«Η εκπαίδευση των γυναικών» και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Διαφωτισμός και Γαλλική Επανάσταση. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΣ-ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ».

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Στο θέατρο ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ συμβαίνουν θαύματα. Νέοι άνθρωποι καταθέτουν τους θεατρικούς προβληματισμούς τους. Νέα ρεύματα που επηρεάζουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και καθορίζουν την αισθητική τού μέλλοντος βρίσκουν στέγη σε παρόμοιους χώρους ανοικτούς σε κάθε τι πρωτοποριακό και πειραματικό με την φιλοσοφική έννοια.

Ο φεμινισμός γιορτάζει τα γενέθλια ενός αιώνα αγώνων και μαχητικής δράσης για τα δικαιώματα της γυναίκας και την ισότητα ανδρών-γυναικών. Μέσα από αυτόν τον αγώνα κατοχυρώθηκαν και τα δικαιώματα των διεμφυλικών, των παρενδυτικών, των ομοερωτικών, των διαφορετικών.

Όμως ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Πολλές μάχες πρέπει να κερδηθούν ακόμα σε καθημερινό επίπεδο. Ο συνήθης φασισμός παίρνει πολλές μορφές. Και μερικές απρόβλεπτες. Για να μην φτάσουμε λοιπόν σε αντεστραμμένα και παραμορφωτικά είδωλα της πανανθρώπινης πολυχρωμίας, σας προτείνω να παρακολουθήσουμε με προσοχή, με χαρά και με ενθουσιασμό την παράσταση της Ομάδας 4Frontal με τίτλο «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας». Δεν είναι απλώς μια ιστορική ανακεφαλαίωση. Είναι οργασμός διονυσιακός και απολλώνειος.

Η γυναίκα είναι το μέλλον τού κόσμου. Η Γη καλύπτεται από βία. Σύννεφα σκεπτομορφών την μετατρέπουν σε προθανάτια Κόλαση, σε Κοιλάδα των Δακρύων, ενώ θα μπορούσε να είναι ένας Παράδεισος, για όλους μας.

Η Γυναίκα, η Μεγάλη Μητέρα Θεά, η στεατοπυγική γενναιόδωρη τροφός είναι φύσει και θέσει φιλειρηνική, φιλότεχνος, φιλοθεάμων, φιλαλήθης και φιλέρευνος. Χωρίς την Γυναίκα δεν θα υπήρχε η Τέχνη και η Επιστήμη. Όσο κι αν δεν αναγνωρίζεται ακόμη ευρέως.

Σε αυτό το σημείο η εν λόγω παράσταση προσφέρει τα μάλα στην ανανέωση τής Συλλογικής Συνειδητότητας και στην επαναφορά ονομάτων, γυναικείων ονομάτων, καθοριστικών κι εμβληματικών οροσήμων στον αγώνα για ΙΣΟΤΗΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ όλων.

Ο αγώνας για την απαλοιφή από την γλώσσα ρατσιστικών όρων κι εκφράσεων είναι σημαδιακός. Ό,τι δεν κατονομάζεις δεν υπάρχει. Και το ανάστροφο.

Χαιρετίζω λοιπόν από καρδιάς αυτές τις τρεις νεαρές εκπληκτικές ηθοποιούς με την άψογη ορθοφωνία, με την τέλεια κινησιολογία, με την διεθνών προδιαγραφών υποκριτική και χαίρομαι, χαίρομαι που η κατάργηση των άρθρων θα μας φέρει πιο κοντά στην ελεύθερη επιλογή, στην αλήθεια μας και στην ομορφιά τής ποικιλομορφίας.

Όλοι οι συντελεστές αξίζουν πολλά βραβεία:

Σκηνοθεσία

Χάρης Κρεμμύδας, Θανάσης Ζερίτης

Συγγραφή και επιμέλεια κειμένων

Νεφέλη Μαϊστράλη

Δραματουργική επεξεργασία

Νεφέλη Μαϊστράλη, Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας
Σκηνικά-Κοστούμια

Γεωργία Μπούρδα
Μουσική σύνθεση/επιμέλεια

Σταύρος Γιαννουλάδης
Κινησιολογία

Πάνος Τοψίδης
Μουσική διδασκαλία

Ευαγγελία Καρακατσάνη
Φωτογραφίες

 Ελίνα Γιουνανλή 

 

Παίζουν: Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αριστέα Σταφυλαράκη

 

ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ας μην υπάρχουν άλλοι κατατρεγμοί, βιασμοί, βιαιοπραγίες, διώξεις, αποκλεισμοί, βασανισμοί!!!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!! ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΟ.

Μην χάσετε αυτή τη χιουμοριστική σοβαρή παράσταση!!!

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

https://konstantinosbouras.gr

 

info από το Δελτίο Τύπου

 

Η Ομάδα 4Frontal

 

παρουσιάζει:

 

 «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας»

 

Σκηνοθεσία: Χάρης Κρεμμύδας, Θανάσης Ζερίτης

Πρεμιέρα: Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Κάτω Χώρος

Θέατρο του Νέου Κόσμου

 

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου προσθέτει και παρουσιάζει στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα για τη σεζόν 2021-2022,στον Κάτω Χώρο του θεάτρου το «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας» σε σκηνοθεσία των Χάρη Κρεμμύδα και Θανάση Ζερίτη.

 

Η παράσταση αφηγείται τις ιστορίες Ελληνίδων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα – επιμελώς αποσιωπημένες – που αντιστάθηκαν στο παραδοσιακό σχήμα της υποτακτικής συζύγου και νίκησαν. Ιστορίες Ελληνίδων που προσπάθησαν ν’ αντισταθούν και φιμώθηκαν. Γυναίκες που παλεύουν καθημερινά να αποδείξουν την επάρκεια του φύλου τους. Στιγμές από τον αέναο αγώνα της γυναικείας χειραφέτησης που άλλαξαν συνειδήσεις. Από τα μαθήματα οικιακής οικονομίας και τη λαϊκή κουλτούρα που διαμόρφωσαν και συντήρησαν την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας στο συλλογικό ασυνείδητο, μέχρι την Καλλιρρόη Παρρέν και την Αύρα Θεοδωροπούλου που έθεσαν τις βάσεις του φεμινισμού στη χώρα μας.

 

Τρεις γυναίκες από σκηνής, μας αφηγούνται και αναρωτιούνται μαζί μας: Πώς θα είχε διαμορφωθεί η πραγματικότητα, αν διδασκόμασταν την ιστορία από τα μάτια των γυναικών που κόντρα σε όλα τα στερεότυπα, άφησαν το χέρι και πάτησαν στα πόδια τους;

 

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του θεσμού «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – Πρόγραμμα 2021-2022», του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

Έναρξη: Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 

Έως Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

 

Μέρες & Ώρες Παραστάσεων

Δευτέρα & Τρίτη: 21:15

 

Τιμές εισιτηρίων:

15€ γενική είσοδος , 10€ μειωμένο

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 80 λεπτά

 

Τιμές εισιτηρίων:

15€ κανονικό

170€ μειωμένο (ισχύει για φοιτητές, άνεργους)

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται

https://www.viva.gr/tickets/theater/ekpaideusi-dia-nearas-korasidas/

info@nkt.gr

www.nkt.gr

www.facebook.com/theatroneoukosmou

 

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και οι κανονισμοί λειτουργίας του συμμορφώνονται με την τρέχουσα νομοθεσία.

 

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας:

Μαρία Τσολάκη

6974 76 78 90 | 210 76 27 966 | mtsolaki@gmail.com