“ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ” στο πρώτο σκαλί τής Ποίησης

Γράφει ο θεατρολόγος και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας

Image

Ο νεαρός φοιτητής που εισβάλλει στο οχυρό του γηραιού καταξιωμένου ποιητή για να εκμαιεύσει μυστικά και να εξαγοράσει το αντίτιμο για τον αναβατήρα στον ιερό Παρνασσό απογοητεύεται τα μάλα κι απομυθοποιεί τον κόσμο τών εραστών τής Μούσας Ερατώς, αφού εκεί υπάρχει μόνο μούχλα, σκόνη, μισανθρωπία, κατάθλιψη,  πανικός, άγνοια τού Εαυτού και φόβος τών Άλλων (αυτά πάνε συνήθως μαζί). Εξαιρετικός ο νεαρός Στέφανος Γεωργόπουλος στην παρθενική του εμφάνιση σε έναν απαιτητικό ρόλο. Ήταν ενθουσιώδης και μετρημένος ταυτόχρονα, περιδεής, έντρομος και αποφασιστικός. Ουδέν το μεμπτόν στην κίνηση και στην ορθοφωνία του. Ο σκηνοθέτης (Στέφανος Κακαβούλης) εκμεταλλεύτηκε την απειρία του – μιας και πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική θεατρική εμφάνιση του ηθοποιού – και  την μετέτρεψε σε προσόν για τον ρόλο.

            Το ρόλο του ενήλικα ποιητή μοιράστηκαν (σε δύο διαφορετικές φάσεις του) ο νέος Οδυσσέας Κιόσογλου (τι εσωτερικότητα! Θα μπορούσε να παίζει σε ταινίες τού Μπέργκμαν) κι ο μεσήλιξ Γιώργος Χαλεπλής, που έδωσε ρεσιτάλ υποκριτικής τέχνης κι εκφραστικής αρτιότητας.

            Η Δανάη Καλαχώρα στο ρόλο τής εριστικής αδελφής που δεν καταλαβαίνει την ποιητική εσωτερικότητα και τη μονοχνωτίαση τού αδελφού της, έτσι που αναγκάζεται να οδηγήσει εαυτήν εκτός ποιητικής παραδεισο-κόλασης, έδωσε τον καλύτερο εαυτό της (τόσο φωνητικώς όσο και παντομιμικώς) στην αρχετυπική σύγκρουση τού γήινου θηλυκού με το αιθεροβάμον αρσενικό.

            Βρήκα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικούς τούς φωτισμούς που φιλοτέχνησε ο Βασίλης Γιαννακόπουλος.

            Υποβλητική η μουσική τού Γιάννη Μυγδάνη. Ταιριαστά και υποδηλωτικά τα σκηνικά και τα κοστούμια που επέλεξε και σχεδίασε η Δέσποινα Βολίδη.

            Ο συγγραφέας – σκηνοθέτης αυτού του αριστουργήματος δημιούργησε μία από τις καλύτερες off-Broadway παραστάσεις τού υγρού χειμώνα μας. Κατέχει την τέχνη τής εναρμόνισης τών αντιθέτων και τής καταβύθισης στην ερεβώδη ανθρώπινη ψυχή χωρίς μηχανικά μέσα. Αυτοδύτης στον κόσμο τής ποίησης, ελπίδα στο χώρο του θεάτρου. Αναμένομεν την θριαμβευτική του πορεία στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα.

            Ας απολαύσουμε πολλές φορές αυτή την παράσταση που μιλάει για τον σκοτεινό χώρο τής Ποίησης, εκεί που εμφιλοχωρούν τα παράσιτα.

Συντελεστές:

Συγγραφή – Σκηνοθεσία: Στέφανος Κακαβούλης

Μουσική: Γιάννης Μυγδάνης

Φωτισμούς: Βασίλης Γιαννακόπουλος

Σκηνικά – Κουστούμια: Δέσποινα Βολίδη

Φωτογραφίες: Διονύσης Κούτσης

Παίζουν:

Γιώργος Χαλεπλής, Στέφανος Γεωργόπουλος, Οδυσσέας Κιόσογλου, Δανάη Καλαχώρα

info: ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ (Πλατεία Ηλ. Σταθμού Ν. Φαλήρου, 210 4816200), από 16/12/2013-13/4/2014, Δευτέρες και Τρίτες στις 9.15 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 7-12€.