ΓΕΩΡΓΙΑΖΩΗλιπεσάνορες

Γράφει ο Χρήστος Ναούμ

Έρωτα… κάποτε ήρθες στην Τροία.

Τον πόθο ξύπνησες στα στήθη των θνητών

και τα προίκισες με περηφάνια τόση…

Έρωτα… κάποτε ήρθες στην Τροία και την σκόρπησες…»

Η παράσταση ξεκινάει μέσα στους καπνούς και στις σκιές, στις φλόγες και στις στάχτες που άφησε πίσω του ο Τρωικός πόλεμος, που επί δέκα συνεχή χρόνια περικύκλωσε τη Τροία. Οι ηρωίδες, τραγικές μορφές ενός πολέμου που ρήμαξε τη χώρα τους και τις ανάγκασε σε ανδραποδισμό παραληρούν κάτω από το βάρος της τραγωδίας που τις κτύπησε.  Αναλογίζονται πως έχασαν τους αγαπημένους τους άνδρες και παιδιά και πως με πλάγιο κι ύπουλο τρόπο οι Έλληνες τους παρέσυραν στην τελειωτική μάχη. Ταπεινωμένες, πληγωμένες, θύματα ενός πολέμου που έκανε στάχτη τη πατρίδα τους ολοφύρονται για τη ζωή, που είχαν κι έχασαν. Το κείμενο δύσκολο αλλά και ανάγλυφο της κατάστασής τους. Η κίνηση δωρική, στεγνή από υπερβολές, αυστηρή αφού οι ηρωίδες, σκιές του Αδη πια αναλογίζονται και ψάχνουν την παρηγοριά. Μιλούν μέσα από την ψυχή τους ,για τα δεινά τους και τις σύμφορες τους, για τα δικά τους παθήματα  και προσωπικά πάθη. ΕΚΑΒΗ: «Οι γυναίκες, δεν έχουμε ζωή να μας ανήκει, χαμένες είμαστε στα χέρια των αντρών… το ξέρετε θαρρώ και μην καμώνεστε εσείς οι νέες πως σας λείπει η πείρα… γυναίκες είστε και δεν ξεγελιέται το είναι σας.»

Η παράσταση έχει στηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της αρχαιότητας. Είναι κλασσική τραγωδία αν κι έχει γραφτεί στη σύγχρονη εποχή. Εξαιρετικές όλες οι ερμηνείες των πρωταγωνιστριών. Εκάβη, Ανδρομάχη, Κασσάνδρα, Βρισηίδα και μια απλή Τρωαδίτισσα ενσαρκώνονται από άξιες και γενναίες ηθοποιούς, οι οποίες συμπληρώνουν η μια την άλλη.

Συντελεστές

Συγγραφή: Δημήτρης Βαρβαρήγος

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαντέλη

Σκηνικά -κοστούμια: Θεοδόσης  Δαυλός

Επιμέλεια και εκτέλεση σκηνικού: Νίκος Κωνστάντης

Σύνθεση μουσικής και κιθάρα: Αρετή Κοκκίνου 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιάννης Κωνσταντακόπουλος

Β΄σκηνοθέτις: Αδαμαντία Μαντελένη

Παίζουν: Εκάβη: Γεωργία Ζώη, Ανδρομάχη: Ελίζα Σολωμου, Κασσάνδρα: Ντομένικα Ρέγκου, Βρισηίδα: Ορνέλα Λούτη, Τρωαδίτισσα: Αρετή Κοκκίνου

Πρεμιέρα: 11 Νοεμβρίου 2015

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. Μόνο για 10 παραστάσεις.

Πληροφορίες θεάτρου

 

Βαφείο-Λάκης Καραλής, Διεύθυνση: Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Τηλέφωνο: 21 0342 5637