“Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γης”,

 

παράσταση βασισμένη στο κείμενο τής Στέλλας Φραντζή με αφορμή πραγματικά γεγονότα, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά.

Εκεί που το λαϊκό συναντάει το αστικό και το ποιοτικό ερασιτεχνικό τον καλώς εννοούμενον επαγγελματισμόν.

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Στο «Θέατρο κάτω από τη γέφυρα» παρακολούθησα χθες, Κυριακή 19 Ιουνίου 2021, με τον φίλο μου διακεκριμένο συγγραφέα Δρ Χρήστο Ναούμ, Καθηγητή Δημιουργικής Θεατρικής Γραφής στο εργαστήρι τού Στέλιου Καλαθά μια πραγματικά πηγαία, αυθόρμητη και θερμή «λαϊκή» εκδήλωση αυθεντικού λαϊκού πόνου. Η πληγή από την Καταστροφή τής Σμύρνης ακόμα αιμάσσει κι αιμορραγεί ασυγκράτητα, από τον φόβο της διαρκούς επαναλήψεως στο μέλλον μιας τραυματικής Ιστορίας αενάως επαναλαμβανομένης.

Το τραγικό είναι πέραν τής Λήθης. Τα ακραία συναισθήματα που γενούν οι φυσικές κι ανθρώπινες καταστροφές εγγράφονται σε ακασικά αρχεία με έναν πρωτογενή αιθέρα ασύλληπτης πυκνότητας. Ανεξίτηλη η εγγραφή παρόμοιων συλλογικών παθημάτων/μαθημάτων, στα οποία – όπως φαίνεται – το Ανθρώπινο Είδος είναι ανεπίδεκτο και κρίνεται εσαεί επανεξεταστέο.

Δυστυχώς. Η Στέλλα Φραντζή επηρεασμένη από κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς κώδικες μεγαλουργεί στον τομέα του λαϊκού θεάτρου με στοιχεία μελοδραματικά αλλά και ρεαλιστικά.

Ο Στέλιος Καλαθάς, εμπνευστής και ενορχηστρωτής τού σεμιναρίου «Συναισθηματικής Διαλεκτικής» απευθύνεται το ίδιο σε επαγγελματίες κι ερασιτέχνες προκειμένου να συμβάλλει στην συλλογική αυτογνωσία μέσα από την επιμέρους ατομική ευαισθητοποίηση σε θέματα ιστορικά και κοινωνικά.

Ο ατομιστής άνθρωπος τής εποχής μας, μετά από τόσες παντός είδους καραντίνες βγαίνει από το καβούκι του κι εξακτινώνεται εξ-ελισσόμενος προς άλλες διαστάσεις κβαντικής ευωχίας κι εσωτερικής παραδεισένιας γαλήνης. Το ειρωνικό είναι πως μόνο μέσω της εργασίας πλέον μπορείς να βρεις την ελευθερία τού συνυπάρχειν και τού κατέχειν.

«Κατείχεν ελευθέρως». Αυτό είναι το πανάρχαιο ιδανικό παντός Διαφωτιστού.

Είδα την δεύτερη (από την διπλή) διανομή και την απήλαυσα δεόντως. Όλοι οι αυτόκλητοι ηθοποιοί ήταν υπέροχοι και λειτουργικοί στην περιγραφική ερμηνεία τους, ενόσω οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν σε αυτό το σκηνικό ποίημα εργάστηκαν συνειδητά και φιλότιμα στη δημιουργία αυτού του δημοφιλούς αποτελέσματος που θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

 

Μην το χάσετε!!! Αυθεντικό λαϊκό θέατρο σε σύγχρονη μορφή.

 

Άνευ επιτηδεύσεως,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, αριστούχος διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

https://www.artandlife.gr/athens/events/staxti_sto_meltemi_tis_ionias_gis

 

“Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γης”

Διάρκεια: 100′

 

Η Θεατρική ομάδα +αίσθημα της Συναισθηματικής Διαλεκτικής μας προσκαλεί στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, στις 18 & 19 Ιουνίου και ώρα 20.30, στην παράσταση “Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γης” που ετοίμασε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.

 

Ένα έργο μνήμης και τιμής. Μια παράσταση που αποτελεί φόρο τιμής σε όλους τους ξεριζωμένους ανά τους αιώνες. Στάχτες που ταξιδεύουν πάνω από τα γαλανά νερά του Αιγαίου. Στροβιλίζονται και σιγοψιθυρίζουν λέξεις, μουσικές, έθιμα, μυρωδιές, μνήμες από μέρες αγαπημένες, μακρινές αλλά παντοτινές. Ένα μυστικό πασχίζει να μείνει θαμμένο στα συντρίμμια μιας άλλης ζωής, καθώς η μάνα Ιωνία χάνεται μέσα στις φλόγες του μίσους και της εκδίκησης. Η μνήμη γονατίζει με δέος μπροστά στην πληγή. Και από το δάκρυ γεννιέται η πρώτη αχτίδα της καινούριας μέρας. Ο έρωτας, βασικό σημείο αναφοράς, και τα βλέμματα των ηρώων μας πάντα στραμμένα προς το φως.

 

Τη διασκευή του έργου και τη σκηνοθεσία της παράστασης, υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς.

Τα σκηνικά και κοστούμια επιμελείται ο Μιχάλης Σδούγκος, φωτογραφία Richard Byron Perry, χορογραφίες Γιάννης Γκούλτας, βοηθός σκηνοθέτη Μιχάλης Μιχαλάκος, υπεύθυνη παραγωγής Σοφία Ρίζου.

 

Παίζουν (σε διπλή διανομή): Νάσια Ανδριοπούλου, Γιάννης Βαλληνδράς, Ελένη Βογιατζή, Γιάννης Γκούλτας, Ανθή Γριβέα, Χάρης Κούλης, Ανδριανή Κορωναίου, Γιάννης Κουτσουδάκης, Μιχάλης Μιχαλάκος, Νατάσσα Μπαργιαμάκη, Βούλα Μπλάντα, Περικλής Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παππάς, Κατερίνα Πέρρυ, Σοφία Ρίζου, Ανδριανή Σαχίνογλου, Βίβιαν Στουρνάρα, Ελένη Τζιαμουράνη, Όλγα Τσαρσιταλίδη, Γιώργος Φολόκη

1 Comment

  1. Κύριε Μπούρα, σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνατε, να παρευρεθείτε στην παράστασή μας ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΙΩΝΙΑΣ ΓΗΣ. Ευχαριστώ πολύ για την κριτική και για τα καλά σας λόγια!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιστορικό