στην Ελλάδα της Κρίσης επιμένοντας να ζει, να δημιουργεί και να υπάρχει στον Άγιο Παντελεήμονα (μεταφορικώς και κυριολεκτικώς)

μωβκορδέλαασωμάτων

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Είχα διαβάσει την «Μωβ Κορδέλα» του Χρήστου Ναούμ πολύ πριν εκδοθεί, προλόγισα την έκδοση, παρουσίαση το βιβλίο δημοσίως, αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι θα γελάσω τόσο πολύ, ότι θα ψυχαγωγηθώ και θα προβληματιστώ όσο στην παράσταση του «Χώρου Τέχνης Ασωμάτων». Εύγε στον σκηνοθέτη Θοδωρή Κωνσταντόπουλο που ανέδειξε την γκόθικ πλευρά των χιουμοριστικών έργων του καλού δερματολόγου-συγγραφέα και δασκάλου Χρήστου Ναούμ. Με την τεχνική των κόμικς, παρωδώντας το όποιο συναίσθημα, υπονομεύοντας κάθε ελλοχεύοντα μελοδραματισμό, έδωσε την απαραίτητη ανάσα κι αποστασιοποίηση στον θεατή για να δει την κρίσιμη πραγματικότητα των μικρομεσαίων νεοελλήνων απέξω, τουτέστιν κριτικά. Μαζί με τον Γιώργο Μανιώτη, ο Χρήστος Ναούμ γράφει πραγματικά κοινονωνιολογικό-εθνολογικό θέατρο, αποτέλεσμα βασάνου κι επίπονης παρατήρησης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Τα γραπτά τους επικοινωνούν υπογείων, συνάδουν κι αντιφάσκουν, συγκινούν και ξεσηκώνουν. Ναι, αν υπάρχει ένα πολιτικό θέατρο στην Ελλάδα του σήμερα, γράφεται από αυτούς τους δύο δραματουργούς. Κι η Ιστορία θα κρίνει. Μην χάσετε τη «Μωβ Κορδέλα» στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων. Σκηνικά και κοστούμια (Δανάη Σταματίου) βγαλμένα λες από σύγχρονα κόμικς, απολύτως επίκαιρα και καθόλου υπερβολικά. Παίζουν οι εξαίρετοι ηθοποιοί στην πιο καλή διανομή που θα μπορούσε να υπάρξει για ένα τόσο ειδικό έργο: Κλαίρη Λάου, Βιβή Πηνιώτη, Ιωάννα Κουκουζέλη, Χρήστος Μαραθιάς, Λάμπρος Παπαδόπουλος, Μαίρη Γιαννιώτη. Υποκριτική με όλα τα γκανγκ του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου, που ταιριάζει με τον διάλογο και το πνεύμα του συγγραφέα. Μουσική ζωντανή (Δημήτρης Σόρκος), αυτό κι αν ήταν έκπληξη, καταπληκτική και καθόλου αυτοσχεδιαστική. Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Τσατσάνης, Μακιγιάζ: Χρύσα Μιχαηλίδου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Αθανασάκη

μωβκορδέλαΝΑΟΥΜ

Το κοινό γελούσε σπαρταριστά στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο όμως σοβαρεύτηκε. Η «κορύφωση» έθετε σοβαρά κι αξεπέραστα διαχρονικά προβλήματα, διαχρονικά. Εύγε σε όλους τους συντελεστές. Να μακροημερεύσει αυτή η δουλειά. Να τη δούμε στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ο Χρήστος Ναούμ έχει πολλά ακόμα να δώσει. Είναι μόλις στην αρχή της απογείωσής του. Ανακαλύψτε τον. Στηρίξτε τον.

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

Info από τον διαδικτυακό τόπο του Θεάτρου Ασωμάτων http://xorostexnisasomaton.blogspot.gr/

Στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου και ώρα 21.00μ.μ, ανεβαίνει για πρώτη φορά, η θεατρική παράσταση «Μωβ Κορδέλα» του Χρήστου Ναούμ ,σε σκηνοθεσία Θοδωρή Κωνσταντόπουλου. Το έργο (Μαύρη Κωμωδία) είναι σύγχρονο και αφορά «τρόπους εξεύρεσης χρημάτων». Η εποχή μας θέτει σχεδόν όλα τα υπαρξιακά θέματα σε αμφισβήτηση. Τα περισσότερα, όμως, εκφυλλίζονται από την μιζέρια της καθημερινότητας και κατ’ αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε αδιάφορα κι ανούσια. Στη «Μωβ Κορδέλα», ο Θάνατος, λες κι είναι δώρο για επίσκεψη ρουτίνας, περιτυλίγεται με διαφανές σελοφάν. Πάνω στο Θάνατο, ποντάρει μια οικογένεια που πασχίζει να τα βγάλει πέρα, την εποχή της Κρίσης. Εκτός από την Γαλήνη, όνομα και πράμα μιας νοσοκόμας, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αποφασίζουν να φιλοξενήσουν ηλικιωμένους με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευσή τους. Αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως, η ζωή έχει άλλα σχέδια. Τα σχέδια μένουν στο μυαλό, όσων τα επεξεργάζονται, ενώ ένα σοβαρό μυστικό έρχεται να κλονίσει τις σχέσεις τους. Η φτώχεια κι η μιζέρια οδηγούν τους ήρωες σε ακραίες αλλά ξεκαρδιστικές λύσεις. Άλλωστε, το γέλιο με το κλάμα συχνά εναλλάσσονται στην ζωή. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και στην Τέχνη. Το ιδανικό τους πάντρεμα ειν’ αυτό, που στο τέλος περιγράφει και φωτίζει τα γεγονότα, τα αλαφραίνει και στέλνει μηνύματα πεντακάθαρα και ξάστερα, προς κάθε κατεύθυνση.

Συντελεστές του έργου:

Πρωταγωνιστούν : Κλαίρη Λάου, Βιβή Πηνιώτη, Ιωάννα Κουκουζέλη, Χρήστος Μαραθιάς,
Λάμπρος Παπαδόπουλος, Μαίρη Γιαννιώτη

Κείμενο : Χρήστος Ναούμ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Κωνσταντόπουλος

Μουσική: Δημήτρης Σόρκος

Σκηνικά Κουστούμια: Δανάη Σταματίου

Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Τσατσάνης

Μακιγιάζ: Χρύσα Μιχαηλίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Αθανασάκη

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 μ.μ.

 @χώρος τέχνης ασωμάτων,
Οδός Αγ. Ασωμάτων 6, Θησείο (ΗΣΑΠ Θησείο)
Κρατήσεις στο τηλέφωνο 211- 8009838 και 6939238611