Image

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Σαν φανατικός θεατής σπανίως βλέπω το ίδιο έργο δύο και τρεις φορές στην ίδια διανομή. Όταν, βεβαίως, παίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με άλλους ηθοποιούς, σπεύδω να κρίνω τις ερμηνείες, να βγάλω συμπεράσματα και να διακρίνω λεπτές αποχρώσεις του κειμένου που μου είχαν διαφύγει την προηγούμενη φορά.

            Στην περίπτωση του πρωτότυπου έργου του Κωνσταντίνου Παππά “Υγρά Μάτια”, το είχα δει μια φορά πέρυσι, διάβασα το βιβλίο-πρόγραμμα με το πλήρες κείμενο του έργου από τις εκδόσεις “Ν. & Σ. Μπατσιούλας”, αλλά είδα και τη φετεινή παράσταση δύο συνεχείς φορές. Πρώτον, για λόγους θεατρολογικής έρευνας και δεύτερον, γιατί με τις δυναμικές ερμηνείες του Βασίλη Τσιγκριστάρη και του Άκη Σιδέρη ανακάλυψα άλλες πλευρές αυτού του πολυπρισματικού κειμένου.

            Οι υπαρξιακές ανησυχίες δύο νέων τους οδηγούν να κονταροχτυπηθούν μέχρι θανάτου με το πρόσχημα μιας ερωτικής σχέσης που θα αποκαλύψει τη διαρκή, αγεφύρωτη ανάγκη του ανθρώπινου όντος ν’ αγαπηθεί προκειμένου να γνωρίσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του, ανεξαρτήτως ιδιαιτεροτήτων και “κανονικοτήτων”.

            Στην φετεινή παράσταση το έργο υπερβαίνει τα στενά όρια της gay θεματολογίας και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου κι ερωτικών επιλογών. Αυτή είναι και η επιτυχία του συγγραφέα και σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Παππά, που διείδε σε αυτό του το δημιούργημα μια φλέβα ενός κοιτάσματος που δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί. Ο ρόλος του ομοφυλόφιλου στην νεοελληνική δραματουργία υπόκειται συνήθως σε στερεότυπα, προκαταλήψεις κι εμμονές μιας υποκριτικής επαρχιακής κοινωνίας που κρίνει με όρους μεσαιωνικούς το αυτονόητο δικαίωμα των ανθρώπων να διαλέγουν ελεύθερα το ταίρι τους.

            Βεβαίως, οι βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις δημιουργούν αθεράπευτες ενοχές και είναι υπεύθυνες για πολλά κραυγαλέα ή κρυφά εγκλήματα που ποτέ δεν τιμωρούνται. Και ποιο είναι το χειρότερο έγκλημα αν όχι ο στραγγαλισμός της ελεύθερης βούλησης ενός ανθρώπου;

            Ο νέος από τον Πόρο έρχεται στην Αθήνα για να πάει στα μπουρδέλα ν’ αποδείξει τον πληγωμένο εγωισμό του, παντρεύεται για τον ίδιο λόγο, όμως βιάζει τη φύση του και αυτοτιμωρείται. Ο συνειδητοποιημένος gay αστός – πλέον – πληρώνει κι αυτός το τίμημα της ελεύθερης επιλογής του να ερωτευτεί ένα μπερδεμένο άτομο, όμως αυτός διασώζεται. Ηθικό δίδαγμα: γνώθι σαυτόν, πάση θυσία κι επειγόντως. Η κρίση δεν μας αφήνει περιθώρια να μην είμαστε ο εαυτός μας.

            Ο Βασίλης Τσιγκριστάρης είναι μια αποκάλυψη! Έχει τη στόφα των μεγάλων ηθοποιών και μπορεί να υποδυθεί οποιονδήποτε ρόλο χάρη στην πλαστικότητα, στην κινησιολογική ευφυία του, στον εκφραστικό υποκριτικό του κώδικα, στις φωνητικές του δυνατότητες, στις συναισθηματικές αρετές μιας προσωπικότητας λαμπρής. ΊΔΩΜΕΝ!

            Ο Άκης Σιδέρης πιο μετρημένος και λιγότερο εκδηλωτικός, ερμηνεύει με αγγλοσαξωνικό χιούμορ τον ελληνάρα που δουλεύει γκαρσόνι, είναι συγκρατημένος κι αυτοσαρκαστικός, φιλοσοφημένος κι αποστασιοποιημένος. Ακόμα ένα διαμάντι της παράστασης.

            Μην την χάσετε!

 

 

info:

 

Θέατρο Παραμυθίας
Παραμυθίας 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός
Τηλέφωνο: 210-3457904

 «ΥΓΡΑ ΜΑΤΙΑ»

του Κωνσταντίνου Παππά

από τη θεατρική ομάδα INDIGO

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Από την Πέμπτη 23 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 23 Ιουνίου

για 20 μόνο παραστάσεις

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

 

 

 

Η Θεατρική ομάδα INDIGO παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το νεοελληνικό έργο του Κωνσταντίνου Παππά «ΥΓΡΑ ΜΑΤΙΑ στο θέατρο Παραμυθίας από την Πέμπτη 23 Μαΐου. Η παράσταση προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία θέματα όπως ο κοινωνικός ρατσισμός, η ελευθερία της έκφρασης και απέσπασε 3 βραβεία (καλύτερο πρωτότυπο κείμενο, πρωτότυπης μουσικής και κινησιολογίας) από τα “θεατρικά βραβεία 2012” που διοργάνωσε το περιοδικό Antivirus και το διαδικτυακό site GI.TV.

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένα χειμωνιάτικο βράδυ δύο αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στο κέντρο της Αθήνας; Δύο νέοι άντρες θα κοιταχτούν στα μάτια, θα εμπλακούν σε μία ξεχωριστή  ιστορία αγάπης και θα έρθουν αντιμέτωποι με τα πιο κρυφά μυστικά τους. Μυστικά που η ζωή και το σήμερα συνθηκολογούν για να μας αναγκάσουν να τα κρύψουμε βαθιά μέσα μας – ώσπου να συναντήσουμε δυο υγρά μάτια.

Το έργο διαδραματίζεται στο σήμερα, εστιάζοντας στους χαρακτήρες δύο νεαρών αντρών. Ο Λουκάς, ο  οποίος κατάγεται από την επαρχία, είναι εσωστρεφής, με κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ζει με την οικογένειά του, η οποία έχει περίοπτη θέση στην τοπική κοινωνία… Ο Γιώργος ζει μόνος του, είναι εξωστρεφής και έχει υψηλή αυτοπεποίθηση.

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ συναντιούνται τυχαία στο κέντρο της Αθήνας.

Ο καθένας τους θα προσπαθήσει να επιβάλει τον δικό του τρόπο ζωής στον άλλον – μία συνεχής κοινωνική, πολιτιστική και κυρίως σεξουαλική σύγκρουση όπου κανένας δεν μπορεί να δεχτεί τις συμπεριφορές του άλλου. Σταδιακά όμως, έρχονται στην επιφάνεια  πρωτόγνωρα συναισθήματα… Οι εντάσεις τούς οδηγούν να είναι μαζί αλλά τα προβλήματα είναι περισσότερα απ’ όσα πιστεύουν. Κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα του άλλου και η λύτρωση θα έρθει με μία δραματική πράξη απελπισίας.

Οι ήρωες του έργου είναι δύο χαρακτήρες ανθρώπων από αυτούς που βρίσκονται συνέχεια ανάμεσα μας και οι οποίοι δεν βρίσκουν την δύναμη να κάνουν την υπέρβαση και να εξελιχθούν, με αποτέλεσμα να χάνονται στο πλήθος.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης προβάλλονται βίντεο ως αναπόσπαστα κομμάτια της πλοκής.

 

 

 

Το κείμενο και η μουσική της παράστασης κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Μπατσιούλας”

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Σενάριο – Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Παππάς

Μουσική Άγγελος : Σταύρος Μαρκόνης

Επιμέλεια Σκηνικών : Φανή Παλιούρα

Σκηνοθεσία Βίντεο : Τάσος Καφές, Δημήτρης Τσατσούλης

Παραγωγή : INDIGO

ΠΑΙΖΟΥΝ :

Άκης Σιδέρης, Βασίλης Τσιγκριστάρης

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ :

 

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :

Πέμπτη : 21:30

Παρασκευή : 21:30

Σάββατο : 21:30

Κυριακή : 20:00

Γενική είσοδος : 10 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90 λεπτά

 

Τηλ. Κρατήσεων: 6944 116583

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

 

Θεατρική ομάδα INDIGO

 

Η θεατρική ομάδα Indigo δημιουργήθηκε το 2011 από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Παππά, με σκοπό να παρουσιαστούν στο θεατρικό κοινό καινούργιες σκέψεις, πρωτότυπα κείμενα και απόψεις νέων δημιουργών. Την ομάδα απαρτίζουν νέοι καλλιτέχνες, με ταλέντο ο καθένας στο χώρο του, οι οποίοι επιθυμούν να υπηρετήσουν ένα είδος θεάτρου που θα μιλάει σε ανθρώπους της σημερινής γενιάς.

Ο Κωνσταντίνος Παππάς είναι μέλος της εταιρείας Ελλήνων σκηνοθετών, απόφοιτος της δραματικής σχολής «Μοντέρνοι Καιροί» του Κ. Νταλιάνη, αριστούχος πτυχιούχος τραγουδιού μιούζικαλ από το ωδείο Όπερα, με σπουδές μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και σπουδές σύγχρονου και κλασικού χορού από την σχολή χορού Ντιάνας Θεοδωρίδου. Από το 2009, συνεργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη με την παιδική σκηνή του θεάτρου Αθηνών του Δημήτρη Αδάμη. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σε φεστιβάλ χορού και τραγουδιού, καθώς και σε μία μεγάλου μήκους ταινία του Πέτρου Χονιανάκη και σε μία μικρού μήκους ταινία του Arion Pineau. Επίσης είχε παίξει στο μιούζικαλ “Joseph and the amazing  technicolor dreamcoat” στο θέατρο Κ. Δανδουλάκη σε σκηνοθεσία G.Gregory. Τα «Υγρά Μάτια» είναι το πρώτο του έργο που ανεβαίνει σε θεατρική σκηνή.