Επιτέλους! Το ανασυντεθειμένο θέατρο του μέλλοντος είναι εδώ!!!

EXHIBITION THEATER (Διονυσίου Εφέσου 3, Αμπελόκηποι).

“Καθόμαστε Σε Ένα Τραπέζι. Ο Ένας Κοιτάει Τις Γρίλιες.

Από Κάπου Ακούγεται Ο Τελευταίος Λύκος”

μια θεατρική έκθεση των Ginger Creepers Theater Band

εμπνευσμένη από τον “Τελευταίο Λύκο” του Λ. Κρασναχορκάι

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Περίμενα τρεις δεκαετίες τώρα να νέα παιδιά να βγουν από την στειρότητα τής ξενόφερτης (αλλά αναγκαίας, ως φαίνεται) αποδόμησης και να εκφέρουν τον δικό τους αδέσμευτο λόγο.

Η Φύση, όχι ως ευτοπική νοσταλγία, αλλά ως είδος υπό προστασίαν,

Η Ελευθερία,

Η ανάγκη να αποδεχτούμε τις διαφορές μας και να ζήσουμε ειρηνικά με τα άλλα είδη επάνω σε αυτόν τον πανέμορφο και φιλόξενο πλανήτη,

Η επιτακτική απαίτηση των καιρών να αναστοχαστούμε πάνω στην ουτοπική «Κοινωνία τής Αφθονίας» και να περιοριστούμε στη διαχείριση των φυσικών πόρων έχοντας κατά νουν την Αειφόρο Ανάπτυξιν,

Η πάταξη κάθε φασισμού σε καθημερινή βάση,

Η χρυσή τομή όσων μας ενώνουν,

Η τιθάσευση των ενστίκτων μέσα μας κι έξω μας,

Η αποδοχή των σκοτεινών δυνάμεων τής Φύσης ως αναπόσταστο μέρος τού Άπαντος,

Η προστασία όλων των αδύναμων όντων (του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου),

Ο εξορθολογισμός των αναγκών και η ελαχιστοποίησή τους,

Η λιτότητα γενικώς…

Αυτά είναι τα θέματα, τα ζητήματα και τα διακυβεύματα τού εικοστού πρώτου αιώνα, ήδη από την χαραυγή του.

Οι πόλεμοι δεν θα εκλείψουν όσο υπάρχει μισαλλοδοξία, δεισιδαιμονία, αλαζονεία, καιροσκοπισμός, απληστία…

Η Ειρήνη είναι και θα παραμείνει ιδανική ανέφικτος κατάστασις, εάν δεν συμφωνήσουμε επειγόντως όλα τα έλλογα όντα απανταχού τής Γαίας σε νόμους, συνθήκες και κανόνες λογικούς, αξιοσέβαστους και κοινής αποδοχής.

Η πλήρης ταύτισις των πάντων είναι απολύτως αδύνατος!!!

 

Σε έναν υπερυψωμένον ισόγειο χώρο πίσω από τα Εφετείο, μια ενδιαφέρουσα Installation με βιντεοπροβολές και ηχητικό ντοκουμέντο, με τους δύο βασικούς υποκριτές σε ρόλο σχολιαζόντων θεατών (εν πολλοίς αντιστικτικός ο ρόλος τους), με τους θεατές να περιηγούνται ανάμεσα στα εκθέματα, να τα επί-σκέπτονται και να κάθονται μετά στις τέσσερες πλευρές τής ασυνήθιστης αίθουσας στα σκαμνάκια τους για να ξεκουφαθούν από το επιδαπέδιο ηχείο που μεταδίδει σε loop μια ανθρωπολογική ζωοφιλική αφήγηση και με την ανάγκη να αποδεσμευτούμε από τους λογικούς φραγμούς τής βιοποριστικής μέρας, μετά από λίγο συναπαρτίζουμε όλοι ένα νοητό σύνολο, έναν ψυχοσωματικό νοητικό οργανισμό, ένα εγρηγορός μοναδικό κι ανεπανάληπτο…

Οι ηθοποιοί φεύγουν πολύ πριν το τέλος. Τα χειροκροτήματα περιττά και άκυρα.

Ο λύκος (τής στέππας ή όχι) ως σύμβολο άγριας ελευθερίας, εδώ παίρνει διαστάσεις περήφανου όντος που αρνείται επίμονα να εγκαταλείψει την οριοθετημένη περιοχή του. Μήνυμα εξ αντιθέτου; Η προσφυγιά από την ανάποδη; Τι θέλουν να πουν οι ποιητές; Θολόν το ασαφές. Κι εδώ ξαναμπαίνουμε στα μουχλιασμένα χωρικά ύδατα τής μετανεωτερικότητας.

Όμως, εν τέλει, όλο αυτό είναι ένα συνειρμικό ποίημα, διόλου αυθόρμητο κι αυτοσχεδιαστικό, συνειρμικό όμως ναι… δομημένο πάνω σε αλλεπάλληλα μοτίβα που μεταδίδουν συγκεκριμένες αξίες… η εμπέδωσις δια της επαναλήψεως…

Δεν έλειπε τίποτα από την σύνολο αφήγηση, αν και εγώ – ως άτομο παλαιοτέρας γενεάς – θα ήθελα περισσότερο «ψαχνό» στην αφήγηση, περισσότερη παραστατικότητα βρε αδελφέ, ακόμα και πιότερη σωματικότητα – γιατί όχι – με παρέσυρε όμως η πολυσημία των διαφορετικών επί σκηνής κωδίκων κι έτσι δεν πρόλαβα να πλήξω μήτε να αναρωτηθώ μήτε να αναγκαστώ να ανοίξω το κινητό μου.

Η διάρκεια τόση όση…

Όλα καλά κι αρμονικώς συνταιριασμένα (λόγος, ήχος, εικόνες, σκέψεις, επισκέψεις, διαισθήσεις, μεταισθήσεις, μετεικάσματα…).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ. ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΈΝΑ ΣΠΟΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

 

Ο χώρος λέγεται «Παρένθεση». Αυτό τα λέει όλα. Παρένθεση ανάμεσα σε δύο καταλαγιασμένα αποκρυσταλλώματα: ένα που έφυγε ανεπιστρεπτί κι ένα που δεν έχει έρθει ακόμα (ή, τουλάχιστον, δεν το αποδεχτήκαμε/υποδεχτήκαμε ακόμη μαζικά).

 

Μετά Λόγου Γνώσεως,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

Διονυσίου Εφέσου 3, Αμπελόκηποι (μετρό Αμπελόκηποι)

Τηλ. 6943648438

 

 

EXHIBITION THEATER

 

“Καθόμαστε Σε Ένα Τραπέζι. Ο Ένας Κοιτάει Τις Γρίλιες.

Από Κάπου Ακούγεται Ο Τελευταίος Λύκος”

 

μια θεατρική έκθεση των Ginger Creepers Theater Band

εμπνευσμένη από τον “Τελευταίο Λύκο” του Λ. Κρασναχορκάι

 

Teaser:

https://www.youtube.com/watch?v=NdCdiLPmowg&ab_channel=GingerCreepers

 

Με τον όρο Exhibition theater, οι Ginger Creepers (Χρήστος Καπενής / Γρηγόρης Χατζάκης) προτείνουν μία νέα, απόλυτα διαφορετική θεατρική εμπειρία, συστήνοντας τον νέο τους χώρο, την Παρένθεση.

Με αφορμή τον Τελευταίο Λύκο, ένα πολυσύνθετο διήγημα του σπουδαίου Ούγγρου συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι, (γνωστότερος στο κοινό από τα σενάριά του για τον σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ), οι Ginger Creepers “καταλαμβάνοντας” τον χώρο, στήνουν και επιμελούνται μίας έκθεσης σύγχρονης τέχνης, που λειτουργεί με θεατρικούς κώδικες.

 

Η ιστορία πίσω από το έργο

Σε μία δαιδαλώδη πρόταση 77 σελίδων, ο Κρασναχορκάι αφηγείται το ταξίδι ενός καθηγητή φιλοσοφίας στην Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας, με στόχο τη συγγραφή ενός άρθρου για την ανάπλαση της περιοχής. Αναζητώντας έμπνευση για το κείμενό του, πέφτει πάνω σε ένα άρθρο σε ένα επιστημονικό περιοδικό, όπου αναφέρεται πως εκεί ήταν που “αποδήμησε ο τελευταίος λύκος” της ευρύτερης περιοχής. Η φράση κεντρίζει το ενδιαφέρον του και στρέφει όλη του την προσοχή στην αναζήτηση της ιστορίας του τελευταίου εκείνου λύκου, ιστορία που  μεταμορφώνει σιγά σιγά τα βαθύτερα κέντρα της ίδιας του της ύπαρξης.

