Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Διαβάζουμε από το ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα που μας έστειλε η Χρύσα Ματσαγκάνη:
“Take me home”, το πρώτο ροκ μιούζικαλ που δημιουργήθηκε για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα παρουσιάστηκε την Τετάρτη 27 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής στην Αίθουσα Τριάντη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα, μουσική Ανδρέα Κουρέτα με τον Κώστα Αρζόγλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ένα μεγάλο καστ ηθοποιών και χορευτών σε χορογραφίες του Θοδωρή Πανά.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πολιτιστικού κινήματος “Athena take me home”, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής.
Βασισμένο στο κόμικ “Παππού θα μας πεις μια ιστορία” του Μανώλη Μουμαλίδη, στόχος είναι η διάδοση και η γνώση της ιστορίας της κλοπής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Έξυπνη ιδέα, ανάλογη με την καλλιέργεια τού Φιλελληνισμού στις απαρχές τής Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τότε το αρχαίον ελληνικόν Πνεύμα λειτούργησε ως προπάτορας τού Διαφωτισμού και σήμερα οικειοποιούμεθα ένα μάλλον αγγλοσαξωνικό παραστασιακό είδος για να πείσουμε τους βρετανούς ψηφοφόρους να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους για την πολυπόθητη επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα στην μητρίδα τους, εκεί που ανήκουν: στο Νέο Μουσείο τής Ακρόπολης που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών.
Η Περιφέρεια Αττικής παίρνει τώρα την σκυτάλη και στηρίζει ένα διεθνές μουσικο-θεατρικό γεγονός, που θα έστεκε επάξια σε οιαδήποτε σκηνή τού κόσμου (με τους ανάλογους υπέρτιτλους).
Ευπρόσωπο το αποτέλεσμα. Άξιοι καλλιτέχνες, επαρκείς ηθοποιοί, αξιοθαύμαστοι χορευτές, καταπληκτικές φωνές (με ελάχιστες εξαιρέσεις επικάλυψης των τραγουδιστών από την ζωντανή ορχήστρα).
Μια παραγωγή που πρέπει να πάει παντού για το καλό όλων προκειμένου να αποκατασταθεί μια αδικία και να ιαθεί το τρωθέν διεθνές αίσθημα περί Δικαίου.
Ο Κώστας Αρζόγλου κράτησε με ηρωισμό τον ρόλο τού «αρχαίου» (γενικώς) αφηγητή-παραμυθά.
Κοστούμια έξυπνα σχεδιασμένα να φέρουν την «πατίνα» του χρόνου σαν μαυρισμένα από το καυσαέριο μάρμαρα.
Η μουσική ανάλογη του είδους.
Εξαιρετικό το κόμικ.
Παρόμοιες πρωτοβουλίες πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να ενισχυθούν, όχι μόνο για την συνήθη τόνωση τής σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά γιατί ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός είναι οι μόνες βαριές βιομηχανίες μας.
Η Αρχαιότητα είναι περιουσία και κληρονομία μας, όχι μόνον όσον αφορά τα μάρμαρα, αλλά με αφορμή αυτά ξαναγυρνάμε στα αθάνατα κείμενα μεγάλων μορφών τής Παγκόσμιας Φιλοσοφίας και Ποίησης. Οι τωρινοί διανοητές τής Εσπερίας στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη επανέρχονται διαρκώς, με τους προσωκρατικούς να επιμένουν εμφατικά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες σε μια θριαμβευτική επάνοδο.
Οι υψηλές πνευματικές επιτεύξεις είναι σαν τα αείποτε χιονισμένα βουνά που χάνονται στα σύννεφα. Ό,τι και να κάνεις δεν μπορείς να τα αγνοήσεις και σίγουρα δεν γίνεται να τα υπερβείς.
Είμαστε τυχεροί γιατί σε αυτή την γλώσσα, σε αυτά τα μήκη και πλάτη τής γης ιδρύθηκε και άκμασε ένας μεγάλος πολιτισμός, που ακόμα θάλλει σαν Φάρος μεταλαμπαδεύοντας τα ανθρωποκεντρικά και ανθρωπομετρικά ιδανικά της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Ισονομίας, της Δικαιοσύνης, της αδελφοσύνης όλων των λαών απανταχού της γης….

Ειδικά χάριν των κοινωφελών σκοπών αυτής της παραγωγής δεν θα επιμείνω σε μικροδιορθώσεις τεχνικής φύσεως. Είμαι όμως στη διάθεση των επαρκών καλλιτεχνών να τους τις επισημάνω κατ’ ιδίαν.
Ας μείνουμε στο Κοινό Καλό που υπηρετούμε όλες και όλοι υπερβαίνοντας τα «εγώ» μας χάριν του «εμείς». Κι αυτό το «εμείς» συμπεριλαμβάνει ολάκερη την Ανθρωπότητα.
Η Κριτική είναι εδώ με ευγένεια, διάκριση, ανθρωπισμό, πιστή στα ιδεώδη τού Διαφωτισμού, υπεραμυνομένη τής ελευθερίας τού Λόγου, έτοιμη να παλέψει «υπέρ αδυνάμου». Ας υπερβούμε επιτέλους τον πανάρχαιο Φθόνο που μας χαρακτηρίζει και μας εξορίζει από τον πνευματικό Όλυμπο που δικαιούμαστε. Ας λάμψουμε πιότερο κι από τα κλεμμένα μάρμαρα με το ιερό Πνεύμα που τα εμψυχώνει.
Τα Ελγίνεια είναι η ψυχή τού τόπου μας και η ντροπή τού Ηνωμένου Βασιλείου. Ας αρνηθούμε εμπράκτως το κτηνώδες «δίκαιο τού ισχυροτέρου» που προκάλεσε πολλούς πολέμους και έσυρε πολλούς ανθρώπους στην αιχμαλωσία, στην δυστυχία, στην μαρτυρική εξόντωση.
Φίλοι Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Ισπανοί και Γερμανοί, ενώστε όλες και όλοι τις φωνές σας προκειμένου να επανέλθουμε στην Παγκόσμια Ειρήνη που δικαιούμεθα.

Μετά Λόγου Γνώσεως, Θλίψεως Περισσής, Πόνου ανυπερβλήτου,

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ
https://konstantinosbouras.gr

info από το Δελτίο Τύπου:
“TAKE ME HOME”
ΡΟΚ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΙΣΣΟΒΑΣ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
-Αίθουσα Τριάντη-

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Η θεατρική παράσταση “Take me Home” είναι το πρώτο ΡΟΚ Μιούζικαλ που δημιουργήθηκε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και βασίζεται στο κόμικ “Παππού, θα μου πεις μια ιστορία;” του Μανώλη Μουμαλίδη, σκοπός του οποίου είναι η διάδοση και η γνώση της ιστορίας της κλοπής των γλυπτών της Ακρόπολης, με πρωτοβουλία του κινήματος Athena Take me Home.
Είναι μια μυθοπλασία, εμπνευσμένη από τα αληθινά γεγονότα της λεηλασίας των μνημείων της Ακρόπολης, που διέπραξε ο Τόμας Μπρούς, κόμης του Έλγιν, στις αρχές του 19 ου αιώνα.
Ο ήρωας μας ακολουθεί τον αδίστακτο και ασυνείδητο Άγγλο. Με την ηρωική του δράση, την ιστορική του συνείδηση, τα ευγενικά του ιδεώδη, ταυτίζεται με το όραμά του, προσωποποιεί τα αγάλματα, συνομιλεί με την Καρυάτιδα, και βάζει σκοπό της ζωής του, την επιστροφή των μνημείων ανεκτίμητης αξίας, πίσω στην Αθήνα. Το θεατρικό έργο, περιγράφει με παραστατικότητα, το μεγαλύτερο έγκλημα τέχνης, την αρχαιοκαπηλία, το αίσχος της λεηλασίας και επιδιώκει μέσα από τους διαλόγους, να ξυπνήσει συνειδήσεις, να αναμοχλεύσει ενοχές, να συγκινήσει καρδιές…

Το κίνημα Athena Take me Home
To Athena Take me Home αποτελεί ένα όραμα του Οίκου Μόδας Τρανούλη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρα τους. Ο Οίκος Μόδας Τρανούλη, με πολυετή, επιτυχημένη κι έντονα ενεργή δράση δημιουργικότητας εμπνεύστηκε το κίνημα Athena Take me Home, μια φωνή διαμαρτυρίας, που μέσω της Μόδας, ανδρώνεται κι εκδηλώνεται ως κραυγή ενάντια σε μια τραγική κλοπή που πραγματοποιήθηκε σε βάρος ενός ιδιαίτερα Λαμπερού Πολιτισμού, εκείνου της Αρχαίας Ελλάδας.
Η ιδέα του κινήματος ανήκει στον Θεόδωρο Τρανούλη μέσα από τη συναναστροφή του με τη Μελίνα Μερκούρη, τον Ζυλ Ντασέν καθώς και με τον σκηνοθέτη Γιάννη Διαμαντόπουλο, οραματιστές της ιδέας της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Το 2018 στη Σλοβενία ο Οίκος Μόδας Τρανούλη απέσπασε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 18 χώρες, στην κατηγορία Fashion Design Award Winners , για την αρχαιοελληνική κολεξιόν Athena by Tranoulis.
Η Αθηνά Τρανούλη για τον σκοπό αυτόν βραβεύτηκε ως Πρόεδρος του κινήματος από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης και άλλη μια βράβευση ήρθε από τον Όμιλο Εξάλειπτρον.
Το 2019 ο Οίκος Μόδας Τρανούλη φιλοξενήθηκε στο Ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι BNNVARA, στο ντοκιμαντέρ του με θέμα την Αρχαία Ελλάδα. Τα γυρίσματα έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο της στοάς του Αττάλου.
Μεγάλη διάκριση και το 2021 για το κίνημα, καθώς η Αθηνά Τρανούλη συμμετείχε στα βραβεία ‘’International Elite Woman 2021’’ στον Καναδά, με τον τίτλο Co-Chair και το βίντεο από την εκδήλωση του Ζαππείου έπαιξε πρώτο και θεωρήθηκε το καλύτερο πανευρωπαϊκά.
Η έναρξη του κινήματος έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Οίκου Τρανούλη του “Balkan Fashion Week”, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Σόφια και συγκεκριμένα στα εντυπωσιακά στούντιο του Xόλυγουντ, παρουσία διεθνών Μέσων, όπως των Vogue, Elle, Grazia, LA Fashion, Fashion TV.
Η πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας έγινε στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, όπου η Αθηνά Τρανούλη, συνοδευόμενη από την Πρόεδρο των Ολυμπιονικών,Βούλα Κοζομπόλη και την αντιπρόεδρο Εύη Μωραιτίδου φωτογραφήθηκαν με συνοδεία πλήθο υς Ελλήνων οι οποίοι κρατούσαν το βιβλίο Take Me Home κι οι φωτογραφίες έγιναν viral.

Το πρώτο μουσικοθεατρικό δρώμενο του κινήματος πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Κοκκίνη με τη συμμετοχή 200 χορευτών.

Συντελεστές
Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου – Δημήτρης Μαλισσόβας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας
Μουσική-Στίχοι-Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Κουρέτας
Χορογραφία: Θοδωρής Πανάς
Σκηνογραφία: Τέλης Καρανάνος
Κοστούμια: Tranoulis Haute Couture
Φωτογραφίες: Κώστας Πρόφης
Trailer: Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου
3D Mapping: Βαγγέλης Τσαρούμης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Γιουφή, Παναγιώτα Δρόσου
Styling: Λένα Χιωτέλη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Οργάνωση Παραγωγής: Χρυσάνθη Γεωργαντίδου
Παραγωγή: Entertain.gr

Διανομή
Κώστας Αρζόγλου, Δημήτρης Μαζιώτης, Πάνος Παταγιάννης, Ραφαήλ Κριτούλης, Ελίνα Γιαννάκη, Γιώργος Ψάλτου, Ρενάτα Καπετανάκη, Βασίλης Μπατσακούτσας, Μαρία Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Τσουμπάρης, Ρεβέκκα Γιαννάκη, Γιώργος Μαντάς, Κωνσταντίνος Κρομμύδας.

Παίζουν οι μουσικοί
Ανδρέας Κουρέτας: μουσική διεύθυνση – πιάνο, Αντώνης Βλάχος: ηλεκτρική κιθάρα, Ηλίας Σαμαρτζής: τύμπανα, Λουκάς Γιαννακίτσας: κόντρα μπάσο-ηλεκτρικό μπάσο.

Χορεύουν
Θοδωρής Πανάς, Κωνσταντίνος Μακρυπίδης, Δημήτρης Dwave Καραγιώργος, Κωνσταντίνος Κατσούδας, Περικλής Πετράκης, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Ελένη Δήμου, Χριστίνα Μπίτου, Ανδριάννα Στεργιούλη, Εύα Γαλάνη.

Η μίξη των προηχογραφημένων tracks της παράστασης έγινε από τον Γιώργο Παπαδόπουλο στα studios του Abbey Road Institute στο Λονδίνο.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση και τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής