ΤΖΕΝΗΚΟΥΤΣφωτό

 

 

 

Από τον κριτικό λογοτεχνίας Κωνσταντίνο Μπούρα

Τα παιδικά βιβλία είναι δυο φορές σημαντικά: διαπλάθουν συνειδήσεις, ευαισθητοποιούν το θυμικό των μικρών αναγνωστών, ισχυροποιούν χαρακτήρες προκειμένου να αντιπαλέψουν τη σκοτεινιά και τις αντιξοότητες του μέλλοντος…Ειδικά στα βιβλία της δασκάλας αγγλικών Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, που γεννήθηκε στην Αυστραλία και ζει στο Πανόραμα Βούλας, μητέρα δύο εκπληκτικών και ταλαντούχων κοριτσιών, εκεί διαπιστώνει κανείς την αξία της καλής ανατροφής και της κοινωνικής αγωγής που λαμβάνει ο κάθε ένας από το σπίτι του. Όταν όλα είναι ειδυλλιακά γίνονται παιδιά ευτυχισμένα που αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ανθοστόλιστο λιβάδι κι ως στίβο ανάδειξης του αξιότερου, μέσα πάντα από την ευγενική άμιλλα. Αξίες διαχρονικές, του ανθρωποκεντρικού ελληνικού πολιτισμού, που απεχθανόταν τις υπερβολές κι αναζητούσε πάντα τη χρυσή τομή σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις κι εκφάνσεις.

ΤΖΕΝΗΓΚΑΖΟΖΑΤο επιτακτικό καθήκον της ανακύκλωσης προβάλλεται με παιδαγωγικά ορθό τρόπο στο βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου «Γκαζόζα Α.Α.Α.». Σε έναν πλανήτη που ασφυκτιά από υπερπληθυσμό και κατασπατάληση των φυσικών πόρων, πρέπει όλοι να σοβαρευτούμε πριν να είναι πολύ αργά. Υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας, κάθε φορά που πετάμε αλόγιστα στα κοινά σκουπίδια χαρτιά, πλαστικά, αλουμινένια κουτάκια. Σε πλέον προηγμένες χώρες, συλλέγουν σε ειδικούς κάδους τα υπολείμματα τροφίμων… Ψιλά γράμματα για τη δική μας χώρα, όπου όλοι οι μπλε κάδοι είναι γεμάτοι με κοινά απορρίμματα κι όταν κάποιοι-κάποιοι βαριούνται και πετάνε τη δεμένη (;) σακούλα με τα σκουπίδια στο οδόστρωμα να την τσαλαπατήσει το λεωφορείο που περνάει… Αχχχχχ, τι να σας κάνω, που μου αρέσει η Ελλάδα μας και δεν θέλω να ξενιτευτώ στα γεράματα. Γι’ αυτό διαδώστε τα βιβλία της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, μπας και βρούμε μια καλύτερη χώρα να μας περιμένει σε δέκα ή είκοσι χρόνια από τώρα, όταν τα σημερινά παιδιά θα είναι πλέον πολίτες, με πλήρη δικαιώματα. Και υποχρεώσεις…

ΤΖΕΝΗτισκαρώνειολύκοςΌσο για το σύγχρονο σχολιασμένο εντέχνως παραμύθι (;) της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου και τίτλο «Τι σκαρώνει ο λύκος;», αυτό κι αν είναι επίκαιρο κι επείγον να διαβαστεί! Η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, ο καθημερινός ρατσισμός πατάσσονται ακριβώς εκεί που τους πονάει και τους αρμόζει: στην ουρά!!! Ο λύκος, λέει η λαϊκή παροιμία, ακόμα κι αν γεράσει, τομάρι δεν αλλάζει. Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα; Μήπως οι χειρότεροι λύκοι είναι αυτοί που φοράνε προβιές προβάτων; Οι προβατόμορφοι; Λέμε τώρα. Υποθέσεις κάνουμε. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις προέρχονται από την αδυναμία του κοινού ανθρωπίνου νοός να διαχειριστεί το άγνωστο και το καινοφανές. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όταν διακυβεύονται ανθρώπινες υπάρξεις και ζωές (γενικώς), τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Προς τούτο, καλόν είναι να διδαχθούν τα παιδιά και τα τέκνα μας όπως μη κρίνουν εκ του ασφαλούς και με ευκολία. Όλα τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνεται. Και πολλές φορές, ο λύκος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, μετά το …σκύλο.

Διαβάστε τα αυτά τα βιβλία. Χαρίστε τα. Ως δώρα γενεθλίων, ονομαστικών εορτών, διακοπών, γενικώς… Έτσι, για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον αύριο-μεθαύριο.

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Info:

http://www.ellinoekdotiki.gr/displayITM2.asp?ITMID=1537&LANG=GR

http://kokkiniklostibooks.gr/content/5718978c0b592.pdf

http://kokkiniklostibooks.gr/book.php?id=5718978c0b592

Γκαζόζα Α.Α.Α

Κείμενο: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου

Ο Μηνάς άρχισε να τρέχει.
Έτρεχε με όλη του τη δύναμη!
Πίσω του έτρεχε και η γκαζόζα και ακόμα πιο πίσω
κάτι βαζάκια από μαρμελάδα και σακουλάκια από πατατάκια.
Πλαστικά μπουκάλια και κουτιά από αναψυκτικά
ορμούσαν κατά πάνω του. Στρατός ολόκληρος!
Για να τους ξεφύγει, έστριψε απότομα…
μα δυο μπαταρίες, κατακόκκινες από τον θυμό τους,
του έκοψαν τη φόρα!
-ΣΤΟΟΟΠ!!! Εμπρός για το κρατητήριο, τον διέταξαν..
Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές που φέρνει
τους μικρούς μας αναγνώστες σε επαφή με τα υλικά,
την έννοια και την αναγκαιότητα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

Τι σκαρώνει ο Λύκος; 

H ζωή ενός ήσυχου χωριού αναστατώνεται με την άφιξη ενός νέου κατοίκου, του Λύκου. Η φήμη που τον συνοδεύει προκαλεί φόβο και ανασφάλεια σε όλους τους κατοίκους. Η εμφάνισή του και μόνο προκαλεί τρόμο.

Κάθε του βλέμμα είναι απειλή. Κάθε του κίνηση είναι ύποπτη.

Όλοι αναρωτιούνται τι να σκαρώνει ο Λύκος.

Μετά από έρευνα όλοι οι κάτοικοι παίρνουν μια απόφαση: Ο Λύκος πρέπει να φύγει πριν γίνει κανένα κακό.

Άραγε, θα τα καταφέρουν;

Μια τρυφερή ιστορία κατά των στερεότυπων και των βιαστικών συμπερασμάτων. Κατά της ξενοφοβίας και των προκαταλήψεων.