Ή έτσι θα μιλούσε ο Φελλίνι αν ζούσε σήμερα στην Κυψέλη της Κρίσης.

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 fellinisoldatos1

 

Μετά το επιτυχημένο μιούζικαλ με τον μακρύ αλλά ορθώς περιγραφικό τίτλο «Όταν ο Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε το θάνατο», ο ποιητής του κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος επανέρχεται στο ατμοσφαιρικό «Studio Κυψέλης» και σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού, χορογραφία Σίμωνα Πάτροκλου, μεγαλουργεί, χάρη σε μια πλειάδα εκπληκτικών ηθοποιών-χορευτών-τραγουδιστών και με τους υπέροχους φωτισμούς που ο ίδιος σχεδίασε κι εκτέλεσε, φωτισμούς που διευρύνουν τη σκηνούλα αυτού του Off-Kolonaki θεάτρου προσδίδοντάς της διαστάσεις κοσμικές, σχεδόν μεταφυσικές. Η καλλιτεχνική εμπειρία του αναγενννησιακού καλλιτέχνη Γιάννη Σολδάτου σε όλο της το μεγαλείο: κινηματογράφος, τηλεόραση, συγγραφή θεατρικών έργων, εκδότης ενός από τους μεγαλύτερους και ειδικότερους οίκους στον χώρο του Θεάματος και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς από έναν ανήσυχο Επτανήσιο με ταλέντο, κέφι, μεράκι, πολυπραγμοσύνη και πολυσχιδή προσωπικότητα.

Το όλον θέαμα με τίτλο «Ο Fellini και τα όνειρα των κλόουν» είναι μια μουσική κωμωδία, που δεν αποτελεί κολλάζ από γνωστές ταινίες του Φελλίνι αλλά ένα «μετά-κείμενο» (για να το πούμε πιο επιστημονικά) περασμένο μέσα από την ιδιοφυή δημιουργική φαντασία ενός επαρκούς θεατή-συνδημιουργού-παν-καλλιτέχνη.

Μετά από εντατικές πρόβες τεσσάρων μηνών, είναι γνωστή η τελειομανία του Γιάννη Σολδάτου αλλά και του σκηνοθέτη Γιώργου Λιβανού, άπαντες οι ηθοποιοί έλαμψαν με τη διάρκεια αστέρος κι ουχί μετεώρου. Αστέρια χωρίς σκιά, ολόλαμπρα, σεμνά και ταπεινά:  Γιώργος Λιβανός, Ελευθερία Ρήγου, Αλέξανδρος Αθανασίου, Σοφία Μπεράτη, Ωραιοζήλη Καραγιαννίδου, Λίλη Τέγου, Μαρία Δρακοπούλου, Ελένη Μπέη, Κωνσταντίνος Μενούνος, Ζωρζέτ Μιρόν, Γιάννος Τριανταφύλλου, Γιάννος Θεοδούλου.

Μία από τις ελάχιστες παραστάσεις της τρέχουσας θεατρικής περιόδου που απόλαυσα έμπλεος αισθητικής ηδονής και χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη.

Θρίαμβος!!! Έτσι θα μιλούσε ο Φελλίνι αν ζούσε σήμερα στην Κυψέλη της Κρίσης, αλλά και της γενναιότητας, του ηρωισμού και της αδιαπραγμάτευτης χαράς της Ζωής!!!

 

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr