ΣΑΛΤΕΡΗΣτομαχαιριτηςΜΗΔΕΙΑΣεξώφυλλο

Γράφει ο Χρήστος Ναούμ

Στο τελευταίο του μυθιστόρημα (447 σελίδων, από την Εμπειρία Εκδοτική,) ο Νίκος Σαλτερής, πιο ώριμος και λεπτολόγος καταδύεται στην προσωπικότητα του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου, γνωστού επιστήμονα και επιχειρηματία, αφού εργάζεται στην εταιρεία,  που έχει ιδρύσει ο αδερφός του, Άλκης. Η δράση του βιβλίου εξελίσσεται σε μια συνοικία του Πειραιά αλλά και σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί, όπου συνήθως μαζεύεται η οικογένεια, τα καλοκαίρια. Επίσης, τα ταξίδια στην Μασσαλία και στο Γκέρλιτζ, έχουν ενδιαφέρον αφού μας σχολιάζουν κομμάτια της ιστορίας μας, εντελώς άγνωστα.

Ένα βράδυ, κατά την παράσταση αρχαίου δράματος, η σύζυγός του Σοφία τον εγκαταλείπει. Στο διάστημα της θλίψης και των ερωτηματικών, η φίλη της, η Μελίνα του ρίχνεται απροκάλυπτα. Και σα να μην έφτανε αυτό, ο δίδυμος αδερφός του βρίσκεται δολοφονημένος, αφήνοντας την Σκανδιναβή γυναίκα του και τον αυτιστικό γιο του στην μοίρα τους, φροντίζοντας ωστόσο να τους αφήσει την εταιρεία του. Οι ιστορίες διαδέχονται η μία την άλλη συμπληρώνοντας ή αφαιρώντας κομμάτια του πάζλ. Τι ιστορία κρύβεται στο πρόσωπο του παππού του, που άφησε ένα ημερολόγιο πίσω του; Πόση σημαντική είναι αυτή η ιστορία για τον ίδιο αλλά και μερικά πρόσωπα του περιβάλλοντός του; Ο ήρωας βυθισμένος στην παθητικότητά του αφήνει τα γεγονότα να συμβαίνουν, αφού δίνει την δυνατότητα στους «άλλους» να ρυθμίζουν την ζωή του. Όπως ακριβώς η Μήδεια, που με το μαχαίρι της σκότωσε τα παιδιά της, την ίδια της την σάρκα, έτσι κι ο Αλέξανδρος καταφέρνει να θυσιάσει μέρος του εαυτού του.  Όσο για το μαχαίρι της Μήδειας, είναι η επιφυλλίδα μιας στήλης, σε εφημερίδα καθημερινής κατανάλωσης, στην οποία περιγράφονται ιστορίες σαν παραμύθια, για ενήλικες και παιδιά.

Οι περιγραφές ρέουν, αν και θα μπορούσαν να είναι συντομότερες, αποφεύγοντας τις αδιάφορες λεπτομέρειες. Τα πρόσωπα του έργου στρέφονται ρυθμικά γύρω από τον ήρωα, καταγράφοντας και σημειώνοντας κάθε τι, που κάνει την ζωή του ελκυστική. Και στο τέλος, σε μια βεράντα μ’ ένα ποτήρι κρασί, όπως συνηθίζει ο Αλέξανδρος κάνει τις αποτιμήσεις του. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα, με ρυθμό, συνέπεια, εντάσεις κι εξαιρετική αφήγηση.