λυρικήΟΛΥΜΠΙΕΟΝ

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Παρόμοιες δράσεις, με πολλαπλούς αποδέκτες και καλλιτεχνικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνσιν, λειτουργούν ως βόμβες θετικής ενέργειας σε εποχές μίζερες, σε καιρούς αυτομαστίγωσης, αυτολύπησης, μυκτηρισμών παντός είδους. Η Ελλάδα παρήγαγε πολιτισμό ανά τους αιώνες κι είναι σήμερα εδώ, ενωμένη, δυνατή, ανθεκτική, αισιόδοξη, χαρούμενη, έτοιμη να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο με τιτάνιες προσπάθειες. Η χώρα που διοργάνωσε τους λαμπρότερους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που απέδειξε ότι παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των Κασσανδρών και τεχνογνωσία διαθέτει και υψηλό επιστημονικό δυναμικό και θέληση για δράση και πρωτοβουλίες και φιλότιμο (λέξη που δεν μεταφράζεται σε καμία άλλη γλώσσα). Δεν θέλω να ξανακούσω ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δεν δουλεύουνε. Οι Έλληνες παλεύουν σε μια στενή λωρίδα γης να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες και καταναλώνουν περισσότερη φαιά ουσία, ιδρώτα και ψυχή για να επιτύχουν το αυτονόητο. Σε αυτή τη χώρα επιτελούνται θαύματα και γεννιούνται μεγάλα πνεύματα. Είναι η χώρα η ευνοημένη από τους θεούς και τις θεότητες. Η Φύση, το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός, η ευγένεια των φιλόξενων κι ευπροσήγορων ανθρώπων, η βαθιά παιδεία, η μακραίωνη παράδοση, η πλούσια γλώσσα μας που μιλιέται ασταμάτητα εδώ και τρεις χιλιετίες… Γιατί προσπαθούν οι πάντες να μας απαξιώσουν; Γιατί αδικούμε από μόνοι μας τον εαυτό μας; Αφού πασχίζουμε ηρωικά, παραγωγικά δημιουργικά και τελεσφόρα.

Απόδειξη η πρωτοβουλία της Εθνικής μας Λυρικής Σκηνής να δώσει μέσα στην κάψα του καλοκαιριού («θείος Ιούλιος μην» κατά Καβάφη), μια συναυλία με επιλεγμένες πατριωτικές άριες από γνωστές όπερες, στον ιερό χώρο του Ολυμπιείου, στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, στον μεγαλύτερο ναό της Αρχαιότητας (μαζί με τον Ηραίον της Σάμου). Στον ίδιο χώρο που ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε παρουσιάσει τη «Μυθωδία» του, άνοιξε την πόρτα πίσω από την Πύλη του Αδριανού και υποδέχθηκε γενναιόδωρα, Έλληνες και φιλέλληνες, που καθισμένοι στο χώμα παρακολούθησαν με ιδιαίτερη σοβαρότητα αυτή τη μυσταγωγία, συνειδητοποιώντας ίσως – κάπου βαθιά στο συλλογικό ασυνείδητο – ότι «φωνή λαού οργή Θεού!» κι ότι η μουσική ανοίγει τις ουράνιες πύλες, απ’ όπου κατεβαίνουν οι άγγελοι οι φιλάνθρωποι, οι σπλαχνικοί, οι ελεήμονες. Μείζων ενεργειακός χώρος, η Μέκκα για τους επισκέπτες της αρχαίας και της σύγχρονης Αθήνας, το Ολυμπιείον λειτούργησε χθες, 29/7/2015, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί κάθε μέρα, όχι μουσειακά, αλλά ως ζωντανός υποδοχεύς, φορεύς και κύτταρο πολιτισμού. Οι χώροι αυτοί που φυλάσσονται με ζήλο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν κρύβουν το μυστικό τους στις πέτρες αλλά στα χθόνια και κοσμικά ηλεκτρομαγνητικά-τελλουρικά ρεύματα, εκείνα που σχηματίζουν κόμβους και «ομφαλούς», εκείνα που διασταυρώνονται και συμπλέκονται σε ένα αόρατο (μέχρι τώρα) χωροδικτύωμα διανομής ενέργειας, άϋλης και ασύρματης μετάδοσης πληροφορίας και Γνώσεως… Αυτά, για την ώρα. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούνται και να ενεργοποιούνται από καλλιτεχνικές δράσεις και πράξεις υψηλού δυναμικού και στοχεύσεως. Όχι μία φορά στα εκατό χρόνια. Κάθε μέρα. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν τόσες ομάδες νέων ανθρώπων που με ηρωικές προσπάθειες δημιουργούν καλλιτεχνικά προϊόντα ποιότητος. Ας τους δοθούν οι αρχαιολογικοί μας χώροι, όπως δόθηκε το Λύκειο του Αριστοτέλη στο Φεστιβάλ Αθηνών και φιλοξένησε την ταλαντούχα και φερέλπιδα νέα σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου σε ένα θέαμα που σου κόβει την ανάσα, βασισμένο στον «Ρήσο» του Ευριπίδη. Να ανοίξουν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι για το καλλιτεχνικό και φιλοθεάμον κοινό. Κάθε μέρα. Όσο πιο συχνά γίνεται. Έτσι θα προσελκύσουμε περιηγητές άλλου επιπέδου που δεν είναι απλοί τουρίστες, έτσι θα ξαναγίνει η Ελλάδα πνευματικό κέντρο της Υφηλίου!!! Το αξίζουμε και το δικαιούμεθα. Μέσα από αυτή την πολύπλευρη Κρίση, ας απαντήσουμε με τον μόνο τρόπο που δυνάμεθα και μας αναλογεί: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ.

Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλα τα στελέχη το προσωπικό και τους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έδωσαν το καλό παράδειγμα για όλους μας. Άξιος ο μισθός τους!!!

Μετά Λόγου Γνώσεως,

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Info από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής http://www.nationalopera.gr/gr/event/i-luriki-sto-olubieion/

Η Λυρική στο Ολυμπιείον

Συναυλία με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015
29 Ιουλίου 2015

Ώρα έναρξης 21.00
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπιείου – Στύλοι Ολυμπίου Διός
Σημαντική αλλαγή: Η διανομή των δελτίων προτεραιότητας και η είσοδος
στον αρχαιολογικό χώρο για την συναυλία θα γίνει από την Λεωφόρο Αμαλίας
στην Πύλη Αδριανού, λόγω έργων στην Β. Όλγας.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται στην είσοδο του Ολυμπιείου, δύο ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας.
Σολίστ Τσέλια Κοστέα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Πακσόγλου

Με μια μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει την καλλιτεχνική περίοδο 2014-15, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015. Στον μαγικό αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης μας, μια συναυλία με εμβληματικά αποσπάσματα από διάσημες όπερες.

Η λυρική τέχνη είχε πάντοτε τον τρόπο να εκφράζει διαχρονικά θέματα και να δίνει απαντήσεις στα αιώνια ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, την κοινωνία, τα έθνη. Η συναυλία αυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ολυμπιείον, μέσα στο δύσκολο καλοκαίρι του ’15, έρχεται για να υπογραμμίσει τη δύναμη της μουσικής και της τέχνης και να λειτουργήσει ως βάλσαμο σε δύσκολες εποχές. 

Με δημοφιλή αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες όπως, μεταξύ άλλων, ο Ναμπούκο, ο Τροβατόρε, ο Οθέλλος, ο Μάκμπεθ, η Τόσκα, και με την συμμετοχή του συνόλου των καλλιτεχνικών της δυνάμενων (Ορχήστρα, Χορωδία, Μονωδοί) η ΕΛΣ φιλοδοξεί να προσφέρει μια ανάσα αισιοδοξίας, σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, το Ολυμπιείον.

Εδώ και τέσσερα χρόνια η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει αναπτύξει μια σειρά από δράσεις στο πλαίσιο της πολιτικής της εξωστρέφειας της, οι οποίες στόχο έχουν να διατρανώσουν ότι η λυρική τέχνη δεν έχει περιορισμούς, δεν λειτουργεί με κοινωνικούς ή άλλους αποκλεισμούς, αλλά απευθύνεται σε όλους.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης θα έχει την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης της συναυλίας. Σολίστ, δύο από τους διαπρεπέστερους μονωδούς της ΕΛΣ -σε Ελλάδα και εξωτερικό-, η υψίφωνος Τσέλια Κοστέα και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, καθώς και ο τενόρος της νεότερης γενιάς Δημήτρης Πακσόγλου.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την συνδρομή και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.