Image

Από τον ποιητή και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Τα φιλολογικά σαλόνια τών προηγούμενων αιώνων έχουν μετατραπεί σε θεατρικές σκηνές, μέγαρα και παλάτια, αίθουσες θεατρικών εκδηλώσεων και πολυχώρους, όπου μπορείς να συναντηθείς με τους φίλους σου και με το πνεύμα τών αποθαμένων. Γιατί φίλοι μας κολλητοί είναι κι εκείνοι που δεν συναντήσαμε ποτέ, που είχαν πεθάνει πριν έρθουμε εμείς στον ηδονικά βάρβαρο αυτό κόσμο, μας ένωσε όμως το έργο τους, το ίχνος του μελανιού στο χαρτί που άφησαν πίσω τους πριν λυτρωθούν από την “κοιλάδα τών δακρύων” που μετατράπηκε από κάποιους ενοχικά σκοτεινούς ο παράδεισος που ήταν κάποτε η γη.

Στα γενέθλια τού ποιητή Γιώργου Χρονά, προσήλθαμε θεατές και φίλοι στο Ίδρυμα Κακογιάννη για να παρακολουθήσουμε μια πρωτότυπη θεατρική “εκπομπή” σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου. Ο Γιώργος Χρονάς διατηρούσε τα τελευταία χρόνια μια αιρετικά πρωτότυπη εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα “Ξενοδοχείο Βαλκάνια”, όπου δεξιωνόταν ζωντανούς και πεθαμένους κι έβαζε τις ανάλογες μουσικές. Τώρα που η παντοειδής κρίση μάς στέρησε κι αυτή τη χαρά, σπεύσαμε όλοι να τον δούμε και να τον ακούσουμε υπό το φως ενός κεριού στον φιλόξενο χώρο όπου περιπλανιέται το πνεύμα τού Κακογιάννη, που είναι θαμμένος ακριβώς απέξω.

Ο Καβάφης ήταν ο αόρατος καλεσμένος του Γιώργου Χρονά. Αφιερώθηκε κι ένα ποίημα στον εκλιπόντα σημαντικό ζωγράφο και ψυχή του βιβλιοπωλείου “Οδός Πανός” Δημήτρη Λαλέτα.

Κατανυκτική σιγή. Ατμόσφαιρα πρωτοχριστιανικών κατακομβών. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε μπορεί κι ο Καβάφης να είναι αφορμή για αντιρρήσεις, επιθετικότητες και οδομαχίες… Ποιος ξέρει τι θα δουν τα μάτια μας ακόμα. Ο υφέρπων φασισμός δεν πρωσοποποιείται πάντα και είναι πιότερο επικίνδυνος όταν δεν εκφράζεται.

Ο Γιώργος Χρονάς έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο ν’ απαγγέλει τον Καβάφη. Καλύτερα κι από τον Χριστιανόπουλο. Είναι εσωστρεφής κι η ερμηνεία του “εσωτερική”, αγγίζει ημιτόνια που οι μεγαλόφωνες απαγγελίες δεν αγγίζουν. Είμαι σίγουρος ότι ο ίδιος ο Αλεξανδρινός θα επικροτούσε τη βραδιά. Τα έργα του ακούστηκαν να ηχούν στη χοάνη τού Χρόνου με την ποιότητα τού παλιού καλού κρασιού που τίποτα δεν τού παραβγαίνει.

Ο ερμηνευτής Χρονάς έσβησε το “εγώ” του για να ανταποκριθεί σε αυτόν τον άθλο. Αυτοσαρκάστηκε μάλιστα ταπεινά όταν γλίστρησε η γλώσσα του σε κάποια σύμφωνα. Μείναμε όλοι ακίνητοι και σιωπηλοί μέχρι το τέλος. Η Βαλεντίνη Λουρμπά φώναξε “χρόνια πολλά” όταν άναψαν τα φώτα πλατείας κι έσπευσε να αποσυρθεί προκειμένου να βγάλει κάτι που είχε μπει στο δακρυσμένο μάτι της.

Να είσαι καλά φίλε Γιώργο και να υπάρχεις με τη σεμνότητα που σε διακρίνει.

Η παράσταση αυτή θα συνεχιστεί. Μην τη χάσετε. Όσοι πιστοί του Καβάφη προσέλθετε! Σιγαλά, σιγανά και ταπεινά.

info:

Για πέντε μόνο Πέμπτες στις 10, 17 Οκτωβρίου και 14, 21, 28 Νοεμβρίου 2013, στις 21:30.

Πέμπτες 10 & 17 Οκτωβρίου 2013, στις 21:30
Πέμπτες 14, 21, & 28 Νοεμβρίου 2013, στις 21:30
Ο Κ. Π. Καβάφης, στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια
Με τον Γιώργο Χρονά
Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 70΄
Τιμή εισιτηρίου: 8€, ενιαίο
*****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public: Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι.