Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

ΟΡΕΣΤΗΣκακάλας1

Αγαπητοί αναγνώστες, συνοδοιπόροι στο Πνεύμα και συνάνθρωποι, με λύπη μου διαπιστώνω ότι ζούμε εποχές ΠΑΡΑΚΜΗΣ, τόσο βαθιάς που μόνο με τις τελευταίες μέρες του ελληνικού θαύματος που καταστράφηκε από τον εμφύλιο Πελοποννησιακό Πόλεμο μπορούν να συγκριθούν. Από αυτή την άποψη ο Ευριπίδης είναι σύγχρονός μας, γιατί αμφισβήτησε το κατεστημένο (πολιτικο-θρησκευτικό) και έθεσε τις βάσεις για την ισότητα των φύλων καταγγέλλοντας με αντεστραμμένο ίσως τρόπο την εκμετάλλευση των γυναικών από τα αρσενικά και την ανάπτυξη της δικής τους δολιότητας ως άμυνας. Το να αναζητάς αναλογίες (αισθητικές, πολιτικές, κοινωνικές ή ιδεολογικές) με ένα πεπαλαιωμένο έργο 25 αιώνων είναι απολύτως θεμιτό. Το να το ισοπεδώνεις όμως, κάνοντας χαβαλέ σαν κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που μαδάει τις κούκλες του, εεε, τότε το άδικο δεν το θέλει ούτε ο ίδιος ο θεός του θεάτρου. Θεατής έφυγε φωνάζοντας «αίσχος», οι συγγενείς των συνενόχων τον αποδοκίμασαν, κάποιοι μιλούσαν δυνατά πίσω από τη σκηνή ανάμεσα στα δέντρα και γενικώς το ελάχιστο κοινό της πρεμιέρας (φίλοι και γνωστοί γνωστών) παρακολούθησε αμήχανο το φετεινό κλείσιμο ενός θεσμού που πνέει τα λοίσθια, αφού γίνεται ο καθρέφτης μιας βαθιάς πολιτισμικής Κρίσης που ταλανίζει τους εχέφρονες. Τι να πω για την παράσταση και τι να μην πω; Ακόμα και η νεορεαλιστική μετάφραση του Τσαρούχη ευτελίσθηκε, για να μην πω για τη ζωγραφική του. Τελικά, τα παιδάκια παίζει με ό,τι βρει και σίγουρα όχι μόνον με ό,τι φτάνουν τα χέρια τους… Δεν έχω λόγια. Έφυγα απογοητευμένος και κατηφής. Μόνη παρηγοριά το φεγγάρι, που έκανε τη νύχτα μέρα, σχεδόν γεμάτο. Εμείς, απλώς, άδειοι. Θέατρο σου λέει μετά. Και τέχνη.

ORESTHSkakalas2

Και καλά όταν πληρώνουν οι γονείς σου τα σπασμένα. Όταν τα πληρώνει ο φορολογούμενος φτωχός λαός, τότε το πράγμα αλλάζει. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Προς το καλύτερο. Το πνευματικότερο.

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Info από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Φεστιβάλ Αθηνών:

Με οδηγό τη μετάφραση του Τσαρούχη, ο Σίμος Κακάλας αναζητά τη θέση της τραγωδίας σήμερα, προτείνει ένα θέατρο λαϊκό και ταυτόχρονα ποιητικό, που ολοκληρώνεται μέσα από τη διαδραστική σχέση με το κοινό.

Με τον Ορέστη του, ο Ευριπίδης μεταμορφώνει τους τυραννοκτόνους Ορέστη και Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε «τρομοκράτες». Έξι μέρες μετά τον φόνο της Κλυταιμνήστρας τα δύο αδέλφια είναι αποκλεισμένα στο πατρικό τους, ενώ όλη η κοινωνία είναι εναντίον τους. Μοναδική τους ελπίδα ο Μενέλαος, που και αυτός τους προδίδει…
Γκόλφω, Ερωφίλη, Ορέστης υπήρξαν εξαρχής οι στόχοι της πρωτοπόρας ομάδας που, δέκα χρόνια τώρα, αναζωογονεί το θέατρό μας. Σκηνοθέτης που έχει κερδίσει την εκτίμηση με την αφοσίωσή του στη χειρωνακτική πλευρά του θεάτρου, ο Κακάλας ανέβασε τον Ορέστη σε μία πρώτη εκδοχή για κλειστό χώρο (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη), προετοιμάζοντας την παράσταση για ανοιχτό χώρο, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 28 & 29 Αυγούστου και θα ολοκληρώσει το φετινό Φεστιβάλ.

«Παιδί της δημοκρατίας, το αττικό δράμα ολοκληρώθηκε μέσα από τον δημόσιο λόγο και την επαναδιαπραγμάτευση του μύθου. Η τραγωδία αποτέλεσε επίσης ένα εκπαιδευτικό εργαλείο», σημειώνει ο σκηνοθετής. «Τι συμβαίνει με την τραγωδία σήμερα, που είναι αποκομμένη από αυτές τις παραμέτρους


Μετάφραση Γιάννης Τσαρούχης

Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας

Σκηνικά Σίμος Κακάλας, Μάρθα Φωκά
Κοστούμια – Μάσκες Μάρθα Φωκά

Μουσική (διασκευή στο πρωτότυπο Στάσιμο της τραγωδίας) Mohammad

Φωτισμοί – Βίντεο Περικλής Μαθιέλλης

Βοηθός Σκηνοθέτη – Δραματολόγος Δημήτρης Καλακίδης
Σχεδιασμός κούκλας Γιάννης Κατρανίτσας
ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

Δήμητρα Κούζα Χορός, Ελένη, 1ος Αγγελιοφόρος

Έλενα Μαυρίδου Ηλέκτρα, Τυνδάρεω, Φρύγας(2ος Αγγελιοφόρος)
Δημήτρης Λάλος Ορέστης

Μιχάλης Βαλάσογλου Μενέλαος, Χορός

Συμμετέχουν σπουδαστές από το Α’ & Β’ έτος της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και το Α’ έτος της Δραματικής Σχολής Δήλος.

 

Εκτέλεση παραγωγής: Εταιρεία Θεάτρου Χώρος

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=UxyI34v6EJo

* Στα Ελληνικά με Αγγλικούς υπέρτιτλους.

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων
VIP: 30€, Ζώνη Α: 25€, Ζώνη Β: 15€, 12€ (ομαδικό)
Άνω Διάζωμα: 10€, 8€ (ομαδικό), Φοιτητικό: 15€, 10€, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5€

 

 

Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε:

Κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου).
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00.
Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων. Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.