ilissiamanahollywood1

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

 

Επειδή με αφορμή την Κρίση πήξαμε στις μπουρδολογίες, στους εξυπνακισμούς, στην αυτομαστίγωση, στην ξενομανία και στα εισαγόμενα φληναφήματα παντός τύπου, με τη συνεργία (με το αζημίωτο) «καταξιωμένων» ανθρώπων του θεάτρου «από το εξωτερικό» (ήμαρτον Παναγία μου – Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου, γιατί αν το ανοίξω δεν θα τους ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας…) κι επειδή οι κουλτουριάρηδες αυτής της χώρας τάσσονται αναφανδόν υπέρ της όποιας βαρύγδουπης ανοησίας της «main stream» αρχοντοχωριάτικης σοβαροφάνειας, έρχομαι σήμερα εδώ, ως γνήσιος οπαδός του Αριστοφάνη κι ως καλοσπουδαγμένος θεατρολόγος (βεβαίως, βεβαίως!!!) να δηλώσω ευθαρσώς ότι γέλασα μέχρι δακρύων στην ευφάνταστη και δομημένη αυτή τη φορά (δεν υπονοώ τίποτα για τις προηγούμενες) κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου με τον παραφρασμένο από το δημώδες τίτλο «Μάνα θα πάω Hollywood».

            Θέαμα ελαφρόν, μουσικοχορευτικόν, με σεβασμό στο θεατή, με μπόλικες πολιτικές αιχμές, αλλά και καλή κοινωνιολογική-εθνολογική γνώση των ιδιατεροτήτων της χώρας μας και των προτερημάτων-ελαττωμάτων του λαού μας.

            Εκπληκτικός ο Θανάσης Αλευράς. Ναι, αυτός ο ηθοποιός θα μπορούσε να σταθεί στο Brooadway, στο West-End, στο Hollywood, στο Bollywood, οπουδήποτε. Επιτέλους. Η νέα γενιά των ηθοποιών δεν είναι αγράμματη και κακόφωνη, δεν είναι άμουση κι αχόρευτη: είναι Διονυσιακή και παγκόσμια, ανθρωποκεντρική κι ελληνική, αλλά διεθνής. Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Δεν έχω να πω τίποτα για αυτόν τον ηρωϊκό, πρωτεϊκό, άνετο, αλλά όχι και ξεκούραστο ηθοποιό, που υποδύθηκε ρόλους και προσωπεία με μια ευκολία που μόνο οι μεγάλοι καλλιτέχνες διαθέτουν.

            Δίπλα του, η καταπληκτική Κωνσταντίνα Μιχαήλ, δραματική αντίστιξη κι ερεβώδης ρεαλισμός, κλαυσίγελος ψυχαγωγός και ουμανιστικός ανθρωπισμός, ψυχούλα και αγαπησιάρα, αγαπητή και πανέμορφη μέσα στη λαϊκή αυθεντική απλότητά της. Τέλεια διανομή. Το απόλυτα ταιριαστό ζευγάρι.

            Η Ελένη Ροδά είναι μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού και ηθοποιός με γνήσιο δραματικό τάλαντο. Άψογη, τέλεια, λειτουργική, στο ρόλο της αριστερής …τσατσάς (!!!) [οποισδήποτε συνειρμός αθέμιτος – μακριά από μένα).

            Όλοι οι ηθοποιοί εκπληκτικοί στους ρόλους τους: Αντώνης Κρόμπας, Jerome Kaluta, Πέτρος Γεωργοπάλης, Στράτος Λύκος, Παναγιώτης Αλεξανδράκη. Ανέδειξαν τις παθογένειες αλλά και τη γοητεία, το πανηγύρι της ελληνικής πραγματικότητας, τις αρετές και τα ελαττώματα του λαού μας, σε όλο του το μεγαλείο. Φτάνει πια η αυτοτιμωρία και το Mea culpa. Καιρός να ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί, ενωμένοι για την παλινόρθωση του Ήλιου πάνω από την Ελλάδα. Ανεξαρτήτως κομματικών, θρησκευτικών, σεξουαλικών, αισθητικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων. Το «είμαι εδώ, μιλάω Ελληνικά και επιθυμώ να προσφέρω σε αυτή τη χώρα», αρκεί, ανεξαρτήτως από πού προέρχομαι, κατάγομαι κι εκκινώ.

            Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του θεατρικού πονήματος της Δήμητρας Παπαδοπούλου, που ευτυχώς γι’ αυτήν, αλλά και για εμάς, εστέφθη με απόλυτον επιτυχίαν.

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Info από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του θεάτρου «Ιλίσσια»:

http://theatroilisia.gr/mana-tha-paw-sto-hollywood/

«Μάνα θα πάω στο Hollywood»

της Δήμητρας Παπαδοπούλου

 

Από την οδό Φυλής στη Λεωφόρο της Δόξας…

Η επίκαιρη και ολοκαίνουργια κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου με τίτλο «Μάνα θα πάω στοHollywood» ανεβαίνει στο Θέατρο Ιλίσια, στις 17 Δεκεμβρίου 2015, σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και Δήμητρας Παπαδοπούλου, για να μας θυμίσει ότι ακόμα και στα πιο δύσκολα ο Έλληνας ψάχνει να εφεύρει λύσεις για να επιβιώσει και να απογειωθεί.

Μια σύγχρονη κοινωνική καταγραφή, δοσμένη με τον κωμικοτραγικό τρόπο που μόνο η Δήμητρα Παπαδοπούλου μπορεί να περιγράψει τόσο γλαφυρά, μας μεταφέρει στην Αθήνα του σήμερα, όπου ο Έλληνας φοβάται ότι μπορεί να αποτύχει σε ό,τι ονειρευτεί. Ακραίες συμπεριφορές και βίαια ξεσπάσματα κατακλύζουν την καθημερινότητα μέσα στην απόγνωση μας. Αλλά το χιούμορ και το γέλιο πάντα βρίσκουν τρόπο να μας δείξουν την αλήθεια αλλά και τη λύση, που συχνά είναι μπροστά στα μάτια μας και σπάνια μπορούμε να δούμε!

Με φόντο ένα διαμέρισμα στην οδό Φυλής, δύο άνεργοι ηθοποιοί μηχανεύονται τα πάντα ώστε να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζονται για να πάνε στο Hollywood! Στην προσπάθεια τους αυτή θα φτάσουν στο σημείο ακόμα και να μετατρέψουν προσωρινά το διαμέρισμα τους σε οίκο ανοχής όπου θα συμβούν απίστευτες καταστάσεις… Σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της οδού Φυλής, με τις ιδιαιτερότητες της ίδιας μας της φυλής που αδυνατεί να συνεννοηθεί, θα τα καταφέρουν άραγε ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους και να πετύχουν το στόχο τους;

Μια πρωτότυπη μουσική κωμωδία για τον «Έλληνα της κρίσης» που ψάχνει το όνειρό του ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου!

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Δήμητρα Παπαδοπούλου

Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός – Δήμητρα Παπαδοπούλου

Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης

Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης

Μουσική ενορχήστρωση και διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη

Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Γεωργοπάλης

Βοηθός σκηνογράφου: Μιχάλης Σαπλαούρας

Promo video: Γιώργος Δάσκαλος

Παίζουν:

Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Αντώνης Κρόμπας, Jerome Kaluta, Πέτρος Γεωργοπάλης, Στράτος Λύκος, Παναγιώτης Αλεξανδράκη και η Ελένη Ροδά.

Δημόσιες σχέσεις – Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία (Playwalk)

Arts Marketing & Creative: Playwalk

Παραγωγή: Θέασις – Δράσεις Πολιτισμού

ΗΜΕΡΕΣ και ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη στις 7:00
Πέμπτη στις 9:00
Παρασκευή στις 9:00
Σάββατο στις 6:00 και 9:00
Κυριακή στις 7:00

Διάρκεια: 120’

© COPYRIGHT Θ