με τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ,
ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗ
ΜΑΝΟ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ

στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Πρώτη φορά ακούω τη διαφορά της σιωπής από την παύση στα μάλλον πρωτόλειο και λιγότερο αβανταδόρικα έργα του νομπελίστα και συχωρεμένου για την τόση τετριμμένη ποιητικότητά του Χάρολντ Πίντερ. Αγγλοσαξωνικά δράματα και δραματίδια, με μπόλικη κατανάλωση αλκοόλ σε πολύστικτη τελετουργία (κάτι ανάλογο με την γιαπωνέζικη τελετουργία του τσαγιού). Οι άνθρωποι χάνονται στο εγώ τους και αδυνατούν να συλλάβουν το εμείς, σε έναν αστικό πολιτισμό που μετά τη βιομηχανική επανάσταση υπέθαλψε τον καταναλωτισμό και την υπερτροφία των ατομοκεντρικών-εγωιστικών-«αυτιστικών» τάσεων αποκοπής από το ΠΟΙΗΤΙΚΟΝ ΆΠΑΝ, το ΌΛΟΝ, το ΈΝ(α), το All That Is. Τώρα το I AM είναι η μόνη αποδεκτή θρησκεία, το χρήμα το μόνο συναλλακτικό μέσον, ενώ παραμένουν ακόμα πρωτόγονες μορφές όπως η σεξουαλική υποταγή-βία-εθελοδουλεία, η ψυχολογική βία, ο εξαναδραποδισμός του πολιτικώς ορθού, το «Κάψιμο μαγισσών» που αρνήθηκαν τον υλισμό και την ισοπέδωση του καιρού τους.

 

Ο Πίντερ πια είναι υπερβολικά ρηχός και ξεπερασμένος για τα μεσογειακά μας ήθη. Σώζεται ακόμα ως μουσειακόν είδος χάρη στη μουσικότητα του λόγου του στο πρωτότυπο και τις αναλογίες στίξης κι αντίστιξης που επινοούν οι μεταφραστές-διασκευαστές.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το επαρκές κοινό παρακολούθησε μάλλον αμήχανο τις καλές υποκριτικές επιδόσεις σε ψιλο-αδιάφορα κείμενα, κυκλικώς επαναλαμβανόμενα και ρηχά στον ψυχοπαθολογικό εγκλεισμό τους σε σπήλαια μουχλιασμένα του συλλογικού Ασυνείδητου.

 

Χάρη στο σκηνοθέτη Μάνο Καρατζογιάννη το άχαρο εγχείρημα για ειδικό κοινό φανατικών θεατρόφιλων ζωντάνεψε με την πουδραρισμένη λάμψη των σταρ κι έκλεισε έτσι ομαλά κι αναμενόμενα μια χειμερινή θεατρική περίοδο χωρίς πολλές εκπλήξεις.

 

Παιδιά ξεκολλάτε!!! Βαρεθήκαμε όλο τα ίδια και τα ίδια. Γράφονται μεγαλειώδη κείμενα σήμερα για την Ελληνική και Παγκόσμια Πολιτισμική Κρίση. Ας ξεφύγουμε επιτέλους από τις χρυσές μετριότητες των υπερεθνικών πεπατημένων. Εκτός από τις λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας υπάρχουν και τα μοναχικά δρολάπια δίπλα στο γκρεμό που μοσχομυρίζουν ρίγανη, «φλισκούνι και άγρια μέντα» (για να θυμηθώ τον ερωτικότατο Χατζιδάκι). Τέρμα πια στην πολιτιστική αποικιοκρατία! Δεν είμαστε βάρβαροι και δεν θαμπωνόμαστε με τα πολυχρησιμοποιημένα καθρεφτάκια!!!

 

Παρά τις όποιες (γενικές) επιφυλάξεις μου, αυτή ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της χρονιάς χάρη στους εκπληκτικούς συντελεστές της. Καλοκουρδισμένο σύνολο, επαγγελματικά συνεπές και καλλιτεχνικώς άριστον.

 

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

 

Info:

 

https://www.ticketservices.gr/event/fones-toy-harold-pinter/?lang=el

Φωνές
του Χάρολντ Πίντερ

σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη

με τους
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ,
ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥΝΙΚΟ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗ
ΜΑΝΟ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ

από 24 Μαΐου 2017
και για 10 μόνο παραστάσεις
στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΩΣ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ!

Τι ήταν στ’ αλήθεια η παιδική ηλικία; Πως αλλιώς να ρωτήσει να μάθει κανείς γι’ εκείνην χωρίς να κάνει αυτήν την αμήχανη ερώτηση. Τι ήταν – εκείνη η φλόγα, η έκπληξη, η αδιάλειπτη αίσθηση πως δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.
H γλυκιά, βαθιά εκείνη αίσθηση των δακρύων που σου πλημμύριζαν τα μάτια;
Rainer Maria Rilke

Οι «Φωνές» του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, ενώνουν για πρώτη φορά τον Δημήτρη Καταλειφό και την ‘Ολια Λαζαρίδου επί σκηνής, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, από 24 Μαΐου και για δέκα μόνο παραστάσεις. Mαζί τους οι ηθοποιοί: Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Πουρσανίδης, Μάνος Καρατζογιάννης.

