THE PRUDES του Anthony Neilson – ΟΙ ΠΡΟΥΝΤΣ του Άντονυ Νίλσον

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Από το Δελτίο Τύπου διαβάζουμε: «Ο Neilson, έχοντας καταβολές από το in yer face theater,  καταφέρνει να πάει τη διαδικασία σε σκοτεινές και άβολες περιοχές, δημιουργώντας σουρεαλιστικά κωμικές καταστάσεις». Σύμφωνα με την Wikipedia, το In yer face theater οφείλεται ως όρος στον Βρετανό κριτικό Aleks Sierz, που αποκωδικοποίησε το συγκρουσιακό χαρακτήρα και την ευαισθησία τής βρετανικής δραματουργίας στη δεκαετία τού 1990.

Τα όρια τού Δυτικού Πολιτισμού, της ενσυναίσθησης, της υπερανάλυσης και της λεπτολογίας δοκιμάζονται σε αυτή την κωμική παραβολή των σύγχρονων αδιεξόδων του εγκλωβισμένου ανθρώπου μακριά από τη Φύση κι από τα υγιή ένστικτά του.

Η υπερβολή τής αυτοψυχανάλυσης και η προκατασκευασμένη ιδεοληψία περί κακοποίησης, βιασμού, εκμετάλλευσης των νέων οδηγούν σε υπερβολές όπως αυτή τού νεαρού ζευγαριού που δεν μπορεί να κάνει έρωτα, όχι λόγω χρόνιας συμβίωσης και πλήξης, αλλά από έλλειψη αυτογνωσίας που κλονίζει την εμπιστοσύνη εις εαυτόν και προς τους άλλους.

Ο άνθρωπος που είναι καλά με τον εαυτό του, ο ισορροπημένος, ο κατασταλαγμένος δεν παρασύρεται από τις χειριστικές συμπεριφορές των άλλων, στέκει καλά στα πόδια του και μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Μάλιστα. Αυτό είναι όλο. Τόσο απλά. «Γνώθι σαυτόν» και «μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω».

Στην γεωμετρία των σχέσεων προϋποτίθεται η αγάπη για τον εαυτό σου, αλλιώς το «αγαπάτε αλλήλους» δεν έχει κανένα νόημα.

Το ζευγάρι αυτό παίζει τους θυμωμένους, αφού δεν είναι και τόσο ικανοί στην εναλλαγή ρόλων, αφού αρνούνται να βγουν από το καβούκι κι από τα ρούχα τους, είναι κολλημένοι στο παρελθόν, στερούνται φαντασίας, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το θηρίο εντός τους.

Σε ένα αφαιρετικό, λειτουργικό σκηνικό, με τα απαραίτητα requisites (σκηνικά αντικείμενα), σε μετωπική, μπρεχτική διάταξη (σχεδόν) επικού θεάτρου, οι δύο ηθοποιοί πασχίζουν να μας κερδίσουν στο πανάρχαιο παιχνίδι τής ερωτικής κατάκτησης. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡ-ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ!!!

Η χημεία τους είναι παραπληρωματική κι έτσι ταυτίζονται με τους ρόλους που υποδύονται εξ αντιθέτου.

Το ηχητικό τοπίο διανθισμένο από σύγχρονα ακούσματα και διακριτικό.

Συνολικά, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα επιτυχημένη παράσταση, ειδικά για  μπερδεμένους ανθρώπους που τρώγονται με τα ρούχα τους και δεν ευρίσκουν την ερωτική ευτυχία.

Ιδανικό για χωρισμένους ή πρωτόβγαλτους, σκιαγραφεί και εικονογραφεί τα αδιέξοδα τής ψηφιακής εποχής μας.

Σπεύσατε, σπεύσατε!!!

 

Πανάξιοι απαξάπαντες οι συντελεστές:

Συγγραφέας :  Anthony Neilson

 

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης

 

Μετάφραση : Δημήτρης Κιούσης

 

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση : Πάνος Πανάκος

 

Σκηνικός χώρος και ενδυματολογική επιμέλεια: Ντιάνα Σκιαδά

 

Κίνηση και χορογραφίες : Φώτης Νικολάου

 

Φωτογραφίες: Ίρις Κατσούλα

 

Αφίσα παράστασης : Γιάννης Κεντρωτάς

 

Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Αιγόκερως

 

Δημόσιες σχέσεις : Biri Biri Communication

 

Παραγωγή: ProvaT.O. Athens (Prova Theatre Organization) A.M.K.E.

 

ΠΑΙΖΟΥΝ (αλφαβητικά): Αγγελική Γρηγοροπούλου, Θανάσης Ισιδώρου.

 

Ιδιαίτερα αξιέπαινος ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης που έπρεπε να παλέψει με τόσο δύσκολο κείμενο.

