Στο θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ η Εταιρεία θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ παρουσιάζει: Όνειρο ή Εφιάλτης;  Ξυπνήστε! Έξι μικρές ιστορίες του Άντον Τσέχωφ

Τσέχωφ διαχρονικός, υπερβατικός, διορατικός, προορατικός, Τσέχωφ ανατόμος τής προεπαναστατικής Ρωσίας.

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Η υπέρ-εξάντληση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων οδηγεί τον πανέμορφο πλανήτη Γαία στον μαρασμό. Η Γη έχει επιβιώσει από πολλές ανθρώπινες αμετροέπειες και απληστίες. Εδέντια (Εδέμ) – Λεμουρία – Ατλαντίδα (κατά Πλάτωνα) – Κατακλυσμός (κατά Παλαιά Διαθήκη) – οι πληγές τού Φαραώ – σεισμοί – λοιμοί – λιμοί – καταποντισμοί… Το ανθρώπινο είδος μόνον αν είναι σφιγμένο σαν γροθιά μπορεί να επιβιώσει χωρίς όμως και να διατηρήσει την ψευδαισθητική αφθονία που το κατατρύχει.

Ελευθερία-Ισότης-Αδελφότης, τα ιδανικά του Διαφωτισμού που ενέπνευσαν πολλές επαναστάσεις είναι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρα, επιτακτικής ανάγκης.

Ο Τσέχωφ ανατέμνει την προεπαναστατική Ρωσία της εποχής του. Σαν γιατρός σωμάτων και ψυχών καταδύεται βαθιά στο Συλλογικό Ασυνείδητο, αναζητά κρυμμένους θησαυρούς, αλλά βρίσκει λάσπη, φτωχοδιαβόλους κι αξιολύπητα, νωθρά και αργοκίνητα τέρατα και τερατάκια.

Η ρωσική εκδοχή τής «Φόνισσας», ο γραφειοκράτης που καταχράται την εξουσία του, ο κακοποιητής και κακοπαθημένος, ο άρρωστος κι ο παραμελημένος, ο άκαρδος, ο άσπονδος, ο άφιλος, που συμμορφώνεται όμως κάτω από την πίεση τής ασθένειας, της αδυναμίας, του επικείμενου θανάτου…

Η μεταμέλεια όμως δεν είναι εδώ χριστιανικού τύπου, αλλά μάλλον αθεϊστικού/αγνωστικιστικού. Η θεοσοφία δεν υπεισέρχεται εδώ στα βένθεα αλός των κακοπαθημένων υπάρξεων που υπνοβατούν και αντιδρούν μηχανικά χωρίς να έχουν αυτοσυνείδηση, αν και στο βάθος της ψυχούλας τους το κακό που διασπείρουν και αναπαραγάγουν τούς  τύπτει…

Τα φύλα εδώ είναι (ακόμη) διαχωρισμένα. Ο άντρας είναι ο καταπιεστής και η γυναίκα θύμα του.

Αγάπη, Φιλότητα, κατανόηση, ενσυναίσθηση είναι το σαφές μήνυμα, σύγχρονο και μελλοντικό… Δεν εξελίχθηκε δυστυχώς ο άνθρωπος τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια. Όχι τόσο πολύ, ώστε να αφήσει για πάντα πίσω του τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες τού παρελθόντος.

Η Ιστορία κάνει κύκλους κι ο φασισμός γεννάει τα αυγά του στις κρισιμές εποχές τής στέρησης.

Ο Τσέχωφ έγινε διεθνώς γνωστός από την κατά Στανισλάβσκι θεατρική ερμηνεία του. Όμως δεν είναι μόνον αυτό. Είναι τραγικός κωμωδιογράφος, μελοδραματικός ευθυμογράφος, σπαρακτικός κλόουν, δραματικός τσιρκολάνος, απαθής μίμος, διεκτραγωδός τής αμφιβόλου ισορροπίας και δικαιοσύνης ανθρώπινης συνθήκης…

Ο Τσέχωφ είναι διεθνής και οικουμενικός δια της συνεκδοχής. Προσέξτε επίδοξοι δραματουργοί και δραματικοί ποιητές: αρκεί να αναλύσετε την δική σας μικροκοινωνία και τότε μιλάτε για ολάκερο το ανθρώπινο είδος. Είμαστε συνδεδεμένοι σε ένα αόρατο Διαδίκτυο, όπως τα πουλιά που μεταναστεύουν. Ας μην χρειαστεί να μεταναστεύσουμε ξανά, εγκαταλείποντας ΚΑΙ τον πλανήτη Γη.

Κατανυκτική η παράσταση στο ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΥΡΝΟΣ, ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. Ξαναγυρίσαμε πίσω στον χωρόχρονο, στο ανάλογο σημείο μεγάλων ανακατατάξεων. Η κρίσιμη εποχή μας είναι μεταβατική. Η Ρομποτική Τεχνολογία σηματοδοτεί το μεταίχμιο προς μια καινούργια Αναγέννηση, ή προς μια νεόκοπη σκλαβιά. Ίδωμεν. Θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ενάργειας, υπευθυνότητας, εγρηγόρσεως των πνευματικών ανθρώπων, ημών των ιδίων…

ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ/ΑΚΡΟΑΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ. Προσέρχεσθε κατανυκτικώς, όπως στην Αγιά Σοφιά. «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν»…

 

Μετά Λόγου Γνώσεως,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

Δελτίο Τύπου

Η Εταιρεία θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ

παρουσιάζει

Όνειρο ή Εφιάλτης;  Ξυπνήστε!

