Του Κωνσταντίνου Μπούρα

Φαίνεται ότι η κρίση αναζωπυρώνει ξεχασμένα (ή, έστω, περιορισμένα) θεατρικά είδη. Η ανάγκη διαδραστικής, άμεσης επικοινωνίας, η αντισυμβατικότητα των μικρών θεατρικών ή παρα-θεατρικών χώρων φαίνεται ότι προσελκύει μεγάλο όγκο θεατρόφιλων (και όχι μόνο). Η επέμβαση του εισαγγελέα για να κλείσει αυτούς τους μικρούς χώρους με το αιτιολογικό ότι δεν καλύπτουν τις πυροσβεστικές διατάξεις ασφαλείας, (επι-)σημαίνει, ίσως, μια απομάκρυνση του κοινού από τα παραδοσιακά θέατρα με την σκηνή ιταλικού τύπου, όπου ανάμεσα στους θεατές και στους θεατές μεσολαβούν τα φώτα της ράμπας.
Στην οδό Μαραθώνος 30 του Βοτανικού λειτουργεί εδώ και χρόνια το περίφημο “Καμπαρέ Βολτέρ”, όπου έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς σημαντικά θεάματα, με μουσική και πρόζα, παρλάτες, μονολόγους μετά …μαγειρικής (θεατρική προσαρμογή κειμένων της Αγαθής Δημητρούκα) και άλλα νόστιμα, πικάντικα και τολμηρά θεάματα (με την καλή την έννοια, πάντα).
Αυτή τη φορά απόλαυσα ένα κουαρτέτο εκφραστικών ηθοποιών-τραγουδιστών να σατιρίζει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να βουτάει βαθιά στο δυσώδες έλος της κρίσης του πολιτικο-οικονομικού συστήματος και να μας θυμίζει αγαπημένα άσματα από την θρυλική εποχή των μπουάτ, αλλά και παλαιότερα ή κατοπινότερα.
Επιθεωρησιακή ζωντάνια, “νούτικοι” ηθοποιοί, που αυτοσχεδιάζουν και εμπλέκουν το κοινό στο θεατρικό παιχνίδι, αυτοσαρκασμός και ειρωνεία, αλλά και συγκίνηση, μέθεξη και διονυσιακή χαρά της ζωής. Οι επαρκείς αυτοί τεχνίτες που δημιούργησαν ένα μοναδικό κι ανεπανάληπτο ψυχαγωγικό θέαμα είναι οι: Μαίη Σεβαστοπούλου (που έγραψε, σκηνοθέτησε, έπαιξε και μας είπε και πολλά τραγούδια), Νεκτάριος Φαρμάκης (και βοηθός σκηνοθέτη), Ελεάννα Φινοκαλιώτη και Κωνσταντίνος Χατζούδης.
Στο πιάνο ο Αλέξανδρος Μακρής.
Το κείμενο ήταν αρκούντως δηκτικό, και τεχνηέντως καταγγελτικό. Η περίηφημη “γενιά του Πολυτεχνείου” ακούει τα εξ αμάξης, ενώ της …ψέλνουν και τα τραγουδάκια (ή τις τραγουδάρες) με τις οποίες γαλουχήθηκε.

Info:
CABARET VOLTAIRE (Μαραθώνος 30)
Από 24 Φεβρουαρίου, κάθε Κυριακή στις 7.30, για λίγες παραστάσεις.
Διάρκεια: 90 λεπτά.
Είσοδος με κρασί ή μπύρα: 10 ευρώ, φοιτητικά και ατέλειες 7 ευρώ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974408016, 2108829469 – Μαίη Σεβαστοπούλου