μεγαςανατολικοςΘΗΣΕΙΟΝ1

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Είναι περίεργο, αλλά όσες παραστάσεις βλέπω στο θέατρο «Θησείον», απ’ όσες θεατρικές ομάδες κι αν προέρχονται, διαπνέονται από έναν συγκεκριμένο κινησιολογικό και αισθητικό κώδικα, σα να ανήκουν σε μιαν άτυπη «σχολή». Ίσως ο βιολόγος Μιχαήλ Μαρμαρινός και η «βιο-ενεργειακή» του μέθοδος (που τη μοιράστηκε με τη Ρούλα Πατεράκη και με άλλους συγχρόνους του που συνεργάστηκε κι διεπλάκη) να συγκροτεί έναν άλλον υποκριτικό κώδικα στο τελευταίο τέταρτο του εικοστού αιώνα, που θα καθορίσει ίσως τα θεατρικά μας πράγματα μέχρι και το πρώτο τέταρτο του εικοστού πρώτου αιώνα. Θέμα προς διερεύνησιν. Εγώ, ως επαρκής θεατής, απλώς το θέτω. Ίσως κι ο ίδιος ο «εργοστασιακός»-αποθηκευτικός χώρος του «Θεάτρου Θησείον» να παραπέμπει και να υποβάλλει-επιβάλλει άλλες σκηνοθετικές και χωροτακτικές πρακτικές.

ΜΕΓΑΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣθησείον2

Η παράσταση του θεατροποιημένου «Μεγάλου Ανατολικού» του ποιητή-προφήτη Ανδρέα Εμπειρίκου στο αυτολογοκριμένο, τολμηρό και μεταθανατίως εκδοθέν έργο του, άρχισε με επανάληψη των αρχικών φράσεων πριν καν μπουν οι θεατές στην αίθουσα. Ανέβα-κατέβα τα σκαλιά, η χρήση των παρασκηνίων, των καμαρινιών και του χώρου υποδοχής από τους δύο ηθοποιούς, προετοίμαζε το κοινό για μια ιεροτελεστία απροσδιορίστου θρησκείας. Τελικά όταν καθίσαμε στις αντικριστές σειρές (χώρια οι άντρες από τις γυναίκες, όπως στην λειτουργία), καταλάβαμε πού το πήγαινε το πνεύμα του ποιητή δια χειρός και σωμάτων θεατρίνων. Στον ευαγγελισμό μιας Νέας Εποχής Ελευθερίας με μόνον αναγνωρισμένον θεόν τον Ίμερον, τον Ορφικό Έρωτα, την αρχαία ελληνική Φιλότητα, την Προσωκρατική άποψη της ζωής μακράν της κοιλάδας των παθών, την Επικούρεια αντίληψη «απολαμβάνω, άρα υπάρχω». Αυτή η κατ’ αρχήν ελληνική στάση ζωής – σε αντίθεση με τις απαγορεύσεις και τις ενοχοποιήσεις των μονοθεϊστικών θρησκειών που επεκράτησαν, με ένα λούστρο μεγαλοαστικής ελευθεριότητας, αλλά και με την παιδική αθωότητα του αρχετυπικού δράματος, οδήγησε στη σύνθεση μιας άκρως ενδιαφέρουσας παράστασης, με αισθητική αρτιότητα, Leit-motiv κι αξιοσημείωτη ρυθμικότητα.

 

Οπωσδήποτε, μία νέα αφορμή για να ξανασκύψουμε στο έργο του ποιητή. Κι, ευτυχώς, στη χώρα μας είχαμε κι έχουμε σημαντικούς νόες, που δεν βρίσκουν πάντα το δρόμο να εκφραστούν. Τα εγώ και το υπερεγώ είναι τόσο ισχυρά σε αυτή την προνομιούχα χώρα. Ίσως για αυτό βιώνουμε διαρκώς μια μακραίωνη πολιτισμική Κρίση. Κρίση εγωισμών, συντεχνιών, φατριών και μικροσυμφερόντων που δεν αφήνουν το αυθεντικό να λάμψει. Όμως κάτι αλλάζει στον ορίζοντα. Ίδωμεν.

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

Πληροφορίες για την παράσταση:

 

ΘΗΣΕΙΟΝ, Ένα θέατρο για τις τέχνες
Τουρναβίτου 7, Ψυρρή

«Ο Μέγας Ανατολικός
ερωτογραφία εν πλώ»

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 21.00
Μόνο για 8 παραστάσεις έως 26.2

«Ο Μέγας Ανατολικός», η παράσταση-έκπληξη που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς, μετά τον επιτυχημένο της κύκλο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, επιστρέφει από 4 Φεβρουαρίου και μόνο για 8 παραστάσεις στο Θέατρο Θησείον

Ένα ζευγάρι αποφασίζει να ταξιδέψει με τον Μεγάλο Ανατολικό. Από το Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη. Συναντά τα πρόσωπα του μυθιστορήματος. Που διερωτώνται. Που ερωτώνται. Που ερωτεύονται. Η επανάσταση, οι ενοχές, οι απαγορεύσεις. Όλα ηδονικά. Στη θάλασσα, όλα ξεκινούν απ’ την αρχή. Δεν υπάρχουν κανόνες, θρησκείες, παρελθόν, μέλλον. Υπάρχει μόνο η αχανής μπλε επιφάνεια. Και ο Μέγας Ανατολικός είναι ο τρόπος να την προσεγγίσεις. Να καταλάβεις το μέγεθός της. Στην ένωση τους. Η θάλασσα και ο Μέγας Ανατολικός. Η γυναίκα και ο άνδρας. Ο Παν. Ο έρως.

Σύνθεση Κειμένων, Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία & Κοστούμια:
Μπάμπης Γαλιατσάτος & Κατερίνα Μαούτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Έμη Πανουργιά
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Ηχογραφήσεις – Επιμέλεια Ηχογραφημένων: Γιωργής Τσουρής
Φωτογραφίες: DorianIdrizi, Άννα Μερτζάνη

Ερμηνεία: Μπάμπης Γαλιατσάτος & Κατερίνα Μαούτσου

ακούγονται οι φωνές των: Ελένης Βεργέτη, Λευτέρη Γαλιατσάτου, Ακύλλα Καραζήση, Θεανώς Μεταξά, Ηρώς Μπέζου, Έμης Πανουργιά, Άλκηστης Πουλοπούλου, Μαρίας Σκουλά, Γιωργή Τσουρή, Νικόλα Χανακούλα

Προπώληση – Πληροφορίες Θεάτρου:

Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

SITE: www.lykofos.org
FACEBOOK: www.facebook.com/lykofostheater
TWITTER: http://twitter.com/lykofostheater

Υπεύθυνος Επικοινωνίας Παράστασης: Άρης Ασπρούλης – arisas84@yahoo.gr  /  69.34.58.16.24.