DARKLANDPhantom_01

Από τον κριτικό θέατρου και λογοτεχνίας Κωνσταντίνο Μπούρα

Μάθαμε σε φτηνές δουλικές απομιμήσεις ξένων προτύπων, έτσι που λησμονήσαμε ότι αυτός ο τόπος βγάζει ποιητές, μουσικούς, εικαστικούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς,, χορογράφους διεθνούς βεληνεκούς, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σε αυτή τη χώρα δύο είδη θεαμάτων καταλήξαμε να παρακολουθούμε: αφ’ ενός τα μαζικής καταναλώσεως τύπου σούπερ-μάρκετ, που όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα τροφίμων είναι καρκινογόνα, άγευστα και πολυδιαφημισμένα κι αφ’ ετέρου νόστιμα, εύγευστα και χαριτωμένα θεατρικά γεγονότα, με λιγοστούς θεατές, πολύ κέφι, μεράκι και συγκίνηση. Διαλέγετε και παίρνετε.

DARKLANDlove

Κοντά στο σπίτι μου είναι το θέατρο «Φούρνος», όπου παρακολουθώ εδώ και χρόνια πραγματικά σημαντικές παραστάσεις με ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, σκηνοθέτες που θα μπορούσαν να λάμψουν σε οποιοδήποτε αμερικάνικο, παριζιάνικο ή βερολινέζικο θέατρο, έχουν όμως την ατυχία να ζουν σε αυτή τη μεσαιωνικά αναξιοκρατική χερσόνησο του Αίμου. Έτσι ως κριτικός θεάτρου κι ανένταχτος θεατρολόγος (που δεν προσπορίζομαι τα προς το ζην από την άσκηση του λειτουργήματός μου), σπεύδω να εκθειάσω, να εξάρω, να σηματοδοτήσω, να επισημάνω παραστάσεις που αξίζει να δούμε.

DARKLANDsweeney todd_02

Μία από αυτές, τις πρωτοποριακές, τις ενδιαφέρουσες, τις προκλητικές είναι και το “Darkland” στο «Θέατρο Φούρνος». Ο Μιχαήλ Δουκάκης είναι μια ιδιαίτερη μορφή στο νέο θεατρικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα της Κρίσης. Είναι ταλαντούχος, μοναχικός, αιρετικός, πολυεπίπεδος. Τραγουδάει, υποδύεται, ερμηνεύει, σκηνοθετεί απλά και μόνο με την παρουσία του, αγαπάει το κοινό και τη δουλειά του, είναι τελειομανής, άνισος – όπως όλοι οι ταλαντούχοι – απροσδόκητος, απρόβλεπτος και αυτοκαταστροφικός. Μου θυμίζει τον Σάββα Αξιώτη, σε εκείνη τη μακρινή πλέον δεκαετία του 1980, όταν σε ένα νεοκλασσικό του Μεταξουργείου έστηνε παραστάσεις οικογενειακές, εκ του μηδενός, πριν καταρρεύσει, συνέλθει κι επιστρέψει ως ποιητής. Αυτές οι αυθεντικές, μοναδικές φιγούρες είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες, ως γνήσιες εκφάνσεις της άδηλης ανάγκης του ευαίσθητου ανθρώπου να εκφράσει αρμονικώς τον εαυτό του πριν καταποντιστεί στο Χάος του Κόσμου. Είναι σαν τα αστέρια στον ουρανό που παλεύουν με τόση σκοτεινιά.

Προβλέπω μια λαμπρή πορεία για αυτόν τον φερέλπιδα νέο, κι ας ανακαλύψουμε επιτέλους αυτούς που αρθρώνουν έναν γνήσιο λόγο γύρω μας.

Στην παράσταση τώρα. Παραμυθόδραμα, με δόσεις χιούμορ, παρωδία προτύπων κι επίστρωση μιούζικαλ. Έτσι θα χαρακτήριζα την παράσταση “Darkland”. Ακούμε γνωστά τραγούδια, ελληνικά και ξένα, παρωδούνται μιούζικαλ και ταινίες, επιδιώκεται το αντίθετο της αποστασιοποίησης με τραγούδια του Χατζιδάκι από τον «Ματωμένο Γάμο».

