Υψηλό θεατρικό κουτσομπολιό για τον Μινωτή, την Παξινού, τον Ρίτσο και λοιπά είδωλα…

 %cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%83relax-2

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, καταξιωμένος σκηνοθέτης και βραβευμένος ηθοποιός, κατέληξε στα χρόνια της Κρίσης να γίνει performer, πρώτης τάξεως όμως και υψηλών προδιαγραφών. Δεν ξέρω αν ζήλωσε την δόξα τηλεοπτικών νευροσπάστων (μάλλον όχι), ή αν κατατρύχεται απλώς από την ενσυναίσθηση τη αποτυχίας των επιτυχημένων (δικός μου όρος – σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την αποδοχή του νεολογισμού). Το σίγουρο είναι ότι παρωδεί ξεκαρδιστικά τον πολύν Αλέξην Μινωτήν, εκθειάζει (εμμέσως) την Παξινού, τον «εθνάρχη-γενάρχη», τον «ποιητή της Ρωμιοσύνης» και προβαίνει σε ένα άμεσο, αμεσότατο σχόλιο για τη ματαιοδοξία των θεατρανθρώπων και την ευτέλεια του υποκριτικού επαγγέλματος (στην Ελλάδα, τουλάχιστον). Πολιτικοί και «πολιτικές», ηθοποιοί και υποκριτές, σφιχτός εναγκαλισμός θεατρικής, πολιτικής κι εξουσίας του παντοδύναμου Τύπου, ένας ανατολίτικος αχταρμάς κι «όλοι δικοί μας είμαστε», εκτός από τους ενοχλητικούς, τους ασυμβίβαστους, τους αντι-εξουσιαστές. Κι ο Βασίλης Παπαβασιλείου ένας τέτοιος αποδεικνύεται συν τω χρόνω (αντιεξουσιαστής, εννοώ).

Η φιλόξενη σκηνή της οδού Φρυνίχου, καθώς και το Υπόγειο τιμούν τη μνήμη του Κάρολου Κουν με την υποδοχή, στήριξη και προβολή υγιών και αδιάφθορων θεατρικών δυνάμεων του πολύπαθου τόπου μας.

Αριστοτεχνική η μίμηση του Μινωτή από τον Παπαβασιλείου. Εγώ που τον πρόλαβα να παίζει τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του, θα πρότεινα τον ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ για βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου, αναφανδόν κι άνευ επιφυλάξεως. Ουδεμίας.

Πάντα τέτοια! Το θέατρο πολλοί εμίσησαν, το κουτσομπολιό όμως κανείς. Ειδικά αν είναι υψηλού επιπέδου. Εξάλλου, κι η Παξινού …Κατίνα ήτανε!!!

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Info:

http://www.theatro-technis.gr/relax-mynotis/

RELAX… MYNOTIS

Ενας ηθοποιός μεγάλος, όχι μόνο σε ηλικία αλλά και σε αξία, υπαγορεύει τη διαθήκη του σε έναν βοηθό συμβολαιογράφου. Είναι ο 35ος συμβολαιογράφος, μέσα σε σαράντα χρόνια, που αναλαμβάνει αυτήν τη δουλειά. Είναι ολοφάνερο ότι ο ηθοποιός έχει μιαν έμμονη προσήλωση στην ιδέα της διαθήκης.

Έτσι ξεκινά το «RELAX…». Σαν ένα ταξίδι μέσα στον νεοελληνικό χρόνο που οδηγεί άλλοτε στον Άδη και άλλοτε στο Υπερπέραν. Παραστάτες σ΄αυτό το ταξίδι είναι δύο μορφές του νεοελληνικού πανθέου που εμφανίζονται όχι ως φυσικές παρουσίες αλλά ως ενεργά φαντάσματα. Προκύπτει έτσι μια συνάντηση μεταξύ μεγάλων ανδρών σε μια χώρα κατά τα άλλα μικρή. ΄Ισως αυτή η χώρα, που μοιάζει σήμερα ακινητοποιημένη, τίποτα να μη χρειάζεται τόσο πολύ όσο ένα ταξίδι ή την ιδέα έστω ενός ταξιδιού…

Μέγας χορηγός του «RELAX…» είναι ο ανεξάρτητος φορέας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΣ Α.Ε.».

Σκηνοθεσία : Βασίλης Παπαβασιλείου
Σκηνογραφία : Κώστας- Ηρακλής Γεωργίου
Φωτισμοί : Ελευθερία Ντεκώ
Καλλιτεχνική συνεργάτις – Εκτέλεση παραγωγής : Νικολέτα Φιλόσογλου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Παίζουν : Βασίλης Παπαβασιλείου & Γιάννος Περλέγκας

Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου 2016 | Φρυνίχου

Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν
Φρυνίχου 14, Πλάκα (χάρτης)
τηλέφωνα ταμείου: 2103222464 & 2103236732
προπώληση: www.viva.gr

Παραστάσεις
Παρασκευή, Σάββατο 21.15 και Κυριακή στις 19.00
Τιμές
15 € & 10 € μειωμένο