σε μετάφραση (από το αγγλικό κείμενο του William Archer) και Σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου.

Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί ανάμεσα στους νεκρούς και ξαναζωντανέψουμε και ξαναζήσουμε και ξυπνήσουμε επί τέλους από το όνειρο που είναι η ζωή.

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Φιλοσοφικό πόνημα σκανδιναβικής δραματουργικής προελεύσεως με σκηνικές τελετουργοποιήσεις μεσογειακού τύπου.

Μια σκοτεινή κι ερεβώδης αντίληψη τής ζωής ως εφιαλτικής κοιλάδας θανάτου όπου το ον περιφέρεται βουλιαγμένο στις υπνωτικές καθημερινές τελετουργίες εξορκισμού του φόβου του θανάτου, που είναι εν τέλει φόβος απέναντι στην Ελευθερία σύμφωνα με τον Έριχ Φρομ.

Τελικά όμως κι η ελευθερία, ως απόπειρα απόδραση στις πλάτες ενός άλλου, μυθικού ήρωα, αποδεικνύεται κι αυτή αδιέξοδος φενάκη.

Κι η Τέχνη; Αυνανιστικός αυτοσκοπός ή προσπάθεια παιδαγωγική με αμφίβολα μαθησιακά αποτελέσματα;

Το μοντέλο έχει απαιτήσεις να καταλάβει την συνείδηση τού καλλιτέχνη και να εκπαραθυρώσει από τη Συλλογική Συνειδητότητα την εκαγλότητα τού έργου τέχνης. Ο Ντόριαν Γκρέι από την ανάποδη; Ή μήπως μια ανασκευή τού μεσαιωνικού μύθου; Ο Φάουστ ως είδωλο και πρόπλασμα;

Πολλά τα ερωτήματα που αναδύονται από αυτή την πυκνή, γοργή, ρυθμική εκδοχή τού ιψενικού δράματος, που ελλοχεύει στα όρια μεταξύ συλλογικού και ατομικού Ασυνεδήτου.

Ηθοποιοί αξιοζήλευτοι, σκηνοθέτης εναργής, διευκολύνει την απόφανση μέσα από μοτίβα κι αισθητικές συσσωματώσεις που αναφύονται χορεύοντας σε έναν βακχικό ρυθμό.

Το απολλώνιο βορειοευρωπαϊκό στοιχείο βεβαίως ελλείπει αλλά αυτό είναι αναμενόμενο ακόμα και στις πλέον «πιστές» στο πρωτότυπο νεοελληνικές εκδοχές. Κακά τα ψέματα, όταν μπορούμε να βγούμε μετά την βαρυσυννεφιά στον εκτυφλωτικό ήλιο τού αττικού τοπίου τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας τρομάξει επί πολύ.

Εκπληκτικοί ηθοποιοί, πρωτότυπος φωτιστικός σκηνικός χώρος, ηχητικό τοπίο γονιμολατρικών λατρειών στο Σπήλαιο τού Πάνα ή και αλλού όπου συσσωρεύονται τα ένστικτα προκειμένου να συμμαζευτούν υπακούοντας στις επιταγές τού πολιτισμού.

Παίζουν (αλφαβητικά): Αντώνης Αντωνάκος (Υλφέιμ),  Ναταλία Βογιατζόγλου (Μέτρ), Ήρα Δαμίγου (Μάγια Ρύμπεκ), Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Ειρήνη), Σάββας Πογιατζής (Άρνολντ Ρύμπεκ), Εύη Τσακλάνου (Σκιά)

«Πόλις εστί νόμω» και μέσα από την παράβαση-τιμωρία εξασφαλίζεται ο υπερβατικός τρόμος που οδηγεί νομοτελειακή στον φρονιματισμό και στη συμμόρφωση τού λογικού θεατή. Ο εξορθολογισμός είναι κι εδώ το ζητούμενο.

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΗΔΕΙΑ

Όταν Ξυπνήσουμε Εμείς οι Νεκροί

Ερρίκου Ίψεν

…ένας δραματικός επίλογος

 

Η Θεατρική ομάδα ΜΗΔΕΙΑ παρουσιάζει το τελευταίο έργο του μεγάλου δραματουργού Ερρίκου Ίψεν “Όταν Ξυπνήσουμε Εμείς οι Νεκροί” σε μετάφραση (από το αγγλικό κείμενο του William Archer) και Σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου.

TV TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=QnrEsboN0wQ&ab_channel=%CE%98%CE%95%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A3

Ο καθηγητής και γλύπτης Άρνολντ Ρύμπεκ έγινε παγκοσμίως γνωστός, κυρίως λόγω του πλαστικού αριστουργήματός του με τίτλο “Η Ημέρα της Ανάστασης”. Επιστρέφει στη πατρίδα του μετά από μια μακροχρόνια παραμονή στο εξωτερικό μαζί με τη νεαρή σύζυγό του Μάγια. Η σχέση του ζευγαριού έχει πλέον τελματώσει, με αποτέλεσμα και οι δυο τους να έχουν αποξενωθεί. Στο σανατόριο όπου διαμένουν, μια γυναίκα εμφανίζεται ξαφνικά για να ταράξει το παρελθόν του διάσημου γλύπτη και καθηγητή. Η γυναίκα αυτή είναι η Ειρήνη, η οποία είχε ποζάρει ως μοντέλο του στο έργο που τον έκανε γνωστό ανά τον κόσμο και ταυτόχρονα η μούσα του Ρύμπεκ όταν ήταν ακόμα νέος και άσημος.

Όμως για την Ειρήνη, ο Ρύμπεκ δεν ήταν ο καλλιτέχνης, αλλά ο ανεκπλήρωτος έρωτας που άφησε πίσω μετά την ολοκλήρωση του έργου του “Η Ημέρα της Ανάστασης”. Η Ειρήνη τον κατηγορεί για την καταστροφή της ζωής της, με τον Ρύμπεκ να αναγνωρίζει το λάθος του και να της ζητά να ζωντανέψουν για μια ακόμα φορά τον έρωτά τους, που ίσως η αναγέννηση αυτή να σταθεί ως εφαλτήριο βοήθειας για την τέχνη του, επανακτώντας την δημιουργική του δύναμη.Η Μάγια, η σύζυγός του, αποδέχεται τη θέληση του Ρύμπεκ να ζήσει με τον ανεκπλήρωτο αυτό έρωτά του, βρίσκοντας όμως η ίδια προστασία στον άξεστο, λαϊκό, λάγνο και γήινο Υλφέιμ, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του σανατορίου που διαμένουν. Ο Ρύμπεκ και η Ειρήνη αποφασίζουν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο ανεβαίνοντας στην κορυφή ενός βουνού, με την διαδρομή αυτή να τους φέρνει σε κάποια συμφιλίωση, όμως ο δρόμος για μια καινούργια ζωή προς την ψυχική ελευθερία είναι μακρύς και ίσως ατελείωτος!

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ερρίκος Ίψεν

Μετάφραση (από το αγγλικό κείμενο του William Archer): Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Καλλιτεχνική Επιμέλεια- Σκηνικά: Ρένα Σανταμούρη

Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Μουσική: Crypt of Insomnia

Φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Κινησιολογία: Ναταλία Βογιατζόγλου, Εύη Τσακλάνου

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Trailer: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Video Post Production: Μανώλης Πετρής

Σχεδιασμός Αφίσας: Ρένα Σανταμούρη

Ψιμυθιολόγος: Γιώτα Κουτσάφτη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ήρα Δαμίγου

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Medea Pictures

 

Διανομή (αλφαβητικά): Αντώνης Αντωνάκος (Υλφέιμ),  Ναταλία Βογιατζόγλου (Μέτρ), Ήρα Δαμίγου (Μάγια Ρύμπεκ), Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Ειρήνη), Σάββας Πογιατζής (Άρνολντ Ρύμπεκ), Εύη Τσακλάνου (Σκιά)

 

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις                                                                                                                                            Από Σάββατο 26  Φεβρουαρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Σάββατο στις 21:00 – Κυριακή στις 20:00

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 14€

Μειωμένο: 11€ (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+)

 

Ειδικές Τιμές Για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων (στο τηλέφωνο 210 88 18 906)

 

Διάρκεια παράστασης

90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

Προπώληση εισιτηρίων

Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/henrik-ibsen-when-we-dead-awaken/

 

 

 

Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης, καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Επίσης  υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά την παραμονή τους σε όλους τους χώρους του θεάτρου.

 

 

Θέατρο Δρόμος

Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα

Τηλ. 210 8818906

Web Site: https://dromostheatre.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/dromostheatre

Instagram: https://www.instagram.com/dromostheatre/