στην Αθηναΐδα: χάρμα οφθαλμών, ώτων, νοός και λοιπών δι-αισθήσεων

 

από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 o-kyrios-timotheos-kai-to-xameno-petradi-tis-gnosis

Επιτέλους, ένα παιδικό που δεν αναμασάει αποξηραμένα μοτίβα του παρελθόντος, δεν είναι χαζοχαρούμενο, δεν κολακεύει τον θεατή…

 Το θέατρο σκιών κατάγεται από το μακραίωνο ασιατικό θέατρο σκιών που είχε κυρίως μυθολογική-θεολογική στόχευση. Μέσω της οθωμανικής ανατολής έφτασε ως εμάς και εξελληνίστηκε με το τουρκικό όνομα Καραγκιόζ-ης (μαυρομάτης). Είναι όμως από τους πιο αυθεντικούς θεατρικούς κώδικες με αδιάπτωτη συνέχει μέσα στους αιώνες.

 Πριν από είκοσι χρόνια διασκεύασα για καραγκιοζοπαίχτη και ηθοποιούς την ημιτελώς σωζόμενη κωμωδία του Μενάνδρου «Περικειρομένη» και τον μπρεχτικό «Κύκλο με την κιμωλία», με την προοπτική να αποτελέσουν το πρωτογενές υλικό για παιδικές κι εφηβικές παραστάσεις. Μέχρι τώρα έχει ανεβεί μόνον «Ο Κύκλος με την Κιμωλία» σε σχολική-νεανική παράσταση του Πειραιά σε σκηνοθεσία Μάνος Χατζηγεωργίου. Οι εκδόσεις Φαρφουλάς εξέδωσαν και τα δύο κείμενα σε τόμο με τον τίτλο «Διασκευάζοντας μετ’ ευτελείας».

 Με αυτό το ιστορικό κι αυτή την προ-ϋπηρεσία (θα έλεγα) πήγα στην Αθηναΐδα να δω την παιδική παράσταση με τον άκρως ελκυστικό τίτλο «Ο κύριος Τιμόθεος και το χαμένο πετράδι της γνώσης». Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι ένα μεγάλος μέρος του σκηνικού και των σκηνικών αντικειμένων ήταν πίσω από τη λευκή οθόνη του βάθους της σκηνής, δίκην «μπερντέ». Η δεύτερη ακόμα πιο ευχάριστη έκπληξη ήταν οι διεθνών προδιαγραφών χορογραφία-κινησιολογία που δίδαξε τους καλούς ηθοποιούς ο Σίμων Πάτροκλος. Τι ταλέντο! Και πόσω χαμηλών τόνων! Εις αναζήτησιν της ποιότητος, μακριά από ματαιοδοξίες παντός είδους. Η Τρίτη έκπληξη ήταν το κείμενο που υπογράφει ο σκηνοθέτης κι εμπνευστής της παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης. Πλήρες νοημάτων και συνυποδηλώσεων, διδακτικό χωρίς ρητορισμούς και ψυχαγωγικό χωρίς φανφαρονισμούς. Το απόλυτο παιδικό θέατρο, που θα διαπλάσει νέες γενιές με γνώμονα το σεβασμό στη Φύση και στο Περιβάλλον, την αναζήτηση της Γνώσης, την Ελευθερία, την Ισότητα, τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Τιμιότητα, τη Χρηστοήθεια, το Κάλλος, τη Σοφία… Κι όλα αυτά χωρίς μεμψιμοιρίες κι απελπιστικές καταφυγές στο Επέκεινα αλλά μέσα από την Ισχύ του νέου ανθρώπου που επιθυμεί να ζήσει σε έναν καλύτερο κόσμο. Η τέταρτη έκπληξη ήταν οι ίδιοι οι ηθοποιοί: άψογοι, επαγγελματίες, ψυχαγωγοί. Και να το διασκεδάζουν κι οι ίδιοι από πάνω. Παύλος Εμμανουηλίδης, Ρόζα Κυρίου, Κωνσταντίνα Λαδοπούλου, Τάκης Παρασκευόπουλος.