Η θεατρική μαγεία επιτυγχάνεται με την συνένωση των αντιθέτων.

Από αυτή την άποψη ήταν μια αξιομνημόνευτη, σημαντική παράσταση!!!

 

Μετά Λόγου γνώσεως και περισσής προσοχής,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

https://www.viva.gr/tickets/theater/theprudestouantxonyneilson/

Το «The Prudes» γράφτηκε το 2018 από τον Anthony Neilson για το Royal Court Theatre – το θέατρο των συγγραφέων όπως είναι γνωστό στο Λονδίνο – με αφορμή το κίνημα #ΜeΤoo κι ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2021 λίγο μετά το ξέσπασμα του ελληνικού #MeToo. Το έργο του Neilson είναι μια κωμωδία ξεκαρδιστική, έξυπνη, σκωπτική, γλυκιά και πικρή ταυτόχρονα.

 

Οι «Prudes»  ή στα ελληνικά «Οι Σεμνότυφοι» είναι ένα ζευγάρι, ο  Τζίμμυ και η Τζες, που  μέχρι πρόσφατα είχε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, τολμηρή μεν αλλά «δίχως τρέλες». Δεν είναι σεμνότυφοι, παρά το όνομά τους, απλά τυχαίνει να μην συμπαθούν το dogging, τα golden showers κλπ. Και ποιο είναι το πρόβλημά τους; Έχουν  να κάνουν σεξ εδώ και 14 μήνες και 4 ημέρες.  Αποφάσισαν, λοιπόν, να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το αδιέξοδο και να «αναζωπυρώσουν» τη σχέση. Πώς; Θα κάνουν σεξ μπροστά στο κοινό, εδώ και τώρα! Ξεκινά, λοιπόν, μια διαδικασία γεμάτη αμηχανία, χιούμορ, εξομολογήσεις φαντασιώσεων και τραυμάτων, σαν μια ύστατη, απεγνωσμένη προσπάθεια του ζευγαριού να διασώσει η σχέση του.

 

Ο Neilson, έχοντας καταβολές από το in yer face theater,  καταφέρνει να πάει τη διαδικασία σε σκοτεινές και άβολες περιοχές, δημιουργώντας σουρεαλιστικά κωμικές καταστάσεις. Μας αποκαλύπτει πολύ προσωπικά μυστικά σχετικά με την εθελοντική αγαμία του ζευγαριού, την διάχυτη αίσθηση ντροπής που τη συνοδεύει, τις ενοχικές κρίσεις που προκαλούν οι μοναχικοί αυνανισμοί, η χωρίς χαρά κατάδυση στον κόσμο της πορνογραφίας καθώς και τραύματα που κουβαλούν οι ήρωες και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην «προβληματική» σεξουαλική ζωή τους.

 

Πώς διαχειρίζεσαι ένα τραύμα; Πώς ο σύντροφός σου διαχειρίζεται το τραύμα σου; Πώς η αποκάλυψη του τραύματος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή σου; Πώς γίνεται αυτά που άρεσαν στο παρελθόν στον σύντροφό σου τώρα να μην του αρέσουν; Ή μήπως του αρέσουν, απλά εσύ νιώθεις ενοχικά; Τι θεωρείται «επιτρεπτό» πια στο σεξ; Πότε ξεπερνιούνται τα όρια του αθώου ερωτικού παιχνιδιού και γίνεται πια λόγος για βία; Πόσο μπορείς να υπεκφεύγεις και να μην αντιμετωπίζεις το πρόβλημα κατάματα;

 

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που βασανίζουν τους δύο ήρωες, τα θέτουν ενώπιον του κοινού, βγάζουν τα εσώψυχά τους και τα- όλα τους- και ελπίζουν πως το «πείραμα» αυτό θα πετύχει. Αλλιώς η αυλαία θα πέσει οριστικά.

 

Κριτικές

 

“Τhe Prudes: Διασκεδαστικοί… θα γελάσετε πολύ με αυτά τα δύο παιδιά”. 20/20 Magazine

 

“Δε μασάει τα λόγια της, δεν χαϊδεύει συνειδήσεις” Noizy

 

“Βαθιά θεραπευτική” Αλεξάνδρα Μηλιώνη – θεατρολόγος

 

“Αυτή η παράσταση είναι μια κατάθεση ψυχής” Street Radio

 

“Xιούμορ και ειλικρίνια” Boem

 

“Βασίζεται κι έχει στηθεί σε μια κυρίως λέξη ειλικρίνια” Αrt Magazino

 

“Aπό τις πιο επίκαιρες παραστάσεις στη χώρα μας” All4Fun

 

https://en.wikipedia.org/wiki/In-yer-face_theatre