Έξι μικρές ιστορίες του Άντον Τσέχωφ

Για πρώτη φορά στο θέατρο

Σκηνοθεσία-δραματουργία Μαρία Σάββα

27 Δεκεμβρίου 2021 – 26 Ιανουαρίου 2022

Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/oneiro-i-efialtis-xypniste/

 

 

Η Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ και η σκηνοθέτις Μαρία Σάββα συνεχίζει την προσέγγιση της μικρής φόρμας, του διηγήματος στο θέατρο. Το έργο «Όνειρο ή Εφιάλτης; Ξυπνήστε! Έξι μικρές ιστορίες του Άντον Τσέχωφ» θα παρουσιαστεί μόνο για 15 παραστάσεις, από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (9:00μμ) στο θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, τηλ: 2106460748).

 

Η παράσταση βασίζεται σε έξι μικρά διηγήματα του Άντον Τσέχωφ που συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: «Θέλω να κοιμηθώ», «Ο θάνατος ενός δημόσιου υπαλλήλου», «Τα στρείδια», «Ο πόνος» «Το ρομάντσο του κοντραμπάσο» και «Το βιολί του Ρότσιλντ», που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή.

 

Ο Άντον Τσέχωφ, ένας από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους, αν και περισσότερο διάσημος για τα θεατρικά του έργα, δημιουργεί συναρπαστικές ιστορίες όπου συνυπάρχουν το τραγικό και το κωμικό στοιχείο, η λυρικότητα και η ποίηση, το γκροτέσκο και η φάρσα.

 

Τα 6 αυτά διηγήματα αποτελούν το πρώτο μέρος μιας ερευνητικής προσέγγισης των διηγημάτων του Άντον Τσέχωφ, με κοινό χαρακτηριστικό το στοιχείο της παραίσθησης που εκδηλώνεται ως απάτη των αισθήσεων -αποτέλεσμα της ψυχολογικής κατάστασης των ηρώων. Μια ακραία στιγμή θα τους οδηγήσει στην αφύπνιση ή την τρέλα.

 

Ο Τσέχωφ πλησιάζει τον άνθρωπο με γνώση, τρυφερότητα και άφθονο πικρό χιούμορ. Μελετά και καταγράφει χαρακτήρες και συμπεριφορές, αλλά δεν κατηγορεί και δεν καταδικάζει παρά μόνο έμμεσα, με την ήρεμη ευγένεια εκείνου που έχει ο ίδιος βιώσει τον πόνο, τη σκληρότητα αλλά και την αγάπη.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε θεατρικά αυτά τα συναρπαστικά διηγήματα που δεν έχουν μέχρι τώρα παρουσιαστεί στη σκηνή και να αποδείξουμε ότι παραμένουν αδιαμφισβήτητα επίκαιρα και γοητευτικά.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Όνειρο ή Εφιάλτης;  Ξυπνήστε!  Έξι μικρές ιστορίες του Άντον Τσέχωφ»

Δραματοποιημένη λογοτεχνία

Συγγραφέας: Άντον Τσέχωφ

Μετάφραση: Γιώργος Τσακνιάς («Το βιολί του Ρότσιλντ»), Σταυρούλα Αργυροπούλου («Ο θάνατος ενός δημοσίου υπαλλήλου»)

Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Μαρία Σάββα

Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Πρωτότυπη μουσική: Τηλέμαχος Μούσσας

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Σάββα

Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Ηθοποιοί: Νικόλας Αλεξίου, Χρήστος Δεσπότης, Χριστίνα Γκέγκα, Λευτέρης Καταχανάς, Μαρία Σάββα

Βοηθοί σκηνοθέτη: Άρτεμις Παπαδάκη, Χρήστος Δεσπότης, Λευτέρης Καταχανάς

Φωτογραφίες: Λευτέρης Καταχανάς, Άρτεμις Παπαδάκη

Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ

https://www.facebook.com/PAIKTESTheatreCompany

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

 

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πατάκη για την ευγενική παραχώρηση της μετάφρασης του διηγήματος «Το βιολί του Ρότσιλντ» και τις εκδόσεις Απόπειρα για την ευγενική παραχώρηση της μετάφρασης του διηγήματος «Ο θάνατος ενός δημόσιου υπαλλήλου».

 

Info

Παραστάσεις: 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 26 Ιανουαρίου 2022

Για 15 μόνο παραστάσεις

Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη στις 9:00 μμ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 λεπτά

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 14 € (κανονικό), 10 € (φοιτητικό, άνω των 65), 8 € (ανέργων, ατέλειες)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ – VIVA: https://www.viva.gr/tickets/theater/oneiro-i-efialtis-xypniste/

Θέατρο Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168, ΤΚ 11472 Αθήνα, τηλ: 2106460748

https://goo.gl/maps/brP2QqXJbUZ4QsXXA

 

Στη διάθεσή σας για συνεντεύξεις

Επικοινωνία:

Δέσποινα Ερρίκου, τηλ: 6944 613 607, errikou@eexi.gr

Ράνια Παπαδοπούλου, τηλ: 695 500 58 59, ran.papadopoulou@gmail.com

1 Comment

  1. Κωνσταντίνε σε ευχαριστώ πολύ που ήρθες και έγραψες αυτό το ώραίο κείμενο που τα περιλαμβάνει όλα….

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιστορικό