ΜΙΚΡΟΓΚΛΟΡΙΑφιλιας

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Η πρωτοτυπία της σκηνοθεσίας της μαύρης φιλοσοφικής κωμωδίας του Ρεμί ντε Βος «Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» στην άριστη μετάφραση του καθηγητή Δημήτρη Φίλια έγκειται ακριβώς στον υπερτονισμό της θεατρικότητας εις βάρος κάθε ρεαλιστικής αληθοφάνειας (χωρίς να φλερτάρει σε καμία στιγμή με τον σουρεαλισμό ή το υπερβατικό-μεταφυσικό). Μένοντας πιστός στον ματεριαλισμό, αγγλοσαξωνικό υλισμό των ψυχολογικών φαινομένων, ο Γιώργος Καραμίχος δίδαξε την Τζέσυ Παπουτσή, τον εκπληκτικό Δημήτρη Λιακόπουλο (ερμηνεία βγαλμένη λες από το Actor’s Studio) και την απόλυτα συνάδουσα με την αισθητική του όλου θεάματος Μαρλέν Σαϊτη… τους δίδαξε πώς να βλέπουν τη ζωή σαν θέατρο και τον κόσμο σαν τεράστια σκηνή όπου εκτυλίσσονται μεγάλα ή μικρά δράματα, όλα όμως έχουν στο βάθος τους ως ζητούμενα την Αγάπη, την Ανοχή, την Κατανόηση, την Ελευθερία, την Έκφραση, την Ισότητα.

Η συγγραφική υπέρβαση της τελευταίας σκηνής ισοδυναμεί δραματουργικώς με το «ποιοτικό άλμα» που οραματίζεται ο Σόρεν Κίρκεγκααρντ στην «Έννοια της Αγωνίας». Ξάφνου, τα σκηνικά πρόσωπα που αναμασούν ρόλους και συμπεριφορές δεκαετιών, με αφορμή έναν θάνατο κι έναν επικείμενο γάμο, αποφασίζουν να υπερβούν τα εσκαμμένα, να δουν τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου και να γελάσουν με τα καμώματά τους. Αυτή η συμφιλίωση με τον Εαυτό είναι η βάση της αγάπης για τον πλησίον κι από εκεί όλα παύουν να γίνονται ενδιαφέροντα από συγκρουσιακής πλευράς και γίνονται τρυφερά, αγαπησιάρικα, παραδείσια… Έτσι όπως θα έπρεπε να είναι η ζωή μας στον πλανήτη Γαία, που κάποτε θα πρέπει να ήταν Κήπος της Εδέμ, για να τον θυμόμαστε έτσι και για να τον μυθοπλάθει το συλλογικό μας ασυνείδητο.

Η Τζέσυ Παπουτσή είναι μια μεγάλη παρεξηγημένη ηθοποιός, ικανή να ερμηνεύσει όλους τους τραγικούς ρόλους, με ένα ηχείο και μια ψυχή που βράζει από συμπάθεια για τους κατατρεγμένους. Θα ήταν η ιδανική Εκάβη στις «Τρωάδες». Σκηνοθέτες και κρατικά θέατρα ακούτε; Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου πού κωφεύετε;

Μια άψογη παράσταση με ρυθμό, νεύρο, μπρίο, gangs από τις ταινίες του βωβού κινηματογράφου… Το μεγάλο της ατού όμως ήταν η μετάφραση. Απολύτως ελλειπτική, λιτή, καίρια, ζέουσα… όπως ο καθημερινός λόγος. Ο καθηγητής μεταφρασιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Φίλιας δίνει ένα από σκηνής μάθημα δια του παραδείγματός του.

Δεν θα μείνω στα σκηνικά και στα κοστούμια που παρωδούσαν ηθελημένα το κιτς. Ούτε στην επίτηδες σαχλή μουσική, που ταίριαζε απόλυτα με την αισθητική του κειμένου και την μεγαλο-μικρο-μεσαία κοινωνική τάξη των προσώπων.

Άξιοι όλοι οι συντελεστές.

Αυτή η παράσταση στο «Μικρό Γκλόρια» είναι ένα καλό δείγμα ποιοτικού κι εμπορικού θεάτρου ταυτόχρονα. Εύχομαι σε όλους τους συντελεστές της να δουλέψει και να μακροημερεύσει.

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

info:

Η υπόθεση του έργου

Ο Σιμόν επιστρέφει ύστερα από χρόνια στο πατρικό του για την αποτέφρωση της γιαγιάς του. Εκεί συναντά και πάλι τη μητέρα του και την Αν, τον παιδικό του έρωτα.

Ένα ατύχημα με την τεφροδόχο αποτελεί την αφορμή για ένα άγριο και διασκεδαστικό παιχνίδι συναισθηματικών εναλλαγών ανάμεσα στο πένθος και στον έρωτα. Ένα κλασικό ανθρώπινο τρίγωνο με πολύ εύκαμπτες γωνίες. Τρεις άνθρωποι εκτός τόπου και χρόνου που καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν τους φόβους και τις επιθυμίες τους και να έρθουν αντιμέτωποι με τα συμπλέγματα του παρελθόντος και τα φαντάσματα του μέλλοντος.

Όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο μεταφραστής του έργου Δημήτρης Φίλιας, ο συγγραφέας Ρεμί ντε Βος διαθέτει μια σύγχρονη ανατρεπτική γραφή, που ανοίγει νέα θεατρικά μονοπάτια στην αυγή του εικοστού πρώτου αιώνα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος

Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Νασιάκος

Σχεδιασμός ρούχων: Χριστίνα Πανοπούλου

Φωτογραφίες: George Alexandrakis

Art work: Amarildo Topalis

Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Τζέσυ Παπουτσή, Δημήτρης Λιακόπουλος,  Μαρλέν Σαΐτη.

ΘΕΑΤΡΟ Μικρό Γκλόρια

Ιπποκράτους 7, Μετρό Πανεπιστήμιο, τηλ: 210 3600832

Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή 19:30 – Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο  21:15

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10 € (Φοιτητικό – Ανέργων)

Διάρκεια: 70 λεπτά