με υπομονή-επιμονή-γνώση-μεράκι κι αγάπη-λατρεία στον Άνθρωπο ΚΑΙ στα ιδανικά ενός καινούργιου Διαφωτισμού απολύτως απαραίτητου κι επιτακτικού τώρα προκειμένου να ανατείλει μια Αιώνια Αναγέννηση.

 ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ & ΤΟ ΘΑΥΜΑ» ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΙΓΕΡΙΝΟΥ. Ένα έργο βασισμένο στα «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ» του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια σε σκηνοθεσία ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΜΟΝΤΖΟΛΗ.

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Και μόνον για τα ανθρωποκεντρικά, τα ανθρωπιστικά, τα ουμανιστικά μηνύματά του, αυτό το έργο και η σύνολη παράσταση θα έπρεπε να ενταχθεί στα κλασικά κείμενα του σύγχρονου Διαφωτισμού, στα αθάνατα μνημεία των φωτισμένων πνευμάτων που προσπαθούν να ιχνηλατήσουν για ολόκληρη την Ανθρωπότητα την έξοδο από τη στενωπό της Κρίσης προς ένα φωτεινότερο μέλλον, έτσι όπως αξίζει στην πνευματικότητά μας, μακριά από τα σκοτάδια του τεχνολογικού υλιστικού Μεσαίωνα…

Η καινούργια Αναγέννηση θα έρθει, βασισμένη και πάλι στο Ελληνικό Πνεύμα, που χάρη στο Ρυθμό και στην Αρμονία, στη μαθηματική γλώσσα και στους λεξαριθμικούς κώδικες, στην ουράνια και προσγειωτική ταυτοχρόνως Μουσική, στην Αθάνατη Ποίησή μας από τον Όμηρο μέχρι σήμερα, αδιάρρηκτος η αλυσίδα των πνευματικών ανθρώπων-μελισσών…

Τα παιδιά είναι το μέλλον. Η μόνη μας ελπίδα και η αποκλειστική μας παρηγοριά. Χάρηκα λοιπόν κι εγώ ως μεγάλο παιδί (βγαίνει το μοντέλο και σε …έξτρα-έξτρα λάρτζ!!!) μαζί με τους γονείς των τρισευτυχισμένων παιδιών, ένα σκηνικό παραμύθι πλημμυρισμένο από τις μελωδίες του αρχάγγελου Μίκη Θεοδωράκη [που μόνο και για την αντοχή του στο …δηλητήριο του Φθόνου και στις διώξεις που υπέστη από τους συγχρόνους του, θα πρέπει να ανακηρυχθεί άγιος]…

Το κείμενο της Κάκιας Ιγερινού αριστοτεχνικό, πρόδιδε τη μακρά θητεία της και την αγάπη, το σεβασμό που τρέφει για αυτή την υψηλή Τέχνη που συναιρεί όλες τις άλλες.

Η Δρ. Μάγκυ Μοντζολή, ξεκίνησε ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος τρεις δεκαετίες πριν, έγινε θεωρητικός, σκηνοθέτης, δραματουργός και σήμερα είναι κι έχει αναγνωριστεί δικαίως ένας πολυπρισματικός Άνθρωπος του Θεάτρου που οδεύει προς το Ολικό Καλλιτέχνημα (Gesamtkunstwerk). Είναι «ψυχούλα» κι αυτή η αθώα, η αγγελική, η αγνή ηθική της διάσταση προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο καλλιτεχνικό της έργο. Διευθύνει το «Θέατρο της Ημέρας» με γνώση και μεράκι με υπεύθυνο στον Τομέα της Εκπαίδευσης Μικρών και Μεγάλων τον ακάματο, ανυπέρβλητο και εμβριθή παιδαγωγό, δάσκαλο, συγγραφέα και εισηγητή (σαράντα χρόνια πριν!!!) του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ στην Ελλάδα Κύριο Λάκη Κουρετζή. Η μακροπερίοδος θητεία τους στο ποιοτικό θέατρο μακριά από βεντετισμούς, εγωκεντρισμούς, ναρκισσισμούς και κούφια προβολή δείχνει το στίγμα, τις προθέσεις και τους στόχους τους. Εύχομαι από καρδιάς να φτάσουν ακόμα πιο μακριά προς τα εκεί που ποθούν και να μακροημερεύσουν για το καλό όλων μας και πρώτα-πρώτα της νέας γενιάς που μεγαλώνει μέσα στην Κρίση κι αναζητά ιδανικά και λόγο ύπαρξης.

Από τους ηθοποιούς αυτής της υπέροχης, κεφάτης, πολυεπίπεδης άψογης παράστασης δεν θα ξεχωρίσω κανέναν για να μην αδικήσω τη συλλογική προσπάθεια και προκειμένου να μην υπονομεύσω άθελά μου το ομαδικό πνεύμα που διαπνέει όλες τις πολιτιστικές προσφορές αυτού του ευοίωνου και λειτουργικότατου σχήματος.

Τελικά υπάρχουν και σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα στην θεατρική μιζέρια μας, θαύματα συντελούνται χωρίς βεγγαλικά και πολύχρωμες αφίσες. Επιτέλους, το καλό γούστο κι η Αισθητική ας επισημανθούν και ας επαινεθούν στη βάρβαρη εποχή μας. Γιατί «το καλό να λέγεται»…

Αξιοσημείωτο το χιούμορ κι η Χαρά της Ζωής που διαπνέει όλη την παράσταση, ένδειξη Σοφίας των δημιουργών και των λειτουργών της.

Άπαντες οι συντελεστές κινούνται στο χώρο του Πρωταρχικού Φωτός τείνοντες προς την αγιότητα της ανιδιοτελούς προσφοράς (γιατί μόνον έτσι ως φαίνεται γίνεται ποιοτικό θέατρο σήμερα και μάλιστα παιδικό):

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή

Ενορχήστρωση – Sound Design – Μουσική Διδασκαλία: Χρήστος Γιαννούλης

Σκηνικά-κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Διαμαντόπουλος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Τσιπουρίδη

 

Ερμηνεύουν:

Κατερίνα Βασιλείου, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Τερέζα Κουίκ, Δημήτρης Πάσιος, Ναταλία Τσάλλη, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Νεφέλη Τσιπουρίδη, Σωτήρης Χατζηνικολάου.

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

INFO:

«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ & ΤΟ ΘΑΥΜΑ»

ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΙΓΕΡΙΝΟΥ

Ένα έργο βασισμένο στα «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ»

του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Μια παράσταση για όλη την οικογένεια σε σκηνοθεσία

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΜΟΝΤΖΟΛΗ

Τελευταίες παραστάσεις: Κυριακές 7,14,21,28 Μαΐου ώρα 6:00μμ

& Δευτέρα 8 Μαΐου ώρα 9:00μμ

Το Θέατρο της Ημέρας παρουσιάζει  την παράσταση «Το όνειρο και το θαύμα»

ένα έργο εμπνευσμένο από την μουσική και τα τραγούδια του μοναδικού Μίκη Θεοδωράκη για όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους θεατές.

Το κείμενο της σπουδαίας ηθοποιού  και  συγγραφέως Κάκιας Ιγερινού, είναι χτισμένο   πάνω στη συλλογή «Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά», που ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έγραψε σε νεαρή ηλικία «για τους αυριανούς συνειδητοποιημένους πολίτες» όπως άλλωστε αναφέρει και ο ίδιος:

«Πιστεύω πως το παραμύθι είναι ο φυσικός χώρος για τα Παιδικά τραγούδια. Εκεί που οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί και το νεανικό  κοινό σμίγουν και γίνονται ένα.

Απόδειξη ότι το όνειρο και η μουσική είναι πλασμένα με τα ίδια υλικά όπως και οι ψυχές των παιδιών»

Τα «Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά» δεν είναι απλά τραγουδάκια. Είναι ποιήματα – αγαπημένα τραγούδια που ο συνθέτης έγραψε για παιδιά, αλλά λάτρεψαν οι μεγάλοι και διάλεξε να τα ντύσει με την μουσική του, ώστε να βρίσκονται σε διαρκή διαλεκτική σχέση με το κοινό.

