Κατερίνα Ζαχαριάδου, Νυχτερινή βροχή, ποιητική συλλογή, εκδόσεις Νίκας, Αθήνα 2021.

 

Γράφει ο ποιητής θεατρολόγος και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας

 

Γνήσια ποιητική φωνή, τελειοθήρ και αυτοδίδακτος η ταλαντούχος μέλισσα του Λόγου Κατερίνα Ζαχαριάδου.

Η γενικότερη παιδεία της (ως Καθηγήτρια Φυσικής Υποατομικών Σωματιδίων) συνεισφέρει στο λογοτεχνικό της εργαστήριο τόσο στο θεματολογικό όσο και στο ρυθμολογικό-ενεργειακό πεδίο.

Εντάσσεται στην γενικότερη κατηγορία τού ποιητή-προφήτη (poeta vates, για τους Λατίνους θεωρητικούς της Λογοτεχνίας).

Η έμπνευσή της ερείδεται στη Φύση, στα ζώα, στα φυτά, στα λουλούδια και στους ανθρώπους φυσικά, όταν άνθρωποι είναι. Κι ο άνθρωπος γίνεται ποιητής μόνον όταν είναι ένθεος.

Ο πολιτισμός μας, υλιστικός και χρησιμοθηρικός, δεν ευνοεί την παραμικρή αναφορά στο Πνεύμα, όμως είτε το θέλουμε είτε όχι το ουσιαστικό Πολιτισμός χωρίς το επίθετο πνευματικός είναι οξύμωρο σχήμα και δεν έχει καμία ουσιώδη αιτία υπάρξεως.

Η Κατερίνα Ζαχαριάδου είναι στην εμπροσθοφυλακή των επαγρυπνούντων πνευματικών φρυκτωρών της ταραγμένης μεταιχμιακής εποχής μας.

Με το ένα πόδι στην Επιστήμη και με το άλλο στην λεγόμενη «Μεταφυσική» αναζητά την Αλήθεια και επιτυγχάνει την δυναμική ισορροπία των σέρφερ στο ορμητικό πύρινο ρεύμα του Ηράκλειτου.

Μελετάει τα αρχαία κείμενα και φιλολογικώς αλλά – κυρίως – διαισθητικώς. Συνδυάζει το αριστερό με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σε αγαστή αρμονία που παραπέμπει στην Ιερά Γεωμετρία του θεϊκού Πυθαγόρα, την ομιλία μελετά και κατέχει.

Γνώση και διαίσθηση μαζί υπερβαίνουν την κοινωνούμενη πληροφορία κι εξασφαλίζουν την σφαιρικότητα στη θέαση των φαινομένων (εσωτερικών και εξωτερικών).

Δραματική η αφήγησή της, διαπνέεται από έκπαγλη προφορικότητα που δημιουργεί την πολυπόθητη αν-οικείωση, το φωτεινό αντικείμενο του πόθου κάθε τέχνης ποιητικής.

Χάρη στις νοητικές ακροβασίες και στις μελοδραματικές κορυφώσεις, το έργο της αυτό μπορεί να μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στο θέατρο χωρίς καμία περαιτέρω δραματουργική επεξεργασία. Θεάται τον κόσμο σαν μια τεράστια σκηνή, όπως ο Σαίξπηρ.

Η αγάπη για την όπερα είναι ως φαίνεται οικογενειακή. Αδελφός της είναι ο διακεκριμένος λυρικός τραγουδιστής και ηθοποιός Πωλ Ζαχαριάδης (που τον απολαύσαμε να απαγγέλει συγκινητικά, μαζί με την ποιήτρια Κική Μαυρίδου, στην ανεπανάληπτη παρουσίαση του βιβλίου στον δροσερό κήπο του Συλλόγου Αρχαιολόγων την προηγούμενη Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021).

Και σε ανώτερα!!! Και σε άλλα με υγεία. Το Ζάππειο στην Έκθεση Βιβλίου του ΣΕΚΒ και το Ρέθυμνο την περιμένουν (μας περιμένουν).

Η ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΗΣΗ μάς ΑΝΥΨΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΤΑΠΕΙΝΑ.

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr