Πέμπτη 9/5/2019, 6μμ στην ΈΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι εκδόσεις Αγγελάκη παρουσιάζουν στην 16η
Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 9/5/2019,
18:00-19:00, Αίθουσα  «Εξώστης» / Περίπτερο 15
το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπούρα «Είκοσι και πέντε “προσευχές” ταπεινών και αδύναµων όντων. (Το καθένα προς τον δικό του “θεό”)», δίγλωσση ποιητική συλλογή (Ελληνικά-Ισπανικά, μτφρ:  José Antonio Moreno 
Jurado)
.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: ο συγγραφέας Διονύσης Στεργιούλας και η ποιήτρια-κριτικός-φιλόλογος Μαρία Πολίτου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗ

 

 

Η δίγλωσση αυτή έκδοση (ελληνικά-ισπανικά) περιλαμβάνει 25 πρωτότυπα δραματικά ποιήματα, μεταφρασμένα στην ισπανική γλώσσα από τον Καθηγητή και βραβευμένο ποιητή Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο, ο οποίος γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

 

 

Είκοσι και πέντε “προσευχές” ταπεινών και αδύναμων όντων (το καθένα προς τον δικό του “θεό”)

Veinticinco “oraciones” de seres humildes y débiles (cada uno a su propio dios)

 

Σ’ αυτόν τον σύντομο τόμο, ο Κωνσταντίνος Μπούρας καταγράφει ένα ακόμη ποιητικό κατόρθωμα – θυσία για τις εποχές που θα έρθουν και θα υπάρξουν ελλείψεις σε νερό, φρούτα της Γης και σε ανεκτικότητα απέναντι στην χωρίς όρια έρευνα της Αλήθειας. Όπου ο σεβασμός χάνεται και η Ελευθερία ποδοπατιέται, το άτομο καταφεύγει στο «θεό» του και προσεύχεται ζητώντας σωτηρία κι απελευθέρωση από τις αλυσίδες του.

Το «μυστικό» αυτού του βιβλίου είναι απλό: όλοι είμαστε Ένα, σταγόνα νερού στον Ωκεανό κι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι, ευθυτενείς κάτω από τα αστέρια, κάποιοι με τη συνείδηση της Ενότητας κι άλλοι με την ψευδαίσθηση της μοναξιάς.

Στη σχολαστική ανάγνωση αυτού του βιβλίου, μοναχικά ή σε ομάδες, είναι καλό να αφεθούμε στον αυτοσχεδιασμό, στο τραγούδι, στο χορό, στη μίμηση εκείνων των ταπεινών κι ανυπεράσπιστων όντων και να θεραπευτούμε από το δράμα, που είναι η καλύτερη κι ασφαλέστερη μέθοδος, δεδομένου ότι δεν προβλέπει ερμητικότητες και χρησμούς. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που εξαφανίστηκαν οι εαυτών εξοχότητες. Τώρα έχει έρθει η ώρα να κοιτάξουμε μέσα από την ομίχλη της νέας Αναγέννησης που έρχεται και ν’ αφήσουμε πίσω το Σκότος της Άγνοιας, της Αμορφωσιάς, της Δεισιδαιμονίας, του φανατισμού και των προκαταλήψεων, με μόνο μας όπλο, την Ενσυναίσθηση, που οδηγεί στην κατανόηση όλων, στη συμπόνια, στην Αγάπη και στη συγχώρεση.

 

Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο / José Antonio Moreno Jurado

 

1 Comment

  1. Ακουσα τη συνέντευξή σας χτες (18.5.2019)στο τρίτο πρόγραμμα στην εκπομπή του Δαυίδ Ναχμία ,όχι από την αρχή,κ ανέτρεξα στο διαδίκτυο για να μάθω περισσότερα για σας επειδή κάποια πράγματα που είπατε ήταν ουσιαστικά κ βαθειά .
    Συμπτωματικά δε μια φίλη μου είχε ακούσει την εκπομπή κ μου είπε οτι κ εκείνη θα ψάξει να διαβάσει για σας.
    Να είστε καλά κ χαιρόμαστε που σας aκούσαμε.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιστορικό