«Μέχρι Θανάτου» σε διασκευή και σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα, ρομαντική κομεντί αμερικάνικου τύπου στην Αθηναΐδα, μια παράσταση που θα δουλέψει και θα «κάνει πόρτα» χάρη στην παλιά αλάθητη συνταγή του καλογραμμένου έργου (κατά Σκριμπ).

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 %ce%bc%ce%b5%cf%87%cf%81%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b1

Ξεκινώντας από το μπουλβάρ και το «καλογραμμένο έργο» κατά Σκριμπ, οι σύγχρονες ρομαντικές κομεντί επιτελούν το έργο της συναισθηματικής αποφορτίσεως των αστών, των βουτηγμένων στα άγχη της βιομηχανικής κοινωνίας της αφθονίας και της μεταβιομηχανικής κρίσιμης ηλεκτρονικής πραγματικότητας σήμερα, όπου αναμένουμε το μέλλον χωρίς να έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν.

Αισιόδοξη η κωμωδία που διασκεύασε (από  το The owl and the pussycat του Bill Manhoff) και σκηνοθέτησε ο Μάνος Τσότρας στην Αθηναΐδα. Εξαίρετοι «πλαστικοί» ο δύο ηθοποιοί που γεμίζουν τη σκηνή με την πληθωρικότητά τους: Η Φαίδρα Δρούκα και ο Σταύρος Νικολαΐδης δίνουν ραντεβού με το σουρεαλιστικά γελοίο, στη μέγιστη μεσογειακή ακρότητά του και κερδίζουν το στοίχημα, αφού αρκούν μόλις δέκα λεπτά από την έναρξη για να το μεταβολίσουν σε απολύτως ρεαλιστικό κι αληθοφανές. Μήπως άλλωστε κάπως έτσι δεν είναι η μικροαστική περιρρέουσα καθημερινότητα γύρω μας; Πνιγμένοι στα χρέη και στ’ αδιέξοδα, βλέποντας τις προσωπικές μετοχές να υποτιμώνται και να μηδενίζονται, γινόμαστε όλοι άθυρμα των εύκολων συναισθηματισμών μας και κουρνιάζουμε ο ένας στον άλλον, σα γατάκια που τα βρήκε η καταιγίδα απροετοίμαστα κι απροστάτευτα….

%ce%bc%ce%b5%cf%87%cf%81%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85

Το αφαιρετικό σκηνικό (ειδικά το παράθυρο του φόντου, που χρησίμευε σαν φωτιστική υπόδειξη των ωρών της μέρας ή της νύχτας) συνέβαλε στον από-ρεαλισμό του όλου θεάματος και στο τόνισμα του σουρεαλιστικού στοιχείου.

Οι ήχοι επίσης ταιριαστοί.

Το όλον θέαμα άξιζε τον τίτλο της ψυχαγωγικής κωμωδίας. Βγαίνοντας νιώθουμε καλύτεροι κι αισιόδοξοι άνθρωποι. Μια ένεση ευημερίας σε καιρούς σκοτεινούς. Μην το χάσετε!

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Info:

https://www.viva.gr/tickets/theater/poluxoros-athinais/mexri-thanatou/

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Από 11 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή
Η Φαίδρα Δρούκα και ο Σταύρος Νικολαΐδης δίνουν ραντεβού στην «Αθηναΐδα» από τις 11 Φεβρουαρίου για να ζήσουν έναν έρωτα… Μέχρι θανάτου!

Μπορεί μια παρ’ ολίγον καρδιακή προσβολή να γίνει αφορμή για μια αξέχαστη ερωτική βραδιά  που θα σημαδέψει για πάντα την παρορμητική, ανασφαλή και αμόρφωτη πόρνη Ντόρις και τον εγωκεντρικό, φαλλοκράτη, νευρικό και διανοούμενο Φέλιξ;
Η απάντηση κάθε Σάββατο και Κυριακή στη Μουσική Θεατρική Σκηνή του Πολυχώρου Πολιτισμού «Αθηναΐς».
Η ρομαντική κωμωδία «Μέχρι Θανάτου»  που υπογράφει ο σκηνοθέτης Μάνος Τσότρας, βασίζεται στο «The owl and the pussycat» του Bill Manhoff.  Παρουσιάζει με απόλυτο ρεαλισμό την ερωτική σύγκρουση δύο αντίθετων χαρακτήρων που για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στον ανταγωνισμό που γεννά ο έρωτάς τους,  προσπαθούν να αλλάξουν ο ένας τον άλλον φτάνοντας σε γελοίες καταστάσεις. Όταν δεν τα καταφέρνουν, η μόνη λύση για αυτούς είναι η αυτοκτονία. Τι είναι αυτό που θα τους κάνει να απελευθερωθούν από τα «δεσμά τους»;

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο- Σκηνοθεσία: Μάνος Τσότρας
Παίζουν: Σταύρος Νικολαΐδης, Φαίδρα Δρούκα
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Νίκος Καλατζής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γωγώ Μαρινάκου