ΙΩΑΝΝΑΜΑΚΡΗκαιομένη

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 Οι μονόλογοι απαιτούν τέχνη και δεξιοτεχνία. Ειδικά όταν πρόκειται για μια ζωντοχήρα ή χήρα που συζητεί με τον προ πολλού εξαφανισθέντα σύζυγό της. Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που ο Άσλε, μιαν άστατη νύχτα του Νοέμβρη χάθηκε στα φιόρδ και η Σίγκνα τον περιμένει σα να μην παρήλθε ημέρα μία. Τα κουκουλωμένα έπιπλα ζωντανεύουν στο τέλος, χάρη στο Σταύρο Γιαννακόπουλο και στη Φρεντερίκα Σανταρέλλι που υποδύονται τα φαντάσματα της ηδονής μιας κυρίας που αρνείται τη μοναξιά αλλά το μόνο που επιτυγχάνει είναι να βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στην κινούμενη άμμο των αδιεξόδων της, σαν τη Γουίνυ στις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Μπέκετ.

Η Ιωάννα Μακρή είναι δασκάλα στην τέχνη της υποκριτικής. Διδάσκει από σκηνής ήθος, αρμονία, πλήρη κατοχή των εκφραστικών της μέσων, παίζει με τη σιωπή, με την σποραδικώς ριπιζόμενη μάσκα του προσώπου της, με την οικονομία των κινήσεων και της φωνής της, συνεπικουρούμενη από τον Γρηγόρη Γαϊτανάρο που χορεύει.

Το κείμενο που βασίζεται στο θεατρικό έργο του σημαντικού Νορβηγού συγγραφέα «Μια μέρα του καλοκαιριού» και στο διήγημά του «Η Αλίκη στις φλόγες» μεταφράστηκε επιτυχώς από τον Αντώνη Γαλέο, σκηνοθετήθηκε από τον ιδιαίτερα ταλαντούχο και μάστορα της σκηνικής τέχνης Νίκο Διαμαντή, και το απολαύσαμε όλοι εμείς έκθαμβοι. Μια σπάνια δουλειά που θα άντεχε ακόμα και στη σκληρότερη κριτική των αμερικανικών ή ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης κι είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσει την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση των ειδικών.

Η αόρατη θάλασσα πρωταγωνίστρια στις σιωπές στις παύσεις και στις άνω τελείες του εκφερόμενου λόγου. Η ομιλούσα φωνή αυτοπυρπολείται με μάρτυρες τους θεατές σε ένα παιχνίδι για δύο: τον άνθρωπο και το είδωλό του, το ερωτικό, εκείνη την ψευδαίσθηση του «άλλου», που είναι φευγαλέα, ακόμα κι όταν είναι παρούσα. Ειδικά τότε.

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Info:

Θέατρο Σημείο

Χαρ. Τρικούπη 10, πίσω από το Πάντειο, +302109229579,

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.30 και Κυριακή στις 19.30

Πρεμιέρα: Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Διάρκεια: 60′

Είσοδος 8 – 12 ευρώ

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής 
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Πάτσας 
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος 
Ερμηνεύει: Ιωάννα Μακρή 
Χορεύει: Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Συμμετέχουν: Σταύρος Γιαννακόπουλος, Φρεντερίκα Σανταρέλλι
Φωτογραφίες: Μικέλα Τσόντζου

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 12 €
Φοιτητικό: 8 €
Ελεύθερη είσοδος για ανέργους