DARKLANDUrsula_01

Η Ευαγγελία Τσιάρα, που συνοδεύει τον πληθωρικά εκφραστικό Μιχαήλ Δουκάκη, είναι μια πραγματική έκπληξη. Υποκριτική ικανότης τερατώδης, πρωτεϊκή μεταμορφωσιμότητα, άψογη μουσική παιδεία και πειθαρχεία, ερμηνευτική ευπλασία, ταλέντο σε ό,τι κι αν κάνει. Μα πού βρισκότανε κρυμμένος αυτός ο θησαυρός; Όχι και τόσο κρυμμένος αν ρίξουμε μια ματιά στο βιογραφικό της που ακολουθεί. Όμως σ’ αυτόν τον τόπο «ο καλός καλό δεν βλέπει». Συγχωρήστε την αυτομαστιγωτική διάθεση. Κρίσεως παρενέργεια και κόσμου παρατήρησις.

Ιδιαίτερα εκφραστική η Αναστασία Χαραλαμποπούλου στο σύντομο πέρασμά της.

Τα μπαρόκ σκηνικά και κοστούμια υπογράφει και φιλοτεχνεί η Άρτεμις Θεοδωρίδη.

Στο πιάνο, άξια συμπρωταγωνίστρια – συνεχώς επί σκηνής – η Ιωάννα-Μαρία Αβραάμ.

Άξιοι όλοι τους, επί κι εκτός σκηνής. Μια από τις πιο πρωτότυπες και προκλητικές παραστάσεις της τρέχουσας περιόδου. Μην το χάσετε!!!!!!!!!!!! Επ’ ουδενί!!!!!!!!!!

 

Info:

Θέατρο Φούρνος

Κάθε Σάββατο και Κυριακή από 1 Νοεμβρίου, ώρα 21:00.

Από τις σκιές του μιούζικαλ, του θεάτρου και του παραμυθιού, οι παρεξηγημένοι σκοτεινοί ήρωες  ζητάνε δικαίωμα στο φως.

Κρυμμένοι χαρακτήρες μιλάνε και τραγουδάνε για τη διαφορετικότητα, την περιθωριοποίηση και την ελπίδα. Ο Σουίνι Τόντ ψάχνει την αγάπη και ο Τζόκερ καλεί το άλλο του μισό. Ο Λόρκα συνομιλεί με το Satie κι ο Chopin με τη μοναξιά. Η Νεκρή Νύφη βρίσκει το Φάντασμα της Όπερας κι ο Ψαλιδοχέρης παρακολουθεί αμίλητος… Και μέσα απ΄ τους καπνούς,  ο Αρωματοποιός αρπάζει την ουσία της αγάπης… Ο Αζίζ Νεσίν και η Κατερίνα Γώγου ακούν το τραγούδι της Μήδειας… και της Τζένης των Πειρατών…

Μάγια και ύμνοι, φεγγάρια κι αστερόσκονη συνοδεύουν τους στιγματισμένους  στο δρόμο της κατανόησης. Μια παράσταση για την ευγένεια του σκοταδιού, την αφύπνιση της άλλης μας πλευράς… Μία γιορτή της διαφορετικότητας.

Ερμηνεύουν: Μιχαήλ Δουκάκης,  Ευαγγελία Τσιάρα, Αναστασία Χαραλαμποπούλου.

Πιάνο: Ιωάννα – Μαρία Αβραάμ

Διδασκαλία τραγουδιών: Έλλη Πασπαλά

Σκηνικά – Κοστούμια: Άρτεμις Θεοδωρίδη

Video projections: Θανάσης Χατζής

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Αναστάσης Παπαλέξης

Επεξεργασία μουσικού υλικού: Δημήτρης Δερμάνης

Special effect: Dry ice creations

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Φοιτητικό: 8 ευρώ

Ανέργων-ατέλειες: 5 ευρώ

https://www.facebook.com/events/1619571588270199/?source=1

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

Από 1 Νοεμβρίου έως 25 Ιανουαρίου στο Θέατρο «Φούρνος»

(Μαυρομιχάλη 168, Τηλ.2106460748)

Μια παραγωγή της Α.Μ.Κ.Ε. «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ»

http://theatremylife.blogspot.gr/?m=1

Πάρε κι εσύ μέρος στη μουσικοθεατρική παράσταση  Darkland!

Αν υποθέσουμε πως ζεις κι εσυ σ’ έναν  τόπο  που για διάφορους λόγους έχει “σκοτεινιάσει”, ποιά είναι η δική σου πρόταση; Αφού διαβάσεις προσεκτικά το δελτίο τύπου της παράστασης, στείλε υλικό (φωτογραφία, κολάζ, κείμενο, video, εικαστική σύνθεση, ποίημα, animation) στο e-mail:  theatremylife@gmail.com. Οι καλύτερες προτάσεις θα προβάλλονται σε γιγαντοοθόνη ως φόντο της σκηνής και οι δημιουργοί θα μνημονεύονται μετά το τέλος κάθε παράστασης. Το υλικό θα πρέπει να είναι σε μορφή mp4 , διαστάσεων 1024 επί 768, με μεγάλο contrast. Σε περίπτωση video, animation, video art, να μην υπερβαίνει τα 3 λεπτά. Οι δημιουργοί θα πρεπει να είναι οι μοναδικοί κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Μιχαήλ Δουκάκης

