Κριτική για την έκθεση «Body Worlds»
Η έκθεση «Body Worlds» μας φέρνει πιο κοντά στο από τι πραγματικά είμαστε φτιαγμένοι. Η έκθεση έρχεται να μας λύσει διάφορες απορίες που ενδεχομένως έχουμε για το σώμα μας. Από την έναρξη παρουσίασης σειράς εκθέσεων στην Ιαπωνία το 1995, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια επισκέπτες σε περισσότερες από 90 πόλεις της Ασίας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής έχουν δει την πιο επιτυχημένη έκθεση που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αναλυτικές πληροφορίες για την συγκεκριμένη τεχνική δίνονται στο τέλος της έκθεσης μέσω βίντεο.
Το «Body Worlds» παρουσιάζει πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν διατηρηθεί μέσω της «πλαστινοποίησης», μιας καινοτόμου μεθόδου διατήρησης του ιστού του σώματος. η οποία εφευρέθηκε για διδακτικούς-ιατρικούς σκοπούς το 1977 από τον Γερμανό γιατρό Gunther von Hagens ενώ εργαζόταν ως ανατόμος στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. O Gunther von Hagens, ο οποίος πάσχει από τη νόσο του Parkinson, αποκάλυψε ότι θέλει το σώμα του να πλαστινοποιηθεί και να προστεθεί στην έκθεση όταν πεθάνει.
Η λογική της στηρίζεται στην προσπάθεια συντήρησης του σώματος και είναι μία τεχνική όπως η μουμιοποίηση, τα πτώματα, δηλαδή, κόβονται προσεκτικά σε κομμάτια και στη συνέχεια τοποθετούνται σε ένα ειδικό υγρό, σε θερμοκρασία -25C, όπου σταδιακά μέσω χημικών διεργασιών αποβάλλεται το λίπος και τα υγρά από σώμα και τα όργανα. Η ανατομία και η πλαστινοποίηση ενός ολόκληρου σώματος απαιτεί 1.500 ώρες εργασίας και συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον ένα έτος για να ολοκληρωθεί.
«Τα πλαστενικά σώματα έχουν σκοπό να θυμίζουν στον καθένα μας τη δική μας θνητότητα και τι θαυμάσιο δώρο είναι η ζωή». Μια πολύ αισιόδοξη νότα προσφέρει αυτή η έκθεση, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τόσο τη μοναδικότητα του ανθρώπινου είδους όσο και την φθαρτότητά του. Αυτοσκοπό, λοιπόν, αποτελεί η έκθεση να προσφέρει μια ευκαιρία για αποκάλυψη και περισυλλογή ως προς την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης και ζωικής ανατομίας. Σύμφωνα και με τον εφευρέτη της μεθόδου σκοπός της έκθεσης είναι να εαυσθητοποιήσει το κοινό απέναντι στον επικείμενο θάνατο, εντάσσοντας τον θάνατο στην κοινωνία και κατά αυτόν τον τρόπο οδηγεί σε μια αναθεώρηση των αντιλήψεων του σύγχρονου ανθρώπου για τη ζωή.
Άκρως ενδιαφέρον και διαδραστικό επίσης, είναι ο καθρέπτης ανατομίας, στον οποίο, αφού πρώτα επιλέξεις το φύλο σου, ύστερα εμφανίζονται με βάση τον τρόπο που στέκεσαι τα μέρη του σώματος με πολύ κατανοητό τρόπο, εξερευνώντας με αυτόν τον τρόπο τον αληθινό και απογυμνωμένο εαυτό σου. Προς το τέλος της έκθεσης δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής του κοινού ως τρόπο υπενθύμισης των πραγμάτων που έχουν κάποια σημαντική σημασία και επίδραση στο καθένα μας, αποκτώντας έτσι κίνητρο και έμπνευση.
Συνολικά η έκθεση παρέχει μία σαφή εικόνα για την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, τις λειτουργίες των οργάνων και τις κοινές ασθένειες, μέσω της σύγκρισης υγιών και προσβεβλημένων οργάνων. Η έκθεση παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις εξαρτήσεων, όπως η κατανάλωση καπνού ή αλκοόλ ή τον τρόπο που λειτουργούν τα τεχνητά μέλη.
«Κουβαλάμε το σώμα μας μαζί μας σε όλη μας τη ζωή. Είναι η ίδια η βάση της ύπαρξής μας. Κάθε δράση, κάθε συναίσθημα, κάθε πρόσληψη του κόσμου μας είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων διεργασιών που γίνονται μέσα μας. Την ίδια στιγμή δεν μπορείς να δεις τίποτα από όλα αυτά» αναφέρει η Dr. Angelina Whalley και σύζυγος του Gunther von Hagens.
Dr. Angelina Whalley και Dr. Gunther von Hagens
Την έκθεση μπορείτε να την επισκεφτείτε: Ελληνικός Κόσμος Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος, Ελλάδα (δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)
Περίοδος έκθεσης: 24/9/2021 – 9/1/2022