργειακές πύλες Αφθονία), “Momentum”, Αθήνα 2013
 27. Στυλίτης, 412 ποιήματα, “Momentum”, Αθήνα 2014.
 28. Φιλοσοφώντας άνευ… (δοκίμια για την Κρίση και τον σύγχρονο Άνθρωπο), “Momentum”, Αθήνα 2015.
 29. Το Τζιτζίκι της Περσεφόνης (Ανάλεκτα δραματικά και …άλλα), “Όστρια”, Αθήνα 2015
 30. Τρία Άλφα μία Ήττα κι ένα Ωμέγα (ποιήματα στην ελληνική, γαλλική κι ιταλική και πολωνική γλώσσα), «Οι Εκδόσεις των Φίλων», Αθήνα 2017.
 31. Κρίσιμη Δεκαλογία. Θεατρικό δεκάπτυχο (δέκα θεατρικά έργα για την Κρίση), «Τάδε Έφη», Αθήνα 2017.
 32. Παλίμψηστος Πάπυρος / Papyrus Palimpseste,δίγλωσση ποιητική συλλογή (ελληνικά-γαλλικά), μετάφραση: Παρασκευή Μόλαρη, εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2018.
 33. 25 προσευχές αδύναμων όντων (το καθένα προς το δικό του «θεό») / Veinticinco “oraciones” de seres humildes y débiles (cada uno a su propio dios),  Traducción de José Antonio Moreno Jurado, εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2018.

Υπό έκδοσιν:

 • Ο Πορφυρός Ήλιος του Έρωτα και του Θανάτου, Φλωρεντία (σε μετάφραση Mauro Giachetti)
 • Έρως Παλίμψηστος, Παρίσι
 • Ο Θάνατος του Ευριπίδη & Το Μετά της Τραγωδίας, στην αγγλική και στη γαλλική γλώσσα
 • Crisis Soprano Coloratura (ευθυμογραφήματα)
 • Ταξίμετρο-λεξίμετρο (ευθυμογραφική νουβέλα)
 • Το ημερολόγιο τής μοναχικής πολυκοσμίας: Τα ποιήματα μιάς ά-Φθονης λιτότητας κ.ά…