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη στις 23-10-1988. Κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα αλλά το μισό έτος περιοδεύει στην επαρχία. Σπούδασε ηθοποιός στο Θέατρο Τέχνης <<Κάρολος Κουν>> και εικαστικός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών της ΘΕατρικής Συντροφιάς Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με σημαντική προσφορά στην Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στα Ιωάννινα ως ηθοποιός σε θέατρα της πόλης καθώς και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοιτητικού Θεάτρου (2009-2010). Από το 2000 έχει τη δική του θεατρική ομάδα. Ιδρυτής μαζί με άλλους 9 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικός διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας <<ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ>>. Εμπνευστής και διοργανωτής του <<Φεστιβάλ των Νησιών>> που πραγματοποιείται σε δέκα νησιά κάθε χρόνο.

Ιωάννα – Μαρία Αβραάμ

Η Ιωάννα-Μαρία Αβραάμ ξεκίνησε πιάνο στην ηλικία των 9 ετών στη Μυτιλήνη. Ακολούθησαν σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο και κατόπιν στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου και αποφοίτησε από την τάξη της κας Λουκίας Φιλλιπόνη. Μαθήτευσε με την Pr. Irina Zaritskaya του Royal College of Music στο Λονδίνο και στην Ecole Normale de Musique de Paris / Alfred Cortot στην τάξη της Germaine Mounier και της Nina Patarcek στη Μουσική Δωματίου. Ακολούθως ολοκλήρωσε τις θεωρητικές σπουδές με το Πτυχίο Φούγκας και το Bachelor in Humanities with Music από το ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνο. Έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και τη Γαλλία, έχει συνεργαστεί με σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και συμπράξει με την Ορχήστρα Δωματίου της Λυρικής Σκηνής. Από το 2006 πραγματοποιεί συναυλίες και ως μέλος Piano Duo, με ξεκίνημα το βραβείο Καλλιτεχνικής Ερμηνείας στον παγκόσμιο διαγωνισμό Seiler στο Ρέθυμνο.Τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει περιλαμβάνουν τους: Sontraud Speidel, Duo Ganev, Γιάννη Βακαρέλλη, Friedrich Gevers, Christopher Elton, Μαρτίνο Τιρίμο, Λ. Μπογιατζίεβα, R.Rigeissen, Δημητρη Αγραφιώτη, Χρήστο Παπαγεωργίου, Vladimir Viardo. Συνεργάζεται με το Ωδείο Κλασικής και  Σύγχρονης Μουσικής, Σπ. Μάζη.

Ευαγγελία Τσιάρα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής (πτυχίο φούγκας), κλασσική κιθάρα, φοίτησε στην ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης «Μοντέρνοι Καιροί» και για επτά χρόνια ήταν μέλος του εργαστηρίου φωνητικής τέχνης και έρευνας του Σπύρου Σακκά. ‘Εχει πάρει μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού από την Δόμνα Σαμίου, drums από τον Ανδρέα Νικόλη αλλά και κλασσικού μπαλέτου, μοντέρνου και σύγχρονου χορού, oriental και tap dance. Συμμετείχε στις μουσικοθεατρικές παραστάσεις «Woman», θέατρο Τέχνης (σκην. Κων/νος Αρβανιτάκης), «Musica Mista» και «Η αρπαγή της ηνωμένης Ευρώπης», θέατρο το τρένο στο Ρουφ (σκην. Τατιάνα Λύγαρη), «Pamesan alote», θέατρο Αττικού Άλσους (σκην. Νατάσσα Ζούκα), «Variétè σε 128 πράξεις», θέατρο Ροές (σκην. Σπύρος Σακκάς), και στις παιδικές παραστάσεις «Ο κόσμος ανάποδα», πολυχώρος PassPORT, «Παιγνιωδώς», θέατρο Εμπρός, «ο Καρυοθραύστης», δημ. θέατρο Αργυρούπολης.Τραγουδάει και παίζει επαγγελματικά λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική, καθώς και έθνικ, τζαζ και ροκ, και παρουσιάζει τα προγράμματά της σε μουσικές σκηνές. Επίσης, κάνει μουσική διδασκαλία και μαθήματα φωνητικής αγωγής.Είναι απόφοιτη του ΙΕΚ Κορυδαλλού, τμήμα Προσχολικής αγωγής.