i-anodos-studio-mayromihali-inexarchiagr

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Το φόβητρο του φασισμού είναι διαρκές και διαχρονικό. Η ενοχοποίηση του άλλου, του διαφορετικού, του αντισυμβατικού, του μη ευκόλως κατατάξιμου, επανέρχεται στην ημερησία διάταξη κάθε φορά που η οικονομική κρίση, η ανέχεια, η ανεργία χτυπάει την πόρτα μας. Αντί να γίνουμε καλύτεροι, φιλάνθρωποι κι αλληλέγγυοι, αντί να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τον πλησίον, γεμίζουμε από μίσος και δίνουμε το ελεύθερο στον ερπετοειδή εγκέφαλο να ορμήξει εναντίον όλων (επί δικαίων κι αδίκων αδιακρίτως)…

Στο Studio Μαυρομιχάλη (επί της οδού Μαυρομιχάλη 134) έχω δει κατά καιρούς ενδιαφέρουσες παραστάσεις, με μπρίο, αλεγρία, γνώση και μεράκι. Επαγγελματίες, ημιεπαγγελματίες, ερασιτέχνες κι ενήλικες σπουδαστές του εργαστηρίου υποκριτικής, δίνουν τον καλύτερον εαυτό τους σε θεάματα που αφήνουν πίσω τους πολλές ανιαρές συμβατικές παραστάσεις του Main-stream.

Χθες απόλαυσα την «Άνοδο», μια σύνθεση κειμένων του Κλάους Μάν και του Μπέρτολτ Μπρεχτ με στοιχεία καμπαρέ ερμηνευμένα με πολύ μεσογειακό ταμπεραμέντο. Μουσική, χορός, πρόζα, υποκριτικές επιδόσεις αξιοζήλευτες από πολλούς δήθεν «πρωταγωνιστές» (τρομάρα τους!) του εμπορικού θεάτρου. Μπράβο στα παιδιά. Ήταν όλοι τους αξιοζήλευτοι.

Μην το χάσετε, αν θέλετε να διασκεδάσετε και να δείτε σύγχρονο πολιτικό θέατρο, με παλμό.

 Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Info:

Η ΑΝΟΔΟΣ

(Σκηνική Σύνθεση)

στο Studio Μαυρομιχάλη

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Αναζητώντας τα αίτια της κρίσης τα μυαλά σαλεύουν ταρακουνιούνται και διαφεύγουν από την λογική, ψάχνοντας δικαιολογίες για να γαντζωθούν. Κι όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Σε κάθε κρίση που ο κόσμος αναποδογυρίζει, η διαφυγή δεν αφορά καμιά ανωτερότητα, αντίθετα οδηγείται στο κακό.

Η άνοδος του ναζισμού είναι το πιο σημαντικό παράδειγμα που οδηγούν οι συνέπειες μιας κρίσης.

Η ερασιτεχνική ομάδα του Studio Μαυρομιχάλη ανεβάζει για την φετινή χρονιά ένα έργο που αναφέρεται στον παρελθόντα χρόνο αλλά με ευθείες αναφορές στο σήμερα. Χρησιμοποιώντας κείμενα των ίδιων των μελών της ομάδας, του Κλάους Μαν, του Μπέρτολ Μπρέχτ, αλλά και στοιχεία από το καμπαρέ, στοιχειοθετείται ένας κόσμος κρίσης που ρέπει στον φασισμό, αλλά το κυριότερο στην συνενοχή σε κάθε φαύλη κατάσταση, αν αυτό βολεύει την προσωπική ευημερία, αγνοώντας την δυστυχία που υπάρχει δίπλα μας.

Λίγα λόγια για τo εργαστήριο υποκριτικής:

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Studio Μαυρομιχάλη λειτουργεί για έκτη συνεχή χρονιά, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Φώτη Μακρή, της χορογράφου και ηθοποιού Στέλλας Κρούσκα και της ηθοποιού Κλεοπάτρας Τολόγκου.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να το γνωρίσουν λίγο καλύτερα. Μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, ασκήσεις σωματικής έκφρασης και επικοινωνίας, αναλύσεις θεατρικών έργων και ρόλων, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη τέχνη του Θεάτρου και ίσως να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Στο τέλος κάθε χρονιάς, γίνεται μια παρουσίαση της δουλειάς της ομάδας για τους φίλους μας.

Τις προηγούμενες χρονιές στο πλαίσιο του εργαστηρίου έχουν παρουσιαστεί από τους συμμετέχοντες τα έργα: Το Παιχνίδι της Σφαγής του Ευγένιου Ιονέσκο (2011), Η Τελετή του Παύλου Μάτεση (2012), Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου (2012), Το Γεύμα της Λείας Βιτάλη (2013), Το Καινούργιο Σπίτι του Κάρλο Γκολντόνι (2013), Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται του Ρομπέρ Τομά (2014) και Η Αυλή των Θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλη (2014).

Υπεύθυνος εργαστηρίου : Φώτης Μακρής

Διάρκεια Εργαστηρίου : Οκτώβριος 2014 – Ιούνιος 2015

Οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Στέλλα Κρούσκα

Σκηνικά – Κοστούμια: Διονύσης Μανουσάκης

Χορογραφίες: Στέλλα Κρούσκα

Μουσική – Τραγούδια: Λυδία Θεοχάρη

Ενορχήστρωση – πιάνο: Παναγιώτης Κραμπής

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Τσαμαντάκης

Βοηθός σκηνογράφου: Αγγελική Μιράση

Ραφή Κοστουμιών : Λίντα Σούλα

Σχέδιο αφίσας: Αντρέας Γιολάσης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Αποστολοπούλου Χριστίνα, Αργυριάδη Αλίκη, Αργυριάδης Νίκος, Βλαχοδιαμάντη Νοέλ, Βλαχοκώστα Ελίνα, Γαλανάκη Δέσποινα, Γιαννόπουλος Θάνος, Δασκαλόπουλος Άγης, Δημάκος Αλέξανδρος, Δημάκου Χριστίνα, Δημητριάδου Αντιγόνη, Θεοχάρη Λυδία, Κοντογιάννη Βικτώρια, Κράλλης Γιώργος, Κρέστα Χαρά, Μαλιδέρου Σόνια, Μιράσι Αγγελική, Μπαραμίλη Μαίρη, Παπαδοπούλου Μαίρη, Πρωτοπούλου Ανδριάννα, Σιούπουλης Λεωνίδας, Σταύρου Κωνσταντίνα, Σπεντζούρη Πόπη, Τσαμαντάκης Γιάννης, Τσατσάκη Μαρία

 

Στις 9.00 μ.μ.

Στο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο του θεάτρου

210-6453330.