«Το τέρας» τής βιομηχανικής κοινωνίας τής αφθονίας κι ο ομφάλιος λώρος τής υπερπροστατευτικής μάνας που δεν κόβεται ποτέ.

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Υπάρχουν πολλές στιγμές που ακυρώνεται η χαρά τής ζωής κι υπερισχύει ο τρόμος απέναντι στο Άγνωστο.

«Ο Έρωτας είναι μια φυλακή κι όχι η χειρότερη απ’ όλες», όπως έγραφα σε προγενέστερο πόνημά μου.

Η υποκατάσταση αφεντικών με άλλα είναι ήδη φανερή στο «Περιμένοντας τον Γκοντό» τού Μπέκετ.

Η λιτότητα και η σκηνική οικονομία που επιβάλλουν την εναλλαγή ηθοποιών σε διαφορετικούς ρόλους ενισχύει την αντικαταστασιμότητα των ατόμων στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

«Η μάνα κι αν θα γεννηθεί στην πεθερά θα μοιάσει», λέει μια παλιά παροιμία. Το ίδιο ισχύει και για τους συντρόφους μας ανεξαρτήτως φύλου. Η επανάληψη προτύπων και προκατασκευασμένων συμπεριφορών αποκαλύπτει την ζωή ως ένα τεράστιο θέατρο (σύμφωνα με τον Σαίξπηρ και άλλους από σκηνής διδασκάλους).

Ο εραστής που γίνεται μάνα (στο θέατρο «τα ράσα κάνουν τον παπά») κι η μάνα που μοιάζει, φέρεται και λειτουργεί σαν εραστής τού γιού της αποδίδονται γραφικά εδώ, στην ανατριχιαστική παράσταση τού θεάτρου «Δρόμος», όπου το πονεμένο παιδί κλαίει σαν τραυματισμένο γατάκι στην άκρη τού δρόμου μέχρι να βρει την άκρη μέσα από τον λαβύρινθο και να απαλλαγεί από την δυστοπία τού παθολογικού περιβάλλοντος τής οικογένειας, αλλά και τού «δεσμού» που τον περιβάλλει αλλά δεν τον απελευθερώνει.

Θα πρέπει επιτέλους να αποσυνδέσουμε τις έννοιες «νοιάζομαι για τον άλλον», «προστατεύω τον άλλον» από το «αγαπώ πραγματικά τον άλλον και τον εκτιμώ, τον σέβομαι και τον αναγνωρίζω ως ξεχωριστή, διακριτή κι ανεξάρτητη προσωπικότητα».

Από τα πιο δυνατά κείμενα που έχουν γραφτεί κι έχουν ανεβεί σε ελληνική θεατρική σκηνή.

Μην το χάσετε!!!

Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, νέοι ρυθμοί στο θέατρο Δρόμος της οδού Αγίου Μελετίου 25 στην Κυψέλη. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΥΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ, ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ!!!

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

https://konstantinosbouras.gr

 

info από το Δελτίο Τύπου:

Τ Ε Ρ Α Σ

του Μιχάλη Καλιότσου

Για οκτώ παραστάσεις στο Θέατρο Δρόμος

Το πρώτο θεατρικό έργο του ηθοποιού και σκηνοθέτη Μιχάλη Καλιότσου ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο Δρόμος στις 14 Φεβρουάριου 2022.

 

Η υγρασία, η βροχή, το negative στην ανάμνηση, η σκέψη που γίνεται στο σκοτάδι με κλειστό παράθυρο! Δύο άντρες ο Άρης και ο Κρις διαπραγματεύονται την εξέλιξη της ζωής τους με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.

 

Ο Κρις επισκέπτεται τον Άρη στο σπίτι του (σε ένα υπόγειο) με σκοπό να δώσει ένα τέλος στην γνωριμία τους και να του ανακοινώσει κάτι πολύ σημαντικό για τον ίδιο. Ανάμεσα τους μια γυναίκα-μάνα που αδυνατεί να κατανοήσει την έννοια της διαφορετικότητας!

 

Με στοιχεία εγκλεισμού και κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας τα πρόσωπα του έργου έρχονται αντιμέτωπα με τον ίδιο τους τον εαυτό ενώ πάντα ένα τέρας παραμονεύει στο σκοτάδι και επηρεάζει τα όσα συμβαίνουν στο υπόγειο.

 

Το έργο αναφέρεται στους ανθρώπους που έχουν μπει στο περιθώριο για τις επιλογές τους και εξαιτίας του αποκλεισμού τους πολλές φορές δημιουργούν τέρατα στην φαντασία τους, φοβίες, και ανασφάλειες. Κάθε δάχτυλο που σε κρίνει είναι και ένα μικρό Τέρας που σε σπρώχνει στο σκοτάδι. Στο τέλος ο ήρωας ελευθερώνεται γιατί έχει επιθυμία να ζήσει και να προχωρήσει μπροστά. Δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά η παράσταση αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: να δώσει, σε κάποιον που έχει νιώσει έτσι, μια μικρή δόση αυτοπεποίθησης να αφήσει πίσω του ότι τον σκοτώνει και να βγει στο φως, στην ζωή που θα την χτίσει με τους δικούς του όρους.

Να διώξουμε τα τέρατα που μας κρατούν στο σκοτάδι.

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Θέλησα να γράψω αυτό το έργο για να μιλήσω για την ιδιαιτερότητα, για το διαφορετικό και πώς αυτές οι ιδιότητες-αν μπορούμε να τις ονομάσουμε έτσι- μπορούν να μετατραπούν σε έναν Γολγοθά τύψεων και επίπονου αγώνα, όταν η κοινωνία σε βάζει στο περιθώριο για τις επιλογές σου. Δεν μου αρέσει ούτε η λέξη “ιδιαιτερότητα” ούτε η λέξη “διαφορετικό”. Αυτό που επιθυμώ είναι ο καθένας να δίνει το δικό του όνομα για οποιαδήποτε φυσική του κλίση. Το ιδανικό θα ήταν να μη χρειάζεται να δίνουμε κανέναν ορισμό στις προσωπικές μας επιθυμίες. Δυστυχώς η δική μας κοινωνία απέχει ακόμη πολύ από αυτό..!

 

Συντελεστές

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλιότσος

Σκηνικά / Κοστούμια / Φωτογραφίες: Νάρκισσος Σκαρλάφτης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Μανώλης Σιγάλας

Κίνηση: Μάνια Καραβασίλη

Ηχητικό Περιβάλλον: Κώστας Στεργίου (STER)

Trailer: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Video Post Production Trailer: Μανώλης Πετρής

Σχεδιασμός Αφίσας: Γιώργος Βαχάρης

Χειρισμός Κονσόλας: Γιώτα Ηλιοπούλου

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Εκτέλεση Παραγωγής: Medea Pictures

 

Διανομή: Αλέξανδρος Μαράκης, Νεκτάριος Παπαλεξίου

 

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις                                                                                                                                            Από Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου (για 8 παραστάσεις)

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 10€

Μειωμένο: 5€ (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, ατέλειες, 65+)

 

Διάρκεια παράστασης

75 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

Προπώληση εισιτηρίων

Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/teras/

 

 

 

 

Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης. καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Επίσης  υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά την παραμονή τους σε όλους τους χώρους του θεάτρου.

 

 

Θέατρο Δρόμος

Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα

Τηλ. 210 8818906

Web Site: https://dromostheatre.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/dromostheatre

Instagram: https://www.instagram.com/dromostheatre/

 

 

Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία

Χρύσα Ματσαγκάνη

Τ: (+30)698 6811609

E: chrysamtg@gmail.com