σε σενάριο-σκηνοθεσία Γεράσιμου Σπαθή από το Αθλητικό-Πολιτιστικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων ΑΥΓΟΥΛΕΑ – ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ που πραγματοποιήθηκε τo Σάββατο 08/04/2017 στο θέατρο ACS Athens (Αγ. Παρασκευής 129 & Καζαντζάκη Χαλάνδρι).

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Σπανίως χαίρομαι τόσο πολύ παρακολουθώντας ταλαντούχα νέα παιδιά καθοδηγούμενα από τους υπερ-επαρκείς εμβριθείς και υπομονετικούς καθηγητές-δασκάλους τους να αποδίδουν με τόσο κέφι, σπουδή, μεράκι, επαγγελματικό ερασιτεχνισμό κι ευσυνειδησία θεάματα που με κάνουν να λησμονώ για δύο ώρες ότι ζω σε μία αναξιοκρατική υπαναπτυσσόμενη χώρα που αναζητεί εναγωνίως τα αίτια της Κρίσης κι αδυνατεί να γιάνει τις πληγές της (ίσως γιατί ψάχνει σε λάθος κατεύθυνση). Δημιουργικότητα και παραγωγικότητα είναι τα δύο κλειδιά, που μαζί με την Αγάπη-Φιλότητα, ανοίγουν όλες τις πόρτες του Πολιτισμού προς ένα λαμπρότερο μέλλον, φωτεινό, εκεί όπου η Ελευθερία, η Ισότητα, η Δικαιοσύνη, η Ισονομία, η Ενσυναίσθηση, δεν θα είναι απλώς αγαθές προθέσεις και όμορφα λόγια, αλλά πράξη καθημερινή και ισάξια των ελλόγων όντων που υποτίθεται ότι είμεθα.

Σε σκηνοθεσία του δοκιμασμένου, σεμνού, αποτελεσματικού και λειτουργικώς ευοίωνου Γεράσιμου Σπαθή, παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου, απ’ όλες τις βαθμίδες, ήδη από την πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου έως και την τρίτη Λυκείου, απέδωσαν τα μέγιστα κι ανέδειξαν ένα προσεκτικά διασκευασμένο και σκηνοθετημένο ανθρωπιστικό κείμενο σε σύγχρονη πανανθρώπινη κραυγή Λευτεριάς απ’ όλα τα καταπιεσμένα πλάσματα που ζητούν εναγωνίως να διαλύσουν τα σκοτάδια της Καταπίεσης και να αποτινάξουν από πάνω τους το ζυγό κάθε Δυνάστη που απειλεί να εξανδραποδίσει το ανθρώπινο είδος και να μας βυθίσει πάλι σε έναν φρικτό Μεσαίωνα, της Τεχνολογίας υποβοηθούσης…

Ήταν όλοι καταπληκτικοί και αξιοθαύμαστοι. Δεν αντέχει ο χώρος για να δακτυλογραφήσω σωστά όλα τα ονόματα χωρίς να κάνω λάθη, όμως πέρα από τη δίκαια περηφάνια όλων των συντελεστών γι’ αυτό το μεγάλο σκηνικό θαύμα, είναι καλό να συνειδητοποιούμε στην Ελλάδα ότι η ομαδική δουλειά είναι σημαντικότερη από τις ατομικές επιδόσεις. Ας μάθουμε να κρύβουμε το «εγώ» μας πίσω από το νικηφόρο «εμείς». Και τότε ίσως να δούμε πολύ σύντομα φως στο βάθος της σήραγγος που οδηγεί στην Ανάπτυξη και στην Ελευθερία, η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αυτάρκεια και την αυτοδυναμία.

Αν ανέφερα ευφήμως κι ευσήμως το όνομα του Γεράσιμου Σπαθή, είναι γιατί πρόκειται για έναν έμπειρο «διευθυντή ορχήστρας» που ξέρει να εναρμονίζει τα επί μέρους στοιχεία και πρόσωπα σε ένα ταιριαστό σύνολο. Επί πλέον πιστώνεται το όραμα, αφού φαίνεται ότι έστυψε το πρωτότυπο μάλλον καταπληκτικό μιούζικαλ “Matilda” του Dennis Kelly και τη μουσική του Tim Minchin, που με τη σειρά του είναι βασισμένο στο μάλλον καταθλιπτικό ομώνυμο μυθιστόρημα του Roald Dahl.

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

 

Info:

 

 

https://www.avgouleaschool.gr/index.php/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/1666-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-matilda

 

Μουσικοχορευτική παράσταση: “Matilda”

 

Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση και φέτος να υποδεχόμαστε μία ακόμη σημαντική εκδήλωση του Αθλητικού & Πολιτιστικού Κέντρου του Σχολείου μας, τη μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση «Matilda» που θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 08/04/2017 στο θέατρο ACS Athens (Αγ. Παρασκευής 129 & Καζαντζάκη Χαλάνδρι).

Η ιστορία της «Matilda» αφορά στην παιδική εξυπνάδα και το παιδικό πνεύμα και αυθορμητισμό που έρχεται σε αντίθεση με τη σκληρότητα και την αυστηρότητα των μεγάλων. Η Matilda είναι ένα ξεχωριστά έξυπνο κορίτσι, κάτι που δε φαίνεται να συμμερίζονται οι δύο αδιάφοροι γονείς της και κυρίως η παρανοϊκή διευθύντρια του σχολείου η οποία προσπαθεί με φόβο και προσβολές να … διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά. Η παράσταση βασίζεται στο μιούζικαλ «Μatilda» του Dennis Kelly με μουσική είναι του Tim Minchin που με τη σειρά του είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Roald Dahl.

Όπως σε όλες τις παραστάσεις του Αθλητικού & Πολιτιστικού μας Κέντρου, έτσι και σε αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις στις οποίες θα συμμετέχουν όλα τα παιδιά μας, από την Α’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Λυκείου, που παρακολουθούν μαθήματα στα τμήματα Latin, Μπαλέτου, Jazz, Hip Hop, Σύγχρονου Χορού, Ενόργανης, Ρυθμικής, Street Dance, Θεατρικού Εργαστηρίου, Body Drumming και Χορωδίας.

Για 13η συνεχόμενη χρονιά, μαθητές όλων των βαθμίδων γεμάτοι ενθουσιασμό, σας περιμένουν να τους θαυμάσετε, να τους χειροκροτήσετε και, παράλληλα, να ζήσετε μαζί τους τον παλμό και τη ζωντάνια μιας μοναδικής παράστασης!