του Γιάννη Σκαραγκά σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα με την απαράμιλλη Φωτεινή Μπαξεβάνη. ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΈΤΣΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ επί-πτώσεως!!!

Η κυρά της Ρω σύμβολο Ελευθερίας. Μια παράσταση για την αφύπνιση της ιεράς ενέργειας kundalini.

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Το φλαμένγκο και η θητεία τού Σταύρου Λίτινα σε αυτή την οργιαστική τελετουργία είναι η δυτική εκδοχή τής αφύπνισης τής ιεράς ενέργειας kundalini που ανέρχεται και κατέρχεται από την σπονδυλική στήλη σαν τα δίδυμα φίδια τα σκαλισμένα στους κίονες των αρχαίων ναών.

Η στεατοπυγική Μεγάλη Μητέρα Θεά που διασώθηκε το ιερό της στη Σικελία και κάποια σκόρπια αγάλματα μαρτυρούν ακόμη το αρχετυπικόν της αρμονικόν Κάλλος, ξαναζωντανεύει στην σκηνή τού Arroyo Nuevo χάρη σε αυτή την εξαίρετη, την διονυσιακή, την εμβληματική ηθοποιό Φωτεινή Μπαξεβάνη που μας μεταδίδει ξανά την χαρά της ζωής βαφτίζοντάς μας στο Φως εκείνο που δεν δύει αλλά ανατέλλει αιώνια.

Η σημαία γίνεται σύμβολο τής σάρκας που μέσα από τον κυτταρικό χορό αναζητεί την ένωση με το Άλλο. Ο Ορφικός Έρως συνέχει τα πάντα, από το σύμπαν το μακρύ μέχρι την μικρή μας παλάμη. Κι όταν πάψει ο έρωτας τού σώματος τότε έρχεται μια ιδέα από την πλατωνική έβδομη διάσταση να μας πετάξει μέχρι τον έβδομο ουρανό κι ακόμα πέρα.

Η πραγματική κυρά τής Ρω εγκαταλείπει το Καστελόριζο αδικημένη από τα αδέλφια της γιατί τόλμησε να διαλέξει για άντρα τον έρωτά της. Ζει αποκομμένη αλλά πλούσια σε έναν θαλασσινό βράχο με ατίθασα κατσίκια, κοτούλες και κύματα.

Αυτά τα κύματα και η απόσταση από τον πολιτισμό θα τής στερήσουν το ταίρι της, όμως εκείνη συνεχίζει ατρόμητη να αναμετριέται με τα τέσσερα στοιχεία τής Φύσεως γιατί κατέχει το πέμπτο, τον αιθέρα, με τα εξαίσια μυστική του, τα αλχημιστικά.

Η Κυρά τής Ρω πέρασε στην αθανασία, ως Πνεύμα, ως άγγελος Ελευθερίας, ως σύμβολο τής ακάματης δύναμης των καταπιεσμένων που αρνούνται τα δεσμά τους.

Το μόνο που την έσωσε ήταν η πείνα και η δίψα για ζωή, για ένυλη Αγάπη, για πραγματοποιημένο Έρωτα.

ΕΞΑΙΣΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ των απλήστων, των αχρήστων, των ματαιοκαμάτων.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε συγγραφέα, ηθοποιό, σκηνοθέτη και σε όλους τους συντελεστές αυτού του θαύματος: Γιάννης Σκαραγκάς έγραψεν, Σταύρος Λίτινας εσκηνοθέτησεν, Φωτεινή Μπαξεβάνη μετουσίωσεν.

 

ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΦΩΣ. Αναβαθμιστείτε στην ΑΛΗΘΕΙΑ και στην ΑΡΜΟΝΙΑ. Αλλιώς θα χαθείτε στις σκεπτομορφές της μιζέριας που ΔΕΝ μας αξίζουν.

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

 

Info από το Δελτίο Τύπου:

“Η Κυρά της Ρω”

του Γιάννη Σκαραγκά

σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα

Στον ομώνυμο ρόλο η Φωτεινή Μπαξεβάνη

 

Μετά από προγραμματισμένη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα (Σέρρες, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Λήμνος), Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ θα συνεχίσει στην Αθήνα ολόκληρο το Φεβρουάριο, στην νέα σκηνή του Arroyoκάθε Σάββατο στις 18.00 & Κυριακή στις 21.15.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση:

 

Η παράσταση με την επιτυχημένη πορεία, που συγκινεί όπου κι αν έχει παρουσιαστεί έως σήμερα, βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.

 

Ελάτε να ζήσουμε μαζί μια σπάνια θεατρική εμπειρία, φωτίζοντας από την αρχή τη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, τη γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα. Η Κυρά της Ρω είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές.

 

Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη και την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα, η Κυρά της Ρω είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.

 

 Πληροφορίες παράστασης

 

Παράταση παραστάσεων:

από 5 έως 27 Φεβρουαρίου 2022

Θέατρο ARROYO 

Μ.Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός 10435 Αθήνα

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 

Σάββατο 18.00  &Κυριακή 21.15

Προπώληση: 

https://www.ticketservices.gr/event/arroyo-i-kyra-tis-ro/?lang=el