Ο νομπελίστας Χάρολντ Πίντερ με τα μονόπρακτά του Κάπου σαν την Αλάσκα,ΝύχταΟικογενειακές Φωνές και Ένα< για το δρόμο ανατρέχοντας στην παιδική ηλικία σκιαγραφεί την ύπαρξη, τον έρωτα, την οικογένεια και την εξουσία, δημιουργώντας ουσιαστικά κάτι που σχεδόν έχουμε χάσει: μια κοινή μνήμη, έναν κοινό τόπο, ένα σημείο αναφοράς ξεκάθαρο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης: «Θέμα της παράστασης είναι η ταυτότητα μέσα από τη σχέση μας με το χρόνο, το σύντροφο και την οικογένεια μας, την εξουσία. Σήμερα που ακόμα και στις πιο ιδιωτικές σχέσεις έχει εισβάλει ως ενδιάμεσος η τεχνολογία. Σήμερα που η εξουσία διεθνώς κατασκευάζοντας γερά άλλοθι διαπράττει τα πιο φριχτά εγκλήματα.»

Τα μονόπρακτα του Πίντερ τριάντα χρόνια μετά την πρώτη τους παρουσίαση, μεταφράζονται εκ νέου και ενώνονται για πρώτη φορά σε αυτήν τη θεατρική σύνθεση. Η ποιητική και φιλοσοφική ματιά του Πίντερ γίνεται το όχημα για να επαναπροσεγγίσουμε τον σύγχρονο άνθρωπο στον πυρήνα του, στις πιο κοντινές του σχέσεις, στην ιδιωτική αλλά και στη δημόσια σφαίρα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Video: Στάθης Αθανασίου
Μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρέα Θωμάκου
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Γραφίστας: Θωμάς Παπάζογλου

Επικοινωνία παράστασης: Ευαγγελία Σκρομπόλα & Μαρία Τσολάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: ‘Ολγα Μαυροειδή
Παραγωγή: ΛΥΚΟΦΩΣ Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Όλια Λαζαρίδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Πουρσανίδης, Μάνος Καρατζογιάννης και ο μικρός Σπύρος Γουλιέλμος

Στην ηχογράφηση της μουσικής της παράστασης πήραν μέρος οι μουσικοί:
Φλάουτο: Κωνσταντίνα Βεντούρη-Ρούσσου
Κλαρινέτο: Βασίλης Μπίλλας
Βιολί: Παναγιώτης Λάμπουρας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παραστάσεις:
από Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 έως Κυριακή, 04 Ιουνίου 2017

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη ως Σάββατο: 21.15
Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια: 90 λεπτά
Χώρος: Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Διεύθυνση: Πλαταιών και Προφήτη Δανιήλ 3 Μεταξουργείο

Εισιτήριο:
Κανονικό: 15 ευρώ,
Φοιτητικό /ανέργων /ΑΜΕΑ: 12 ευρώ

Η προπώληση ξεκίνησε

– TICKET SERVICES – Πανεπιστημίου 39
– www.ticketservices.gr
– 2107234567
– Καταστήματα PUBLIC
– και στα ταμεία του θεάτρου Βασιλάκου

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών,
Κεραμεικός, Αθήνα
Τηλ: 2110132002 – 005

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
24 Μαΐου με 4 Ιουνίου 2017
Τετάρτη ως Σάββατο: 21.15
Κυριακή στις 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 15€
Φοιτ./Ανερ./ΑμεΑ: 12€

Τα εκπτωτικά εισιτήρια αφορούν τις εξής κατηγορίες: Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμΕΑ – και εκδίδονται σε συγκεκριμένες θέσεις του θεάτρου

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
Eισιτήρια στην τιμή των 9 ευρώ (εξαντλήθηκαν)

Η προσφορά ισχύει για αγορές μέχρι 23 Μαΐου και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
TICKET SERVICES
Eκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr
και στα καταστήματα PUBLIC

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τα εισιτήρια που αγοράζονται τηλεφωνικά ή οnline παραλαμβάνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή/και πιστωτικής κάρτας, οποιαδήποτε στιγμή από τα ταμεία του Θεάτρου, ή από το εκδοτήριο της Ticket Services στην Πανεπιστημίου 39

E-TICKET
Αν έχετε εκτυπωτή, μετά τη συναλλαγή σας, μπορείτε να κατεβάσετε τα εισιτήριά σας σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο PDF) και να εισέλθετε στην αίθουσα με το εκτυπωμένο εισιτήριο.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΛΥΚΟΦΩΣ AMKE
ΑΦΜ:999044654
ΔΟΥ: ΣΤ’ ΑΘΗΝΩΝ
Βουλής 38, Αθήνα
Τηλ.: 210 3314088