Η παράσταση «Το όνειρο & το θαύμα», είναι πλημμυρισμένη από τραγούδια, χρώματα και παιχνίδια, ποίηση, φαντασία, λυρισμό, αλληγορία, μαγικές εικόνες και τρυφερές μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Και φυσικά από τη μουσική του εξαίρετου μουσικοσυνθέτη, που σχολιάζει τα όσα συμβαίνουν επί σκηνής και προκαλεί συναισθήματα και αισθήσεις στον θεατή, άλλοτε ανάλαφρα και παιγνιώδη και άλλοτε έντονα συγκινησιακά φορτισμένα.

Η πένα της Κάκιας Ιγερινού, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και η σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή, πλάθουν τον ονειρικό, ποιητικό και νοσταλγικό κόσμο της παράστασης. Η μικρή ηρωίδα προσεύχεται να αποκτήσει ένα ξεχωριστό κούκλο, που να μοιάζει με αληθινό παιδί! Ο Θεός και τα τάγματα των αγγέλων του, που παρατηρούν τη γη απογοητευμένοι από τη ματαιοδοξία και την απληστία του ανθρώπινου γένους πραγματοποιούν την ευχή της, προκειμένου να δοκιμάσουν την ικανότητα του ανθρώπου να διδάξει σε ένα «ξύλινο» παιδί την αγάπη και την ανιδιοτέλεια. Προς τούτο ο Θεός, στέλνει στη γη τον Αρχάγγελό του στον ρόλο του ξυλουργού-δημιουργού και πατέρα του κούκλου και τα υπερβατικά πλάσματα του ουρανού (Νύχτα, αστέρια, Νεράιδα Μυρτιά).Ο κούκλος διανύει το ασυνήθιστο ταξίδι του στη γη, έρχεται αντιμέτωπος με πολλές δοκιμασίες και περιπέτειες, με πρωταγωνιστές  τον αδίστακτο τσιρκολάνο, τον δουλοπρεπή λύκο και την δολοπλόκο αλεπού. Στον αντίποδα των δυσκολιών, εκτός από τη Μαργαρίτα συμπαραστάτες του έχει τα παιδιά και το δάσκαλο, τον παιχνιδιάρη γάτο και τον πιστό γρύλο. Μέσα από την ποίηση, τον λυρισμό και το κωμικό στοιχείο, το έργο θίγει την «διαχρονική» περιπέτεια και τις δοκιμασίες της ανθρώπινης ύπαρξης. Το «Όνειρο και το Θαύμα» είναι μια περίτεχνη συρραφή της αριστουργηματικής μουσικής του μεγάλου Έλληνα δημιουργού που δανείζεται στοιχεία από την αλληγορία του Πινόκιο, του πολυαγαπημένου παιδικού παραμυθιού, μεταφέροντας το στην ελληνική πραγματικότητα.

Μέσα από το σκηνικό και θεατρικό παιχνίδι, που σαν μέθοδο εργασίας και άποψη, υπηρετούν με συνέπεια και επί μακρόν η σκηνοθέτις Ανδρομάχη Μοντζολή και το Θέατρο της Ημέρας, οι ενήλικοι και ανήλικοι θεατές βιώνουν και κατανοούν τις καταστάσεις και τα μηνύματα του έργου και της παράστασης.

 Συντελεστές:

 Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή

Ενορχήστρωση – Sound Design – Μουσική Διδασκαλία: Χρήστος Γιαννούλης

Σκηνικά-κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Διαμαντόπουλος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Τσιπουρίδη

 Ερμηνεύουν:

Κατερίνα Βασιλείου, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Τερέζα Κουίκ, Δημήτρης Πάσιος, Ναταλία Τσάλλη, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Νεφέλη Τσιπουρίδη, Σωτήρης Χατζηνικολάου.

 Παραστάσεις για το κοινό: Κυριακή ώρα 6:00μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου:  γενική είσοδος 8 €, ατέλειες 4 €

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα & 40 λεπτά

Παραστάσεις για τα σχολεία: Καθημερινές κατόπιν συνεννοήσεως

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iwiLL PublicRelations

 Μαίρη Βιντιάδου 6972291819,6945405266

email: maryvidiadoy@gmail.com

 

 

 

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

     

 

 

 

                          

  

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Ν. Γεννηματά 20 Αμπελόκηποι (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Τηλ.: 210 6929090, 210 6995777, www.theatro-imeras.gr, info@theatro-imeras.gr