%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b7

 

 

 

 

Η Σοφία Σεϊρλή αναδημιουργεί τον ΈΝΑΤΟ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ της Λείας Βιτάλη σαν δαιμονική ελαφρολαϊκή φάρσα με παραστασιακούς κώδικες ανάμεσα στο μπουλβάρ και στην παλαιά αθηναϊκή επιθεώρηση. Μόνον η ανάδραση με το κοινό περιορίστηκε σε μερικά ηχητικά ξαφνιάσματα…enatos_gamos_d6413e5a5a9ee4298ac14d242cdc57a7

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Η πείρα ενός ηθοποιού και ο πρότερος θεατρικός βίος του μπορούν να αναδείξουν ή να χαντακώσουν ένα κείμενο. Στην περίπτωση της Λείας Βιτάλη και του αριστουργηματικού της θεατρικού έργου με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο «Ο ΈΝΑΤΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ», η Σοφία Σεϊρλή αναδόμησε το κείμενο εμπλουτίζοντάς το με παραστασιακούς κώδικες από το μπουλβάρ και την παλαιά διαδραστική αθηναϊκή επιθεώρηση και χωρίς να παραβγεί με τους «νούτικους» ηθοποιούς έπλασε μια δαιμονική ελαφρολαϊκή φάρσα, υποδυόμενη μια τρελή ανοϊκή γριά εγκλεισμένη στη φυλακή των φαντασιώσεών της. Δεν ήταν ακριβώς η γηραιά κυρία, αλλά μια άλλη γριά που υποδύεται μια ηθοποιό που υποδύεται τη γηραιά κυρία. Αυτό έδωσε ένα άλλο, απρόσμενο βάθος στο «μαύρο» φόντο του καλογραμμένου έργου κι ανέδειξε φιλοσοφικά επίπεδα κι έθεσε θέματα προς προβληματισμόν καινοφανή, που δεν είχαν τουλάχιστον αναφανεί σε προγενέστερες ερμηνείες του ίδιου κειμένου. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον για εμάς τους θεατρολόγους και τους συστηματικούς μελετητές του θεατρικού φαινομένου: μπορούμε να ανακαλύπτουμε κάθε φορά νέες πτυχές του ίδιου πράγματος. Αυτό είναι σχεδόν ερωτικό. Μπορεί να καταντήσει ακόμα κι έξις…

Τελικά, το 3ο Φεστιβάλ Θεατρικού έργου του 21ου αιώνα (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού) και με καλλιτεχνική διευθύντρια την πολύ και σε πολλά έμπειρη Λεία Βιτάλη, πρέπει κατά τη γνώμη μου να ενισχυθεί, να επιχορηγηθεί και να συνεχισθεί στον ίδιο χώρο, γιατί πώς αλλιώς θα αναδειχθούν οι νέες, λανθάνουσες εν πολλοίς φωνές της σύγχρονης δραματουργίας; Όσο για τη θρυλούμενη ανάγκη του κοινού για αναγνωρίσιμους ηθοποιούς, γνωστούς ευρέως από τη μικρή οθόνη, αυτή είναι η μισή μόνον αλήθεια. Γιατί σε παραστάσεις με συντελεστές που «δεν τους ξέρει ούτε η μαμά τους» παρατηρούμε κοσμοσυρροές, αφού η διαφήμιση «στόμα με στόμα» και μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης είναι η πλέον αποτελεσματική στην εποχή της γρήγορης ηλεκτρονικής πληροφόρησης που διανύουμε…

Αυτά επί του παρόντος. Αναμένω κι άλλα θαύματα στο ατμοσφαιρικό θεατράκι «ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ», στα πλαίσια τού Φεστιβάλ Θεατρικού έργου του 21ου αιώνα, υπό την καλλιτεχνική ράβδο της Λείας Βιτάλη.

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

INFO:

http://www.aggelonvima.gr/copy-of-sonata-toy-selinofwtos

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ

Η καρδιά μας, φέτος, θα ταξιδέψει στο Χόλλυγουντ, στη Βαυαρία, στη Σερβία, στη Ρωσία, στην Κούβα, στην Ινδία, στην Κωνσταντινούπολη.

Θα ταξιδέψει στα άδυτα της ψυχής, στα bistrots του κόσμου, θα φτάσει μέχρι το φεγγάρι.

Η καρδιά μας, φέτος θα ταξιδέψει σε κινηματογραφικά στούντιος της εποχής του ’60, σε σιδεράδικα της εποχής του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και στα ίδια σιδεράδικα είκοσι τόσα χρόνια μετά, σε μια κουζίνα αρχοντικού της Αβάνας του Μπατίστα και του Φιντέλ, σε μια μοσχοβολιστή αποθήκη μπαχαρικών της Βομβάης, σε σκοτεινά σοκάκια και πλουμιστά σεράγια της Πόλης στην εποχή του Αβδουλχαμίντ του Πολυχρονεμένου.

Σε όλα αυτά τα μέρη, η καρδιά μας θα συναντήσει ανθρώπους που ζουν την ζωή δυνατά, που αγαπούν με πάθος, που δεσμεύονται από τους όρκους τους μέχρι τέλους, που ξέρουν να γελούν, να πιστεύουν στην ζωή και να μην  παραδίνονται. Ανθρώπους που ακούν την φωνή της παράδοσής τους και τιμούν τις ρίζες τους.

Ανθρώπους που μάς γεμίζουν πίστη, αισιοδοξία και χαρά της ζωής.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΤΟΣ: ΚΑΠΡΙ ΙΤΑΛΙΑ

Ο ΕΝΑΤΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ

της Λείας Βιτάλη

«Ευφυές με σουρεαλιστικό οίστρο, διασκεδαστικό, πρωτότυπο και επίκαιρο», χαρακτηρίστηκε το έργο της Βιτάλη, η οποία «ζωντανεύει» ξανά το «τέρας» της απληστίας και του άκρατου καπιταλισμού που δημιούργησε ο Φρίντριχ Ντίρενματ στην «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας». Αυτή τη φορά το «τέρας» χτυπά στην Ελλάδα της κρίσης.

Η Κλάρα Τσαχανασιάν -120 ετών πλέον- επισκέπτεται τη χώρα για να τελέσει τον Ένατο Γάμο της με τον νεκρό (!) εραστή της και επίσημους καλεσμένους αρχηγούς κρατών, τον Πάπα και τους μεγιστάνες φίλους της. Στην πραγματικότητα όμως –μεταξύ λουλουδιών, φουρώ, νυφικών του Ντιορ, κεριών και φέρετρου- σχεδιάζει μια διαβολική εκστρατεία. «Κάνε σούζα μικρή μου χώρα» σηκώνει το δάχτυλο και λέει, «έτσι μπράβο».  Θα μείνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της; Μια μαύρη φάρσα που μιλάει με σαρκασμό και χιούμορ για τη σύγχρονη άγρια εποχή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία:

Άσπα Κυρίμη

Σκηνικά – Κοστούμια:

Ιουλία Σταυρίδου

Μουσική επιμέλεια:

Αθηνά Καψετάκη

Φωτισμοί:

Βαγγέλης Μούντριχας

Ερμηνεύει:

Σοφία Σεϊρλή 

http://www.aggelonvima.gr/blank-x9p8v

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Το Θέατρο «Αγγέλων Βήμα» και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ συγγραφέας Λεία Βιτάλη με χαρά ανακοινώνουν την συνέχιση του Φεστιβάλ Ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα πλέον του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά την καταξίωση αυτής της δύσκολης προσπάθειας και το αγκάλιασμά της από τους Έλληνες συγγραφείς, δημοσιογράφους, κριτικούς αλλά και το κοινό με ακόμη μεγαλύτερο κέφι και σκληρή δουλειά στηρίζουμε και προβάλλουμε το Ελληνικό έργο. Και ανακοινώνουμε το πρόγραμμα του 3ου μας φεστιβάλ για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017 που περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, νέα φρέσκα έργα, σε πρώτο ανέβασμα ολοκληρωμένης παράστασης στη σκηνή, Ελλήνων συγγραφέων που ζουν στην Ελλάδα αλλά και στην αλλοδαπή. Έτσι φέρνουμε σε επαφή με το κοινό ό,τι πιο φρέσκο γράφεται μέσα και έξω από τη χώρα στην Ελληνική γλώσσα.

Τα νέα επιλεγμένα μας έργα έχουν ποικιλία στη θεματολογία τους καθώς και διαφορετικό ύφος και γραφή για να παρουσιάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση του Ελληνικού θεατρικού ρεύματος στη συγγραφή. Έργα με πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό, έργα με υπαρξιακό περιεχόμενο ή έργα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη κοινωνική ζωή αλλά και έργα που άπτονται των διεθνών προβλημάτων, όπως η σύγχρονη τρομοκρατία, ή έργα που συνομιλούν με μεγάλα κλασσικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, θα παρουσιαστούν για 12 παραστάσεις το κάθε ένα κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 31/10/16 έως 30/5/17 στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα».

Για ακόμη μια χρονιά -μια πολύ δύσκολη και άκρως ανταγωνιστική θεατρική χρονιά- ο θεσμός του Φεστιβάλ μας, πάντα με τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό της εμπνεύστριάς του Λείας Βιτάλη,  υλοποιούμενος από το «Αγγέλων Βήμα», πάντα δυναμικά προσηλωμένο στους στόχους του, θα στηρίξει το Ελληνικό θεατρικό έργο με μόνες του δυνάμεις το μεράκι μας και την αγάπη και προσέλευση του κοινού. Και θα παρουσιάσει στο συνεχώς αυξανόμενο κοινό του πέντε ολοκαίνουριες, χαμηλού προϋπολογισμού μεν, αλλά άρτιες παραστάσεις φιλοδοξώντας να κάνει το καλό Ελληνικό θεατρικό έργο το ΠΡΩΤΟ έργο της καρδιάς μας!