Γράφει ο Χρήστος Ναούμ

Στο Στούντιο της οδού Σπετσοπούλας, στην Κυψέλη επιχειρείται μέσω των θεατρικών δρώμενων να παρουσιαστεί η ζωή του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη και διανοητή, ο οποίος τόλμησε να τα βάλει με τους διεφθαρμένους πολιτικούς της εποχής. Ο θάνατός του κατά μια άποψη, μπορεί να θεωρηθεί προβοκάτσια αν και ποτέ δεν βρέθηκαν αποδείξεις, που να μαρτυρούν κάτι παρόμοιο. Ο κ. Σολδάτος , συγγραφέας κι ο κ. Λιβανός, σκηνοθέτης, δημιούργησαν μια φυσική παράσταση προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν την ματιά του τολμηρού διανοητή, τόσο στην πεζογραφία, όσο και στην σκηνοθεσία.

παζολινι1Ωραίο το εύρημα της οντισιόν, απ’ όπου περνούν οι ηθοποιοί, οι οποίοι έπαιξαν στις ταινίες του. Κάνοντας ανάγλυφη την παράσταση, τόσο με την εξιστόρηση των ταινιών του και των μεγάλων δημιουργικών στιγμών του, όσο και με την παρουσίαση των γυμνών ηθοποιών, όπως ακριβώς έκανε κι ο μεγάλος δημιουργός. Ο θεατής περιφέρεται μεταξύ των ηρώων και συλλαμβάνει την στιγμή της «ύπαρξης» μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη.

Η παράσταση μοιάζει περισσότερο με ρέκβιεμ παρά με ουσιαστική πραγματεία. Μας ταξιδεύει στις τελευταίες μέρες ζωής του Παζολίνι, λίγο πριν τη δολοφονία του, και μας παρουσιάζει την πολυτάραχη και σκανδαλώδη, αλλά εξίσου συναρπαστική ζωή του. Καταγράφονται οι απόψεις του για τη ζωή, η τεχνική που διαχειριζόταν τις εμπνεύσεις του και τα οράματα, που στόλιζαν τις εμπνεύσεις του. Ενδιάμεσα παρουσιάζονται δραματοποιημένες σκηνές από έργα του, σε μια προσπάθεια του συγγραφέα και του σκηνοθέτη να παρομοιάσουν τη ζωή του Ιταλού διανοητή, με τις ίδιες του τις δημιουργίες.

παζολινι2Όλοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, είτε με την υποκριτική τέχνη τους, είτε με το τραγούδι τους. Γιατί ναι, στην παράσταση ακούγονται άριες αλλά και φολκλορικά ιταλικά τραγούδια. Είναι μια εντυπωσιακή παράσταση, αφιέρωμα στην ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη. Ο νεαρός στο ρόλο του Μπερτολούτσι με τις παρεμβάσεις του, ελάφρυνε την ατμόσφαιρα.  Ευχάριστη έκπληξη μας προκάλεσε η επανεμφάνιση του κ. Π. Ευαγγελοπούλου, σε ένα ρόλο κλειδί αλλά και του κ.Γ.  Λιβανού επίσης, στον ομώνυμο ρόλο του Παζολίνι.  Εξαιρετική η σοπράνο κ. Σοφία Μπεράτη, που πλαισίωσε το έργο με τη λυρική φωνή της. Συνοψίζοντας, η παράσταση  είναι δείγμα μιας εξαιρετικής ιδέας που υλοποιήθηκε με επιτυχία. Το έργο παίζεται κάθε Πέμπτη 21.30, Παρασκευή 21.45

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενα: του Γιάννη Σολδάτου. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός. Παίζουν: Παύλος Ευαγγελόπουλος, Γιώργος Λιβανός, Γιώτα Φωτοπούλου, Σοφία Μπεράτη, Μαρία Γούλα, Λίλη Τέγου, Στέθη Σκύλαρη, Ιουλία Φάλια, Βασίλης Μοσχονάς, Ξένια Γεροβασίλη, Κωνσταντίνος Τσιομίδης, Στέλιος Κουκέλης, Αγγελος Θεοφίλου. Σκηνικά – Κοστούμια: Γιοβάννα Πρασσίνου. Χορογραφίες: Σίμωνας Πάτροκλος

STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ

Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη, 210-8819571