Image

Από τον ποιητή και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Μερικοί άνθρωποι υπάρχουν, “είναι”, βιώνουν τη χαρά τής ύπαρξης με όλα τα κύτταρα τού σώματός τους. Απολαμβάνουν την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική, τον Λόγο, τη φιλοσοφία, την καλή παρέα, τους αγαθούς ανθρώπους, το νόστιμο φαγητό, τη φιλία. Η Τέχνης τους είναι απλώς η κορυφή τού παγόβουνου τής ύπαρξής τους. Ποιούν ήθος κατ’ αρχήν, ποιούν έργα καλά ως εκ τούτου.

Η Μαριέττα Πεπελάση είναι ένα φαινόμενο στα ελληνικά πράγματα. Δραστήρια, πολυπράγμων, επαρκής ψυχολόγος, καλή φίλη για κάθε αγαθών προθέσεων άνθρωπο που είχε τη χαρά και την τύχη για να τη συναντήσει. Εμφανίστηκε ως ποιήτρια, συνέχισε ως πεζογράφος, παρουσίασε τις μουσικές της συνθέσεις και τώρα… τους ζωγραφικούς της πίνακες. Μου θυμίζει τις υπέροχες ελαιογραφίες του θεατρικού συγγραφέα Αύγουστου Στρίντμπεργκ που είχα δει να εκτίθενται στο παρισινό Μουσείο Ορσέ. Αν δεν ήταν ένας κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, θα ήταν ένας διάσημος ζωγράφος. Γιατί η ποιότητα τού έργου και οι αισθητικές επιτεύξεις είναι απλή αντανάκλαση τής ανώτερης ουσίας τού όντος.

Είχα την ευτυχία να παρακολουθήσω όλη τη ζωγραφική περιπέτεια τής Μαριέττας και να συμβάλλω στο βιβλίο-πρόγραμμα τής πρώτης εικαστικής της εμφάνισης.

Όταν είδα όλους τους πίνακές της φωτισμένους στην αίθουσα τέχνης «M art SPACE» του Κολωνακίου (Σόλωνος 10 & Ηρακλείτου, 2ος όροφος) στα εγκαίνια της  έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Ενδόμυχοι τόποι» την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013, στις 20.00, είπα μέσα μου ότι αξιώθηκα να βρεθώ κι εγώ εκεί σε ένα αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό γεγονός μιας αυθεντικής δημιουργού, που πηγαίνει πέρα από οποιοδήποτε ανάγκη επίδειξης τεχνικής επάρκειας, πέρα ακόμα κι από τα καλώς αφομοιωμένα μαθήματα τών δασκάλων της: της Εύας Περσάκη και του Γιώργου Ρόρρη.

Οι αυθεντικοί ζωγράφοι αποτυπώνουν στον καμβά τη δική τους, πρωτότυπη, ανεπανάληπτη θέαση τού κόσμου. Ο τρόπος που ανακατεύουν τα χρώματα, οι σχεδιαστικές γραμμές που τραβάνε, τα περιγράμματα και η διαπίδυση τών χρωμάτων πέραν τών λογικώς αναμενόμενων καρτεσιανών ορίων χαρίζει στον αποδέκτη συνδημιουργό τού εικαστικού γεγονότος την αισθητική ηδονή τής παιδικής, αθώας ματιάς τών πρωτόπλαστων που περπατούν πρώτη μέρα στον κήπο τής Εδέμ.

Η Ζωγραφική, η Μουσική, η Ποίηση, η Φυσική και τα Μαθηματικά είναι πέραν των τετριμμένων και αυτών που νομίζουμε οικεία, είναι όμως μια απλή προβολή τών προκατασκευασμένων ιδεών του νοησιαρχικώς δομημένου εγκεφάλου μας. Ο αυθεντικός δημιουργός, όπως κι ο ρηξικέλευθος επιστήμονας πηγαίνει πέρα από τα κοινώς αποδεκτά, κονταροχτυπιέται ως άλλος Δον-Κιχώτης με αόρατους ανεμόμυλους, όχι για να επιτύχει την άμεση νίκη αλλά για τη χαρά της συνδημιουργίας, για την ηδονή ότι δεν πέρασε από τ ζωή ως ζώον επί σφαγήν στην κρεατομηχανή τού Χρόνου.

Αυτή η παράτολμη κι εν πολλοίς μη πραγματιστική αντίληψη τού ατόμου και τής Ζωής πραγματώνεται από τους ζωγράφους με απολύτως υλικά μέσα, ενώ οι ποιητές κονταροχτυπιούνται με τις λέξεις, αμφότεροι όμως δίδουν τόπο στο Αόρατο κι έκφραση στο Άρρητο. Το Άγνωστο πολιορκεί τις ψυχές μας στις κρίσιμες εποχές που βιώνουμε εκόντες άκοντες τις τόσες αγριότητες. Μέσα από το έργο ανθρώπων σαν την Μαριέττα Πεπελάση παίρνουμε την απαραίτητη εκείνη ανάσα για να συνεχίσουμε. ΑΝα-ψυχή: είναι μια καλή λέξη για να εικονοποιήσουμε την άφατη λειτουργία στις ταλαιπωρημένες ψυχοσωματικές υπάρξεις μας.

Εν κατακλείδι: η Μαριέττα Πεπελάση προβάλλει και παγιώνει στον καμβά εσωτερικά τοπία υψηλής ενάργειας κι εκπληκτικής καθαρότητας. Ο ιμπρεσσιονισμός είναι μόνο η βάση. Αφετηρία της είναι η αγάπη της για τον Άνθρωπο (με άλφα κεφαλαίο). Από εκεί πηγάζει η δύναμή της, από εκεί και η εμβέλειά της.

Θα χαθώ πολλάκις ανάμεσα στους πίνακές της, θα σβήσω το “εγώ” μου, θα λησμονήσω τις έγνοιες μου, θ’ αναψυχθώ, θα αναπαυθώ στο υλοποιημένο όραμα ενός κόσμου φωτεινού που πυραναλώνεται ως “βάτος φλεγομένη αλλά μη καιομένη”.

Μην χάσετε αυτή την έκθεση.

Info:

Στην αίθουσα τέχνης «M art SPACE» του Κολωνακίου (Σόλωνος 10 & Ηρακλείτου, 2ος όροφος) παρουσιάζει η Μαριέττα Πεπελάση από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013, στις 20.00, την πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο « Ενδόμυχοι τόποι».

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 έως και τις 25 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 11:00 μέχρι τις 18:00 κάθε Τρίτη με Παρασκευή και κάθε Σάββατο, 12:00 – 15:00. Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της, πλαισιώνεται από μια σειρά διαλέξεων – εργαστηρίων με θέμα “Αυτογνωσία μέσα από την Τέχνη” . To πρόγραμμα θα ανακοινωθεί την ημέρα των εγκαινίων.

Για περισσότερες πληροφορίες: 210-9246600 www.m-art.gr/space

Η Μαριέττα Πεπελάση είναι συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. 
Έχει γράψει ποίηση και πεζογραφία.
Έργα της:
Για μια γαλήνη με πολύ αγώνα, (1966).
Για μια γαλήνη με πολύ αγωνία, εκδ. Φέξη, 1970.
Τα Ασάλευτα χρόνια και η σπορά, εκδόσεις Φέξη, 1974.
Πλοηγός – ποίηση (1966-1991), εκδόσεις Καστανιώτη, 1996.
Όλα ήταν για μια στιγμή, εκδ. Καστανιώτη, 2001.
Σχιζογόνος Μήτηρ, εκδόσεις Μικρός Ιανός, 2005.
Εξομολογήσεις Προδομένων Γυναικών, εκδ. Καστανιώτη, 2010.