%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%82%ce%b1%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b1

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

 

Επιτέλους! Ένα σύγχρονο χορόδραμα για την Κρίση και πως αυτή πλήττει κυρίως τους νέους και ειδικά τους εμπνευσμένους, τους σπουδαγμένους, τους καλλιτέχνες, τους ανήσυχους και ψαγμένους. Χάρμα οφθαλμών και ηδονή αισθήσεων αυτή η πανδαισία χρωμάτων, ήχων, συναισθημάτων, μηνυμάτων, λόγου αρθρωμένου, καθαρού και εύηχου. Φαίνεται ότι το μεταμοντέρνο (για να μην το βρίζουμε μόνον) μας απελευθέρωσε να μπορούμε να εκφραστούμε επί σκηνής πέρα και μακριά από τις φθαρμένες, πολυχρησιμοποιημένες θεατρικές φόρμες, μας έδωσε τα φτερά για να πετάξουμε ή για να …βουλιάξουμε. Και τελικά κάποιοι πετάνε, μα οι περισσότεροι μιμούνται τον Ίκαρο στη θανάσιμη αυτοκαταστροφική πτώση του.

%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%ba

Η ομάδα DiZgravity ενιαία κι αδιαίρετη, κανένα «εγώ» δεν ξεχώριζε, ούτε καν της συνο-χορογράφου και σκηνοθέτιδος, έδωσε ένα μάθημα αισθητικής, υποκριτικής, πλαστικής κίνησης, φωνητικής και ΉΘΟΥΣ από τη φιλόξενη σκηνή του περιφερειακού αλλά όχι περιθωριακού ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΚ, όπου μόνον επιτυχίες έχω παρακολουθήσει. Ως κριτικός κυνηγάω το νέο και το καινοφανές, το πρωτόφαντο και μη τετριμμένο, μακριά από τους Main-stream φωστήρες neon που μόνο το παλιό και το πεπατημένο αναχαράζουν σαν κατσίκες (και δεν μου φταίνε σε τίποτα τα συμπαθέστατα μηρυκαστικά). Η τηλεόραση έκανε μεγάλο κακό στο χωριό του ελληνικού κοινού («κακό χωριό τα λίγα σπίτια» ή «μικρό χωριό – κακοί γειτόνοι»). Ανέδειξε μετέωρα που δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε καμία σοβαρή σκηνή του κόσμου, ούτε καν σαν καθαρίστριες ή ταξιθέτριες, γιατί αυτές οι αξιοσέβαστες δουλειές προϋποθέτουν εργατικότητα, επιμέλεια, συνέπεια, ακρίβεια, επιμονή κι υπομονή, ενώ οι σύγχρονοι …αστερίες μήτε να αρθρώσουν δεν ξέρουν καλά-καλά, όμως το να …πηδούν από κρεβάτι σε καναπέ κι από καναπέ στα «μαξιλάρια ξαπλωμένοι μασώντας τη μαστίχα» το γνωρίζουν λίαν καλώς.

Αυτά τα σύντομα και διόλου κακεντρεχή για την λεγομένη «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» μέσα στην οποία εντάσσεται και διακρίνεται αυτό το χοροθεατρικό διαμάντι που ανεβαίνει στο θέατρο ΠΚ. Ως κριτικός δεν «χαρίζω κάστανα» κι είμαι μάλλον πικρόχολος, χωρίς βεβαίως να κινούμαι από ταπεινά ιδιοτελή κίνητρα και χωρίς να διατηρώ προσωπικές βεντέτες με κανέναν. Ε, λοιπόν, σε αυτήν την παράσταση, ουδέν το μεμπτόν ή ατελές βρήκα να παρατηρήσω. Ούτε καν για να πω κι εγώ ότι έκανα τη δουλειά μου, ως αυστηρός κριτικός θεάτρου (τρομάρα μου! Οι τίτλοι μας μαράνανε. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε» και μόνον η τιμιότητα, η δημιουργικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου…).

Όλα τέλεια, αρμονικά και αγαστά. «Μ’ ακούς;». Σ’ ακούμε, βεβαίως, πεντακάθαρα και ξάστερα. Μήνυμα ελήφθη. Όβερ. Μην το χάσετε. Θα χαθείτε στα θολά ενυδρεία της θεατρικής μας πραγματικότητας με τα παραχορτασμένα και ξεχειλωμένα «ιερά τέρατα». Και κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι σας αξίζει αγαπητοί αναγνώστες μου. Οι έχοντες «λερωμένη τη φωλιά» τους δεν με διαβάζουν, ούτως ή άλλως. Ας τους αγνοήσουμε λοιπόν κι εμείς κι ας επιμείνουμε στην ποιότητα (ομού κι αντάμα με τον Μεγάλο Αλεξανδρινό πανέλληνα ποιητή μας Κωστή Πέτρου Φωτιάδου Καβάφη).

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

 

INFO:

 

http://www.pktheater.gr/index.php?target=play&alias=%CE%9C%27%20%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82

Η χοροθεατρική ομάδα DiZgravity παρουσιάζει το έργο «Μ’ ακούς» για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μετά από τις sold out παραστάσεις στο El Convento Del Arte, το έργο παρουσιάστηκε στο 15ο Φεστιβάλ Χορού Ελλήνων Χορογράφων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με μεγάλη επιτυχία και φέτος επανέρχεται εμπλουτισμένο για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο ΠΚ.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Η παράσταση αντικατοπτρίζει το σήμερα καθώς παρακολουθεί την καθημερινότητα μιας οικογένειας αντιμέτωπη με τη βίαιη οικονομική κρίση και φωτίζει τα προβλήματα που αυτή φέρνει στην επιφάνεια.

 

Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά τα κοινωνικά προβλήματα μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον; Πώς επιδρά πάνω τους το εκπαιδευτικό σύστημα; Τι κάνει ένας πατέρας όταν βρεθεί αντιμέτωπος με συνεχείς μειώσεις στο μισθό του; Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις σε ένα ζευγάρι που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά ζητήματα διαβίωσης; Τι είναι βία εν τέλει; Προσωπικό ζήτημα, οικογενειακό ή κοινωνικό;

 

Το έργο «Μ’ ακούς» πραγματεύεται τη βία όλων των ειδών και δίνει φόρο τιμής στα θύματά του.

 

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν: Μαρία Βασιλειάδη, Βαλεντίνη-Ελένη Βεκκίνι, Φλώρα Καραβελατζή, Βλοτίνα Νουλέλλη, Αρετή Σταμπόγλη, Μεταξία Ταμπούρλου, Δημήτρης Τσικούρας, Πωλίνα Χαλά

Θεατρικό έργο: Χριστίνα Μητροπούλου

Σκηνοθεσία: Τάνυα Βασδάρη

Χορογραφίες: Τάνυα Βασδάρη, Τania Economo

Trailer – Φωτογραφία αφίσας:  cGc films – http://www.cgcfilms.com/

Σχεδιασμός φωτισμού : Απόστολος Τσιτσώνης

Φωτογραφίες: Ευάγγελος  Καραλής

Ενδυματολόγος: Γιάννης Περίδης

Εκτέλεση Παραγωγής: Κατερίνα Αλεξανδράκη, Steve Bart

Find us on:  / dizgravity

https://www.facebook.com/DiZgravity

Trailer: https://youtu.be/3VQc7GO9Yss

 

 

Πρεμιέρα: 4 Νοεμβρίου 2016 για λίγες παραστάσεις

Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή στις 21.45

Τηλ. 210 9011677
Θέατρο ΠΚ (Κασομούλη 30, μετρό Νέος Κόσμος)

www.pktheater.gr

Εισιτήρια: 10 € κανονικό, 7 € μειωμένο (ΣΕΗ, ΣΕΧΩΧΟ, ΣΕΧ, άνεργοι)

Ειδικές τιμές για γκρουπ άνω των 12 ατόμων

Προπώληση: 8 €

http://www.pktheater.gr/index.php?target=book&alias=%CE%9C%27+%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82

Find us on:   / ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ

Ωρες Παράστασης :

4/11/16-23/12/16 21:30

 

Τιμή Εισιτηρίου:

10.00 €