Γράφει ο Χρήστος Ναούμ

ΘΕΑΤΡΟΗΜΕΡΑΣπηνελόπηΔέλτα

Η Πηνελόπη Δέλτα-Μπενάκη ήταν μεγάλη πατριώτισσα.  Αυτοκτόνησε στις 2 Μαίου του 1941, μια μέρα μετά την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1874. Εκεί έζησε μέχρι και την εφηβεία, αν και ταξίδευε συχνά με την οικογένειά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο θέατρο Ημέρας, ξετυλίγεται όλη η ζωή της, από την εφηβεία της στην Αλεξάνδρεια, μέχρι το τραγικό της τέλος. Με έμφυτο ταλέντο στην δημιουργική γραφή, εξέδωσε αρκετά βιβλία. Τα πιο γνωστά είναι: τα «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Τα Μυστικά του Βάλτου», «Ο Μάγκας», και το πλέον αγαπητό, «Ο Τρελαντώνης», διήγημα για τον αδελφό της, Αντώνη Μπενάκη.

Τα έργα της είναι ιστορικά και απευθύνονται κυρίως στην εφηβική και παιδική ηλικία. Συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά σωματεία και πολιτιστικές εταιρείες με σκοπό την διάδοση και την διαμόρφωση εθνικών ιδεωδών. Η ευαισθησία της στα εθνικά θέματα και η οικογενειακή της παράδοση την  οδήγησαν σε μείζονες αποφάσεις. Συμμετείχε σε δυο αποστολές, προκειμένου να βοηθήσει τους παλιννοστούντες ομήρους. από την Βουλγαρία, το 1918. Ακριβώς με την ίδια ευαισθησία αντιμετώπισε τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου.

Μοιραίο στάθηκε το ερωτικό ειδύλλιο, που αναπτύχθηκε με τον Ίωνα Δραγούμη. Ήταν ήδη παντρεμένη, όταν τον ερωτεύθηκε στην Αλεξάνδρεια. Παρά τον παράφορο έρωτά της στο πρόσωπο του, αυτή η σχέση δεν κράτησε.  Στις επιστολές της, έγραφε: «Μένω ακόμη ένα χρόνο, σου το έγραψα· αν με θέλεις ύστερα, αν δεν αλλάξεις, Ιων μου, αν θέλεις τότε, πάρε με… Και τώρα όμως αν με ήθελες δεν θα μπορούσα να σου πω πια όχι· τώρα δεν ξέρω πια τι θα πει τιμή και λόγος και όρκος· ξέρω πως στον κόσμο κάπου ζεις εσύ, πως μ’ αγαπάς ακόμη, πως εσύ μπορείς να γίνεις δικός μου όποταν σε φωνάξω. Ιων μου, δεν σε φωνάζω· μα αν με θελήσεις ποτέ, ξέρεις πού είμαι· σε περιμένω πάντα και σ’ αγαπώ σαν Μήδεια, είσαι το μόνο δίλημμα που ζει μέσα μου με φρικτή ένταση· τ’ άλλα όλα πέθαναν, η αγάπη σου τα σκότωσε…»

Το έργο έχει ανεβεί σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Μοντζολή. Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Καλλέργη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αποδίδοντας όλες τις φάσεις  ζωής της τραγικής συγγραφέως. Εξαιρετικός o Ντίνος Καρύδης στον ρόλο του πατέρα της, Εμμ. Μπενάκη. Επίσης, συμμετέχουν οι Θεόφιλος Βανδώρος και Ράσμη Τσάπελα. Τα σκηνικά –κουστούμια είναι του Α. Σαντόπουλου. Η Μουσική, η οποία είναι υπέροχη είναι γραμμένη από  τον Γ. Κότσιρα. Οι παραστάσεις για το κοινό είναι κάθε Σάββατο στις 9 μμ και Κυριακή στις 8 μμ. Μετρό Πανόρμου, τηλ. 210-6929090

Για περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Θεάτρου της Ημέρας: