stamatiskraounakis

 

Ξεχειλίζει από μπρίο κι ερωτική ανάσα ζωής

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Μερικοί άνθρωποι γίνονται δημιουργοί, γονείς, νονοί κι επινοούν τον εαυτό τους αφού προηγουμένως επιτύχουν δύο ηράκλειους άθλους: 1. την αποδοχή, 2. την παραδοχή. Τι εννοώ με αυτό, ο τάλας ποιητής; Μα είναι απλό: αν δεν αποδεχθείς πρώτα τον δημιουργικό σπινθήρα μέσα σου και δεν παραδεχθείς την τραγική γελοιότητα της ανθρώπινης συνθήκης (γενικώς), δεν μπορείς να γίνεις κάποιος. Είσαι κανείς, «ούτις», που λέει ο Οδυσσέας στον Κύκλωπα Πολύφημο με το οξυμένο «τρίτο μάτι», που δεν τον βοηθά όμως να αποφύγει την τύφλωσή του από τον πανούργο και κατεργάρη τυφλό «νάνο» (για τα δικά του μέτρα και σταθμά).

Ο Σταμάτης Κραουνάκης «είναι». Τόσο πολύ «είναι» που μπορεί και να ειρωνεύεται το «φαίνεσθαι», να το υπερβαίνει αυτοσαρκαζόμενος, να μετατρέπει σε ανεπανάληπτη θεατρική στιγμή ακόμα και τα ολισθήματα και τις φωνητικές υπερβολές του, τις αμφιθυμίες, τις κυκλοθυμίες και τη στοργική αγάπη του για τα πράγματα, με τους ανθρώπους στην πρωτοκαθεδρία.

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθώ. Παρακολούθησα το υπέρ-θέαμα στη μεγάλη σκηνή του δεύτερου ορόφου του φιλόξενου ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ κι έμεινα άναυδος από τη διαδραστική δεινότητα και τον χλευασμό (προς πάσαν κατεύθυνσιν) του δεινού αυτού τραγουδοποιού, που αν έγραφε και μόνος του όλους τους στίχους των επιτυχιών του, θα μπορούσε ίσως να είναι σοβαρά υποψήφιος και για …Νόμπελ, μετά τον Μπομπ Ντύλαν και τον Διονύση Σαββόπουλο, βεβαίως. Δεν υπερβάλλω. Ποσώς. Έχουμε διαβάσει τόση διανοουμενίστικη αρλούμπα από δήθεν ποιητές που εξακολουθούν να ρυπαίνουν τη ζωτική μας ιονόσφαιρα και να κακοποιούν την ελληνική γλώσσα, που αναγκαστικά καταφεύγουμε στον Μισάνθρωπο Αλσέστ του Μολιέρου, που προτιμάει τα δημοφιλή λαϊκά τραγουδάκια με τα απλοϊκά στιχάκια από τις περίτεχνες περικοκλάδες των αλεξανδρινών στίχων αυλοκολάκων κι άλλων χαμερπών αναρριχητικών… Εδώ σιγώ. Η αιδώς και οι καλοί μου τρόποι δεν μου επιτρέπουν να ονοματίσω.

Επανέρχομαι στον «πολλά βαρύ και όχι», στον εκφραστικό, στον πληθωρικό, στον μοναδικό κι ανεπανάληπτο Σταμάτη Κραουνάκη. Πλαισιωμένος από έναν ολόκληρο θίασο poulins ή poulains όπως προτιμάτε [ας μου επιτραπεί η έκφραση: δεν τη χρησιμοποιώ υποτιμητικώς – τουναντίον], από έναν κατάμεστο και ώριμο Χορό ωρίμων έως σιτεμένων αγοριών που κάνουν τα πάντα (κυριολεκτικώς και θεατρικώς ομιλώντας) και …συμφέρουν καθώς ελίσσονται από ρόλο σε ρόλο κι από πρόζα σε τραγούδι, είτε έντεχνο λαϊκό είτε πιο «ποιοτικό», ο Σταμάτης Κραουνάκης δίνει ρέστα επί σκηνής σε ένα θέαμα αντάξιο όλων των καλόγουστων σκηνών του κόσμου.

Περιποιεί τιμήν στο Ίδρυμα Κακογιάννη αυτή η ελαφρολαϊκή αν και …βαριά εκτροπή. Μήπως θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα ο καλός τραγουδοποιός, περφόρμερ κι αναγεννησιακός άνθρωπος Σταμάτης Κραουνάκης να πρωταγωνιστήσει, να σκηνοθετήσει και να ερμηνεύσει όλους τους βασικούς αριστοφανικούς ήρωες και ηρωίδες. Εγώ πάντως ως δραματουργός-θεατρολόγος προσφέρομαι να του κόψω και να του ράψω την διασκευή. Γάντι θα του πηγαίνει πάνω του, κοστούμι καλοραμμένο, χαχόλικο και κομψό συνάμα. Κι αν χρησιμοποιώ αντιθετικά επίθετα που δεν κολλάνε μεταξύ τους, είναι γιατί η τέχνη και η σύνολη παρουσία του Σταμάτη Κραουνάκη με συνάρπασε. Δεν τον είχα δει ποτέ …από κοντά. Και στο εστιατόριο μετά, στο roof-garden του Ιδρύματος Κακογιάννη είχα την ευκαιρία να τον πλησιάσω και να του σφίξω το χέρι. Αριστοφανική και Μολιερική και Σαιξπηρική φυσιογνωμία. Αληθινά. Ακόμα και τον Φάλσταφ μπορώ να διασκευάσω για πάρτη του. Ανοικτή πρόταση. Ανοικτή επιστολή. Εξάλλου δεν έχουμε και τίποτα να κρύψουμε. Το θέατρο κι ο …βήχας δεν κρύβεται. Από έρωτα και χρήμα, δεν ξέρω εκείνος, αλλά εγώ – ο ταπεινός – δεν έχω. Προσώρας.

Με χιούμορ και κέφι κραουνακικό,

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

INFO:

http://www.mcf.gr/el/whats_on/?ev=stamatis_kraoinakis_oloi_ena_fila_me_lico_akoma_cia_21_akoma_parastaseis

«ΟΛΟΙ ΕΝΑ» Φίλα με (λίγο ακόμα)

Σταμάτης Κραουνάκης

Ξεκίνησε για λίγο και γυρίσαμε την Ελλάδα.

Σε λίγο και Ευρώπη, Αμερική..

Παντού αγάπη. Παντού μια χώρα με ψυχή.

Μας ακολουθούν λόγια, αισθήματα, χειροκροτήματα, γέλια,

δάκρυα, σπίθες…

Στα μάτια των θεατών την ώρα που φεύγουν

κρίνεται το μέλλον μιας παράστασης..

Ένα μικρό θαύμα αγάπης..

Πάμε για δεύτερη ερωτική αξιολόγηση επειδή εσείς το θέλατε,

Προαπαιτούμενα ακονισμένα φωνές, καρδιές κι αισθήματα.

Η παράσταση που έκανε ιστορία… σ’ όλη την Ελλάδα,

λίγο ακόμα εκεί που γεννήθηκε.

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, στο γνωστό μας στέκι.

 

 

Μαζί πέντε αστέρια που τα σπάνε 

(Αλφαβητικά)

 

Χρήστος Γεροντίδης

Σάκης Καραθανάσης

Κώστας Μπουγιώτης

Γιώργος Στιβανάκης

Χάρης Φλέουρας

 

 

και τρεις εξαιρετικοί σολίστες

 

‘Aρης Βλάχος μουσική διεύθυνση, πλήκτρα

Βάϊος Πράπας  λαϊκά έγχορδα, κιθάρα

Γιώργος Ταμιωλάκης βιολοντσέλο

 

 

ΕΙΠΑΝ – ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ…

 

Ο Κραουνάκης σε δύο  ώρες θυμίζει τι σημαίνει συνθέτης με έργο. Δώστε βάση, αν έχετε χρόνο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ/ΤΑ ΝΕΑ

 

Ο σημαντικός Σταμάτης Κραουνάκης  σε ένα απόλυτο one man show με οίστρο και κατάθεση ψυχής.  
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ/ENIKOS.GR

 

Μετά από 2 ½ ώρες παράστασης, χωρίς διάλειμμα, θα φύγετε γεμάτος από ερεθίσματα που είναι πολύ δύσκολο να βρείτε  στην σύγχρονη μουσική σκηνή της πόλης.
ΤΑΣΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Τελικά ο Κραουνάκης είναι σαν ένας παλιός μας έρωτας. Όσο καιρό κι αν έχουμε να τον δούμε, όσο κι αν τον έχουμε ξεπεράσει, κάθε φορά που τον συναντάμε νιώθουμε την ίδια συγκίνηση όπως την πρώτη φορά…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΡΙΑΝΟΣ/ATHENS VOICE

 

Δυόμιση ώρες βαθιά υπόκλιση. Στον συνθέτη, τον δημιουργό,  τον στιχουργό, τον ερμηνευτή, τον σκηνοθέτη, τον ηθοποιό, τον σεναριογράφο. Γιατί όλα αυτά είναι ο Σταμάτης πάνω στη σκηνή. 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ/ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

 

Η εκδίκηση του… καλού,λέγεται αυτό!Ποιό; Ότι η γερή παράσταση- πρόταση «Όλοι ένα» που έφτιαξε με ψυχή ο «θεός» Σταμάτης Κραουνάκης πήρε παράταση λόγω της μεγάλης καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας που γνωρίζει! Φτάνουν τα λόγια.Τρέξε στο «Κακογιάννης»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΖΙΩΤΗΣ/ENIKOS.GR

 

Ένα θαύμα μέσα στο τραύμα» Να θες να μείνεις εκεί, εκεί που κανείς δε σου τάζει τίποτα κι όμως εσύ ελπίζεις. Σε ένα κάτι που θέλει την αγάπη να βρίσκει τον τρόπο να ξεπηδά από τους πρόσφορους πίδακες και να ποτίζει με μια ελπίδα να έρθει το «μαζί» και να μας σώσει.
ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΑΡΗ/MUSICITY.GR

 

Όλη η παράσταση για μένα συγκεντρώνεται σε μια φράση, βγαλμένη από το στόμα του δημιουργού: «Πάρε μυρωδιά το λάδι εδώ πως καίγεται και ζήσε το ταξίδι».Μην το χάσετε!!! Πάντως για εμένα ένα είναι σίγουρο. Μία φορά δεν φτάνει»..

ΝΑΝΤΙΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ/THEATROMANIA.GR

 

Η παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη «Όλοι ένα» Φίλα με, είναι μια θεατρική πράξη/υπενθύμιση για εκείνη την αστείρευτη παιδική μας ηλικία που εν δυνάμει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας τροφοδοτήσει. Μην το χάσετε ! 
ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΑΝΑΒΑΚΗ/KULTUROSUPA

 

Φέτος, μετά από αρκετά χρόνια, ο Σταμάτης Κραουνάκης επιστρέφει στη βάση του, το τραγούδι, και αεικίνητος ερμηνεύει μερικά από τα καλύτερά του. Ένας συνθέτης, μια ομάδα, ένα κοινό, ‘Όλοι ένα σαν τώρα σαν πάντοτε. Αν το χάσετε, χάσατε.
ΣΤΕΛΛΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ/MUSICPAPER.GR

 

Ναι, ο Σταμάτης Κραουνάκης, πιο παθιασμένος από ποτέ, με όρεξη και μεράκι, λες και τον είχανε “κλειδωμένο στο σπίτι δεκαετίες” και βγήκε στη σκηνή, πάνω στο πιάνο “να τα ρίξει” για ένα μοναχά βράδυ, συναρπάζει. Γέρνεις το κεφάλι στα αριστερά, και κάθεσαι και χαζεύεις στη θέση σου, το μεγαλείο της Τέχνης του. Την ανοιχτωσιά της ψυχής του. Τη μεγάλη αγκαλιά που δίνει η καρδιά του. Δεν τραγουδά για όλους. Τραγουδά για έναν προς έναν. Ξέχωρα και μοναδικά. Και αυτοί οι “ένας” γίνονται μια γροθιά. “Όλοι Ένα” να νικάνε το κακό, τη μιζέρια, το φόβο της ψυχής. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/REJECTED.GR

 

“Μια μουσική παράσταση που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει εύκολα… έτσι το “Όλοι ένα Φίλα Με” μπορεί να φτάνει στο τέλος της καλοκαιρινής του διαδρομής, όμως μένουν οι αγκαλιές, τα συναισθήματα, τα τραγούδια μέσα από τα χείλη, τα χαμόγελα και τα δάκρυα που μας χάρισε ο Σταμάτης Κραουνάκης και η ομάδα του… μια χρονιά που τραγουδήσαμε όλοι μαζί το “Φίλα με” και αμέσως μετά το είπαμε στον συνθέτη σαν δώρο σε όσα μας έδωσε σε αυτό το δίωρο της ζωής μας… όμορφες ζωές μέσα από όμορφες στιγμές… έτσι συμβαίνει πάντα και ο Κραουνάκης είναι μάστορας σε κάτι τέτοια!…”
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΙΔΗΣ/MUSEEKART.COM

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνικό : Γιάννης Μουρίκης
Φωτισμοί : Κώστας Μπλουγουράς
Κοστούμια : Μαρία Καραπούλιου
Ήχος : Δημήτρης Σωτηρόπουλος Κώστας Χριστοφής
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Μουστάκας
Παραγωγή :  Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου –Σπείρα Σπείρα
Οργάνωση παραγωγής : Ελένη Συροπούλου
Προβολή & Επικοινωνία : Δέσποινα Κραουνάκη
Σχεδιασμός προγράμματος : Χρήστος Μουστάκας
Φωτογραφικό υλικό : Γιάννης Πρίφτης, Πέτρος Αθανασόπουλος

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ

  • Παρασκευή 06/01, 21:00
  • Σάββατο 07/01, 21:00
  • Παρασκευή 13/01, 21:00
  • Σάββατο 14/01, 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

  • Γενική είσοδος: δεκαέξι (16,00) ευρώ για τους θεατές που θα προμηθεύονται τα εισιτήρια τους από τις 4/11/2016 μέχρι τη λήξη των παραστάσεων.
    Μειωμένο εισιτήριο: δώδεκα (12,00) ευρώ για τους θεατές που θα προμηθεύονται τα εισιτήρια τους από τις 4/11/2016 μέχρι τη λήξη των παραστάσεων.