Κάθισα πίσω για να παρακολουθήσω τις αντιδράσεις των παιδιών. Συμμετείχαν. Σηκώνονταν για να μιμηθούν ή για να συμπληρώσουν τις δράσεις των ηθοποιών (ειδικά μερικές κινήσεις σε αργό ρυθμό). Τέλειο! Όταν ένας άνθρωπος, επαγγελματίας του θεάτρου που βλέπει τουλάχιστον μία παράσταση την ημέρα από το 1977 εκστασιάζεται, τότε το θέαμα αξίζει!

Η μουσική θαρρετή και διακριτική συνάμα. Νίκος Δρογώσης ο υπεύθυνος.

Όμως ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στο σκηνικό και στα κοστούμια της Μαρίας Καραθάνου, ενώ η Εύας Πρωτοσύγγελου έφτιαξε με papercuts (χαρτόνια από κούτες) τις υπέροχες φιγούρες του θεάτρου σκιών.

Εύγε και πάλι εύγε! Κάτι καλό γίνεται στη φιλόξενη Αθηναΐδα. Και θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό!

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Info:

http://www.piop.gr/el/News/Athinaida_Theatriki-Parastasi.aspx

 

«Ο κύριος Τιμόθεος και το χαμένο πετράδι της γνώσης»

στην Αθηναΐδα

Παιδική θεατρική παράσταση από το ΠΙΟΠ

Από αυτή την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 11:30, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς», ο κύριος Τιμόθεος κερνά καραμέλες… σοφίας τους μικρούς θεατρόφιλους. Και όχι μόνον. Τους μιλά για το θάρρος, την αυτοεκτίμηση, τη γνώση αλλά και πως κατατρόπωσε τον βασιλιά της χώρας του, τον Διάσημο Κακοποιό. Όλα αυτά και πολλά ακόμη συμβαίνουν στη διάρκεια της παιδικής θεατρικής παράστασης «Ο κύριος Τιμόθεος και το χαμένο πετράδι της γνώσης», που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Texnis.

Η παράσταση μιμείται τον τρόπο που παίζουν τα παιδιά αλλά και τον τρόπο που δημιουργούν με την φαντασία τους. Βασίζεται σε γνωστές και άγνωστες παροιμίες και μέσα από αυτή, οι μικροί θεατές συμμετέχουν στην εξέλιξη του παραμυθένιου ταξιδιού ανακαλύπτοντας τη δύναμη που κρύβουν οι παροιμίες.

Τo ΠΙΟΠ, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη διάσωση της προφορικής παράδοσης του τόπου ως στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, επιχειρεί να συνδέσει την προφορική σοφία του λαού και ειδικότερα τις παροιμίες, με τη θεματική των μουσείων του, προσφέροντας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα ακόμα εργαλείο για να γνωρίσουν καλύτερα το παρελθόν του τόπου μας.

Συντελεστές:

Συγγραφή/ Σκηνοθεσία: Στέφανος Κοσμίδης

Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου σε συνεργασία με την Εύα Πρωτοσύγγελου στα papercuts

Μουσική: Νίκος Δρογώσης

Χορογραφίες: Σίμων Πάτροκλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Πρωτοσύγγελου

Παίζουν: Παύλος Εμμανουηλίδης, Ρόζα Κυρίου, Κωνσταντίνα Λαδοπούλου, Τάκης Παρασκευόπουλος

Πρεμιέρα: 30 Νοεμβρίου 2014

Tιμή εισιτηρίου : 5 ευρώ

Για σχολεία, καθημερινές μετά από συνεννόηση, στο:

τηλ. 210 9345 378 – 210 9340038 Fax: 210 9340839

e-mail: info@texnis.com

Τιμή εισιτηρίου για σχολικές παραστάσεις: 4 ευρώ