Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα…

 

 

Το απόλυτο φεμινιστικό μανιφέστο, σα να βγήκε από την κινηματογραφική «Κραυγή γυναικών» του Ζυλ Ντασέν με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.

Σουρεαλισμός και αφαίρεση, ποιητικός λογιωτατισμός, θεατρικός βερμπαλισμός κι εναλλασσόμενη μονοτονία που έσπασε χάρη στις χαρισματικές ηθοποιούς: Βίβιαν Ιωάννου και Αλεξία Πετροπούλου.

Το «Σπίτι του Ηθοποιού» συνεχίζει να παρέχει πολιτιστικό έργο ποιότητας και κοινωνικό έργο πρότυπο.

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

INFO:

http://www.ladyslife.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD/#.WLk3ldSLRkg

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΗΛΕΚΤΡΑ» του Λεωνίδα Τσιριγκούλη

Η γυναικεία κακοποίηση, γραμμένη και καταγεγραμμένη από τη ματιά ενός άνδρα του εικαστικού και σκηνοθέτη Λεωνίδα Τσιριγκούλη.
Η Ηλέκτρα του Λεωνίδα Τσιριγκούλη καταγράφει την εσωτερική απεικόνιση τριών βιασμένων γυναικών, ψυχή τε και σώματι, των τριών ηρωίδων του έργου, της Ηλέκτρας, της Χρυσόθεμης και μιας νεαρής πόρνης, «του Μαμουνιού». Ο εσώτερος ψυχισμός τους περιφέρεται χαοτικά ανάμεσα στη λήθη και τη μνήμη, περιπλανώμενος ανάμεσα στον χρόνο και τις απόλυτες αδυναμίες τους, τη ματαίωση των ονείρων τους ακόμα και της ίδιας τους της ζωής στοιχεία καταπίεσης που τους κληροδοτήθηκαν από την μάνα τους που και εκείνη ευνουχίστηκε από τον ίδιο της τον πατέρα. Οι ηρωίδες αντιλαμβάνονται μέσα από μια άσκηση αυτογνωσίας πως αυτοί που κάποτε υπήρξαν στις ζωές τους είναι σκιές αναμνήσεων, χρεωμένες χωρίς επιστροφή μέσα στα κατάβαθα της ψυχής τους. «Επιλογή αντικειμένου χωρίς όνειρα. Μία παγωμένη συμπεριφορά. Χρέωση χωρίς επιστροφή», όπως γράφει ο Λεωνίδας Τσιριγκούλης στο μονόπρακτό του Ηλέκτρα. Το τελετουργικό παιχνίδι της αυτογνωσίας συνεχίζεται μέχρι να φτάσει η ιερή ώρα, η στιγμή της λύτρωσης. Δύσκολη τελετουργία, καθώς διέρχεται μέσα από καταστάσεις οδύνης, μαστιγώματος και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μια ομολογία, μια διαμαρτυρία γυναικών εκφραζόμενη από τη ματιά ενός άντρα αλλά και την ευγένεια ψυχής, την αγάπη και τον σεβασμό προς τη γυναίκα που τη θέλει μια οντότητα απόλυτα εναρμονισμένη με τη φυσική εξέλιξή της. Μια οντότητα ελεύθερη, δυνατή, μορφωμένη και ερωτική, απαλλαγμένη από τα φαντάσματα του παρελθόντος.
ΚΕΙΜΕΝΟ- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΡΙΓΚΟΥΛΗΣ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
ΜΑΜΟΥΝΙ- ΒΙΒΙΑΝ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΗΛΕΚΤΡΑ – ΑΛΕΞΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΥΣΟΘΕΜΙΣ – ΒΙΒΙΑΝ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ- ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΑΡΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΒΟΥΔΑΣ
Μακιγιαζ: Αλέξανδρος Λόγγος
VIDEO ART- ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΕΝΔΡΑΝΗΣ
ΑΦΙΣΑ- AELLA

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ : Παρασκευή 24/2 και Παρασκευή 3/3 2017
Θα χαρούμε πολύ να τιμήσετε με την παρουσία σας και να ενισχύσετε την προσπάθειά μας κατά της κακοποίησης των γυναικών. ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