 

Exhibition Theater

Αποδομώντας και ανασυνθέτοντας τα θεατρικά στοιχεία, την εικόνα, τον ήχο, την αφήγηση, τα σύμβολα, οι Ginger Creepers, επιστρέφουν στην πηγή της θεατρικής πράξης, τη σχέση της με τον θεατή. Μπαίνοντας στον χώρο, ο θεατής κινείται ανάμεσα στα έργα (μεταξύ των οποίων και μία “ζωντανή” εγκατάσταση με τους δύο δημιουργούς), όπως σε μία εικαστική έκθεση. Παράλληλα, η αφήγηση που “λούζει” ηχητικά τον χώρο, αποκωδικοποιεί σταδιακά τη λειτουργία των έργων, προσδίδοντάς τους διαφορετικές πτυχές και αναγνώσεις. Με άλλα λόγια, η στατικότητα του “πρωταγωνιστή” σκηνικού χώρου, αποκτά κίνηση μέσα από την εσωτερική μετατόπιση του θεατή.

 

Παρένθεση

Ο Χρήστος Καπενής και ο Γρηγόρης Χατζάκης, που αποτελούν τη θεατρική ομάδα Ginger Creepers Theater Band, μας συστήνουν το νέο τους εγχείρημα, την “Παρένθεση”.

Μετά τα δύο χρόνια θεατρικής παύσης, -έχοντας επικεντρωθεί στο διαδικτυακό έργο τους, αφού δημιούργησαν σε συνεργασία με την πλατφόρμα aejaa, το νέο οπτικοακουστικό είδος Ραδιοπτικό Θέατρο (Radioptical Theater) και παρουσίασαν εκεί 5 δουλειές- επιστρέφουν ανοίγοντας έναν δικό τους χώρο, που συστήνουν ως “χώρο πειραμάτων”.

Έναν χώρο που στόχο έχει τη συνάντηση ανθρώπων και τον ανοιχτό άμεσο διάλογο σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο, την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία.

Συστήνουν λοιπόν την Παρένθεσή τους με δύο παραγωγές. Δύο ιστορίες προσωπικής επαναδιαπραγμάτευσης. Το “Καθόμαστε Σε Ένα Τραπέζι. Ο Ένας Κοιτάει Τις Γρίλιες. Από Κάπου Ακούγεται Ο Τελευταίος Λύκος.” με αφορμή το βιβλίο του Λάσλο Κρασναχορκάι “Ο Τελευταίος Λύκος” και την “Κυρία Ντάλογουεη”, εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, με τη σταθερή συνεργάτη της ομάδας Δώρα Παρδάλη και την Ελένη Σιδηροκαστρίτη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Απόδοση – Σκηνική Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Ginger Creepers

Εικαστική Επιμέλεια – Σκηνογραφία / Διαμόρφωση Χώρου: Ζωή Αρβανίτη

Μουσική / Ηχητικός Σχεδιασμός: Βύρων Κατρίτσης

Κοστούμια: Λίλα Νόβα

Γραφιστική Επιμέλεια – Curating Consultant: Michelangelo Bevilacqua

Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς

Γραφείο Τύπου /Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

 

Παίζουν:

Χρήστος Καπενής

Γρηγόρης Χατζάκης

 

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις:   Από Σάββατο 2 Απριλίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Σάββατο & Κυριακή στις 9.00 μμ

 

Τιμές εισιτηρίων

10€ (προτεινόμενη τιμή)

 

Διάρκεια παράστασης: 60’

 

Κρατήσεις: 6943732758

 

 

Παρένθεση

Διον. Εφέσου 3, μετρό Αμπελόκηποι

 

WELCOME TO OUR WORLD

www.gingercreepers.com

www.parenthesitheater.com