Ακόμα μία ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΥΠΡΟΥ, χάρη στους άξιους συντελεστές, τους διεθνείς αυτούς καλλιτέχνες και τον καλλιτεχνικό διευθυντή τους, τον Κύριο Σάββα Κυριακίδη, βαθύ γνώστη τού θεατρικού γίγνεσθαι.

Κωμωδία με φιλειρηνικές, παγκόσμιες, διαχρονικές προεκτάσεις. Το πλέον δύσκολο, δυσχερές και δυσεπίτευκτο θεατρικόν είδος.

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

«Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται».

Εν μέσω πολεμικών συρράξεων σε διάφορα μήκη και πλάτη τού καταταλαιπωρημένου πανέμορφου γαλαζοπράσινου πλανήτη μας, αυτή η υπέροχη, εξαίσια, πανέμορφη, ολόδροση παράσταση, μας επιτρέπει να ελπίζουμε ακόμη στην αναγέννηση τού πανάρχαιου φιλειρηνικού κινήματος με προεξάρχοντα και πρώτο διδάξαντα τον Αριστοφάνη.

Οι ασπρόμαυρες ταινίες του νεοελληνικού κινηματογράφου είχαν γερά θεμέλια στην ασίγαστη παράδοση των μίμων, των μιμάδων και τον παντόμιμων, που ξεπερνώντας θρησκευτικά, φυλετικά, εθνικά και γλωσσικά όρια, γεφύρωσαν το πανάρχαιο ανθρωποκεντρικό και ανθρωπομετρικό πνεύμα τής Ελευθερίας με το ταλαίπωρο τώρα των διαδοχικών κι αλλεπάλληλων βιομηχανικών επαναστάσεων (τής Τετάρτης Ρομποτικής Βιομηχανικής Επαναστάσεως άρτι αρχομένης).

Παραζαλισμένος ο άνθρωπος από τον καταιγισμόν τής Πληροφορίας που δεν είναι και συνώνυμος της Γνώσεως, καταφεύγει στην κωμωδία, στην προσεκτικά πειραγμένη (λογική) τάξη τού κόσμου, με το πρόσχημα τής σκηνικής σύμβασης και της θεατρικής ελευθεροστομίας.

Με στοιχεία κόμικς τής δεκαετίας του 1980, αλλά και με την αισθητική των επιχρωματισμένων ασπρόμαυρων φιλμ, αυτή η εκπληκτική παράσταση τού Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, με τους ηθοποιούς ζογκλέρ, που είχα την τύχη να παρακολουθήσωστην πρεμιέρα της (2/6/2022) στη Λευκωσία, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου για το πηγαίο, διαδραστικό γέλιο που προκάλεσε στο φιλοθεάμον κοινό (εμού – του δυσκόλου – συμπεριλαμβανομένου).

Έχω δει πολλή κωμωδία. Είναι το πιο δύσκολο είδος. Θέλει τιτάνια προσπάθεια για να κάνεις να σκάσει το γέλιο, να ανθίσει η χαρά στο χείλος καταρχήν, μετέπειτα στο πρόσωπο και – τέλος – στο σώμα τού καθισμένου θεατή, του βυθισμένου στα προβλήματα και στις καθημερινές έγνοιες.

Άθλος, μεγάλος άθλος, κοινωνικός και πολιτικός, πολιτισμικός και ψυχαγωγικός (με την αρχαία έννοια). Η διασκέδαση είναι κάτι άλλο, όχι απαραίτητα προοδευτικό. Έχει στη ρίζα του το σκόρπισμα, το θόλωμα, την λήθη. Αντιθέτως εδώ ο ψυχαγωγικός σκοπός υπηρετήθηκε απόλυτα με συναίσθηση τής κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης.

Κοινωφελής η τέχνη, όταν Τέχνη είναι.

Καλός κ’ αγαθοποιός ο άνθρωπος, όταν Άνθρωπος είναι.

Εδώ συναντήθηκαν Άνθρωπος και Τέχνη σε αγαστή, τέλεια συνεργασία.

 

Συγχαρητήρια σε όλους και όλες,

Πανάξιοι απαξάπαντες/απαξάπασες οι συντελεστές:

 

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Παναγιώτης Λάρκου

Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Μουσική: Δημήτρης Σπύρου

Χορογραφία-Κίνηση: Άννη Χούρη

Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Ελένη Ιωάννου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Μιχάλης Καζάκας, Ηλιάνα

Κάκκουρα, Νάγια Τ. Καρακώστα, Μιχάλης Μουστάκας, Ονησίφορος Ονησιφόρου,

Βασίλης Χαραλάμπους, Άγγελος Χατζημιχαήλ.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΚΙ ΑΝΕΞΙΤΗΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ!!!

 

Μετά Λόγου Γνώσεως,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

https://www.thoc.org.cy/news-item/makrykostaioi-kai-kontogiorgides-premiera-stis-2-ioynioy-2022,2776,0,el

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες | • Πρεμιέρα στις 2 Ιουνίου 2022 •

των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου

19 Μαΐου 2022

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εγκαινιάζει τη φετινή καλοκαιρινή θεατρική περίοδο με την κωμωδία του αξεπέραστου συγγραφικού δίδυμου Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, η οποία θα ταξιδέψει σε όλο το νησί για να ψυχαγωγήσει και να διασκεδάσει τους θεατές που θα την παρακολουθήσουν, ενώ το φθινόπωρο θα συνεχίσει την περιοδεία της σε δήμους και κοινότητες.

Μια παλιά οικογενειακή βεντέτα στοιχειώνει τις ζωές δύο απλών ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους: του Θωμά Μακρυκώστα και του Στέλιου Κοντογιώργη. Το μίσος αναζωπυρώνεται και οι δύο ήρωες δέχονται οικογενειακές πιέσεις για να αναλάβουν το χρέος της αντεκδίκησης. Διασταυρώνονται κατά τύχη σε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα, κι έτσι η αόρατη διαμάχη γίνεται ορατή. Θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από αυτό το ξέφρενο αλληλοκυνηγητό και να γράψουν στο χιόνι την παλιά έχθρα;

Η κωμωδία Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, γραμμένη το 1959, γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά της, ο απόηχος της οποίας είναι έντονος ακόμα και σήμερα.

Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Λάρκου και οι συνεργάτες του, έχοντας ως σύμμαχό τους τις απίθανες καταστάσεις, το σπαρταριστό διάλογο και τον καταιγιστικό ρυθμό του έργου, ζωντανεύουν σκηνικά τις συνέπειες ενός αδικαιολόγητου εθίμου, προσφέροντας γέλιο και σατιρίζοντας ανθρώπινους τύπους και συμπεριφορές.

Παραστάσεις

Λευκωσία, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
2 Ιουνίου 2022 | Για εισιτήρια πατήστε ► 
ΕΔΩ