ή η ιστορία μιας κινηματογραφικής αποκαθήλωσης

neruda 

από τον ποιητή και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

 

Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να αποκαθηλώσουμε τα είδωλα του εικοστού ταραγμένου αιώνα. Παραμοιάζουν φαστιστικά, αυταρχικά, εγωκεντρικά, αυτιστικά, νακρισσιστικά κι υπερφίαλα στον αιώνα μας, της επαπειλούμενης τεχνολογικής-οικολογικής καταστροφής, της κλιματικής αλλαγής, του ακήρυχτου παγκοσμίου πολέμου…

Ήδη από την ταινία του επίσης ναρκισσευόμενου Αλεχάντρο Χοδορόφσκι με τον χαζό μελοδραματικό τίτλο «Ποίηση χωρίς τέλος» (λες και περιμέναμε αυτόν να μας πει ότι η Σαπφώ κι ο Ευριπίδης θα διαβάζονται ακόμα για πολλές χιλιάδες χρόνια)… Έλεος! Ήδη από την ταινία, τη χαζοχαρούμενα καρναβαλικά και φτηνά συμβολική, κραυγαλέα περιθωριακή κι αυτιστικά θριαμβολογική ταινία τού Χοδορόφσκι φάνηκε ότι ήρθε η ώρα να αποκαθηλώσουμε τον ήρωα, τον… τον… τον νομελίστα Πάμπλο Νερούντα. Κι αυτό το επιτυγχάνει απολύτως μια ταινία, αδιάφορη, ενοχλητική και πληκτική που παίζεται τώρα στις κινηματογραφικές αίθουσες με έναν καμποτίνο στο ρόλο του μεγάλου ποιητή. Καλά, θα πρέπει να τον μισούσε πάρα πολύ αυτός που έγραψε το σενάριο, αλλά ακόμα περισσότερο ο υπεύθυνος για τη διανομή, ο σκηνοθέτης ο σκηνογράφος, ακόμα κι ο φωτογράφος. Μα περισσότερο απ’ όλους τον μίσησε τον ρόλο του ο ίδιος ο πρωταγωνιστής! Σπάνιο. Εξαιρετικά σπάνιο. Σχεδόν μοναδικό. Μια υμνολογία από την ανάποδη. Χωρίς να γίνεται όμως παρωδία ή σάτιρα. Κι αυτή η επιπόλαιη σοβαροφάνεια ήταν ακόμα πιο αποτελεσματική στην κατεδαφιστική, καταστροφική, αποδομητική της μανία.

Τι να πω; Παρακολούθησα άναυδος το θέαμα. Αλλά δεν ήμουν μόνον εγώ. Οι εξηντάρηδες (και βάλε…) στην πλειοψηφία τους θεατές έσυραν τα βήματα βαριά μέχρι τις τουαλέτες (ο προστάτης βλέπεις – άτιμα γηρατειά!) κι απήλθαν σιωπηλοί. Έτσι και χειροκροτούσε κάποιος νομίζω ότι θα μετατρεπόταν η κινηματογραφική αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ τού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε καρναβάλι και θα είχαμε τουλάχιστον κάτι να θυμόμαστε από αυτή την άχρωμη, άχαρη και προσβλητική για τη μνήμη τού ποιητή ταινία.

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

INFO:

http://www.athinorama.gr/cinema/movie/nerouda-10055166.html