Σας περιμένω όλους την παράλλη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 στις 8μμ στο κουκλίστικο βιβλιοπωλείο “Επί λέξει” σε μια βραδιά με θέμα “ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ”:

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ διοργανώνουν εκδήλωση
με θέμα «ΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ»
με αφορμή την κυκλοφορία
του τριακοστού βιβλίου του Κωνσταντίνου Μπούρα
«Τρία Άλφα μία Ήττα κι ένα Ωμέγα»

Στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει»
(Ακαδημίας 32, Αθήνα 10672, τηλ. 2103388054)

τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 20:00.

Θα μιλήσουν: ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Φίλιας, που θα συντονίσει και την όλη φιλολογική βραδιά, καθώς και η μεταφράστρια γαλλικής Παρασκευή Μόλαρη, η μεταφράστρια, Εκπρόσωπος του Διεθνούς Διαγωνισμού Nosside Τζίνα Καρβουνάκη κι ο ποιητής-θεατρολόγος-κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας.

Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Χάρις Συμεωνίδου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

* * *
Τρία Άλφα, μια Ήττα κι ένα Ωμέγα
Π ο ι ή μ α τ α
του Κωνσταντίνου Μπούρα

Αθήνα 2017

* * *
Σελ. 386 / τιμή 20 ευρώ

379 νέα φιλοσοφικά ποιήματα (στο επίμετρο ποιήματα και δοκίμια μεταφρασμένα στην αγγλική, στη γαλλική, στην ιταλική και στην πολωνική γλώσσα από τους: Γεώργιο Σερεντίνη, Παρασκευή Μόλαρη, Τζίνα Καρβουνάκη, Mauro Giachetti και Παβέου Κρούπκα)

Σε αυτόν τον ευσύνοπτο τόμο ο Κωνσταντίνος Μπούρας καταθέτει προς γνώσιν και επίγνωσιν, τριακόσια εβδομήντα εννέα νέα φιλοσοφικά ποιήματα, το ποιητικό απάνθισμα τριάντα ετών σιωπηλής ζωής (τριάντα βιβλία). Τα χρόνια τής Κρίσης ήταν για την Ελλάδα εφαλτήριο εξελίξεως σε όλα τα επίπεδα: ψυχικό, πολιτισμικό, κοινωνικό. Η Αλληλεγγύη κι η αναζήτηση τού Ουσιώδους απεμάκρυναν νεοπλουτίστικες πρακτικές και ουτοπικές ευδαιμονίες. Αναγκαστήκαμε να δούμε το είδωλό μας στον καθρέφτη και να συμφιλιωθούμε μαζί του. Κατόπιν άρχισαν οι αναγκαίες επισκευές, αναστηλώσεις, κατεδαφίσεις. Όπως μετά από τα χτυπήματα τού Εγκέλαδου, τίποτα σαθρό δεν μένει όρθιο. Κι από τα τραυματισμένα κτήρια, όσα ατενίζουν ακόμα περήφανα τον ουρανό θα προτιμούσαμε να είχαν κι εκείνα σωριαστεί στη λάσπη. Υπάρχουν βέβαια και δημιουργήματα παντός καιρού, αξίες διαχρονικές και κείμενα αιώνια. Σε αυτή την περίπτωση τής γοργής αλλαγής, που το ποτάμι τού Ηράκλειτου πήρε κι εσήκωσε ξερριζωμένα δέντρα, κουφάρια αυτοκτονημένων, άτυχα ζωάκια και μαδημένα πέταλα παπαρούνας, είναι άθλος η ισορροπία επί τού αφρού τών κυμάτων. Ο διασωθείς δεν μετανιώνει που επιβίωσε, πενθεί όμως τους χαμένους φίλους, οικείους, συγγενείς. Οι περισσότεροι πέθαναν από τον Φόβο τους, εις αναζήτησιν μιας πάλαι ποτέ ευδαιμονίας. Οι συμβιβασμένοι προσαρμόστηκαν στη λαίλαπα τών εποχών. Η πανούκλα είναι μια δύναμη ανεξέλεγκτη κι εκεί εκτιμάς περισσότερο μια καλή κουβέντα, ένα χέρι βοήθειας, μια ανάσα, ένα βλέμμα φιλικό. Κι ο Έρωτας; Τρυφερή αγκαλιά, καταφύγιο ναυαγισμένων πόθων. Αυτοσυγκράτηση και ειρωνεία, λαγνεία πασπαλισμένη με την αγωνία να μην φύγεις. Φοβόμαστε κυρίως τον εαυτό μας και την αστάθεια τού Καιρού. Αγαπάμε. Μάθαμε. Επιτέλους. Μήπως αυτό δεν είναι το κέρδος;
Κι όχι μόνον.

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε το 1962 στην Καλαμάτα κι από το 1977 ζει στην Αθήνα. Συγγραφέας 30 εκδοθέντων βιβλίων, κριτικός θεάτρου και βιβλιοκριτικός. Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985), αριστούχος τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος θεατρολογίας τού γαλλικού Πανεπιστημίου Paris III – La nouvelle Sorbonne (D.E.A. Etudes Théâtrales). Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και σε πάμπολλα λογοτεχνικά περιοδικά. Θεατρικά του έργα με αρχαιοελληνικά θέματα έχουν παρασταθεί σε θέατρα τής Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι δάσκαλος τού ρέικι και εισηγητής μιας καινούργιας μεθόδου αρχαιολογικού ρέικι με τίτλο “Αφθονία Μπουρέικ – Bhureik Abundance” (κυκλοφορεί και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Momentum). Συμμετέχει στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ-2 «Το βιβλίο» και έχει εκπομπή με τίτλο «Θεατροποιούμεν άνευ ευτελείας» στοwww.radio-ygeia.com

E-mail: kbouras@tee.gr.
Web-site: www.konstantinosbouras.gr