Δραματοποιημένη λογοτεχνία στο Θέατρο “Πρόβα”

Πειραματική Σκηνή «οι Μύστες» – «ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ»

Image

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες θεατρικές μεταφορές αστυνομικής λογοτεχνίας. Αριστοτεχνική δραματουργική επεξεργασία του μυθιστορήματος του Άγγλου συγγραφέα John Wainwright με τίτλο “Πλύση εγκεφάλου”. Το έρεβος τής ανθρώπινης ψυχής: το αγαθοποιό και παραγωγικό ερωτικό ένστικτο που μετατρέπεται σε καταστροφική δύναμη όταν διαστραφεί από την άρνηση τού φωτεινού αντικείμενου τού πόθου μας να συμμορφωθεί με την γενετήσια πράξη. Τότε η σκοτεινιά πληθαίνει και η “μαύρη” υλοενέργεια εφορμά να ακυρώσει το θαύμα τής ζωής. Και η φιλία, η αγάπη, η συζυγική πίστη πάνε περίπατο. Το κτήνος που κρύβεται τεχνηέντως μέσα στο ανθρώπινο θηλαστικό βγαίνει τη νύχτα και βρυχάται, κατασπαράζει το θήραμά του, αφού πριν το βιάσει, το ντύνει, το χτενίζει και το στολίζει σα να κοιμάται και το φωτογραφίζει για να κρατήσει σουβενίρ τής επιτυχημένης του εκστρατείας. Ποιος είπε ότι ο άνθρωπος βγήκε ποτέ από τα σπήλαια;

Βεβαίως, η Τέχνη λειτουργεί ομοιοπαθητικά, ως βελονισμός στη βασανισμένη ανθρώπινη συλλογική ψυχή. Έλεον και φόβον διεγείρει εντός μας η επί σκηνής τραγωδία-θηριωδία. Καθαιρόμεθα δια τής φρίκης, εκστασιαζόμεθα δια τής υποβολής, αυθυποβαλλόμεθα δια τού ενδόξου μεγαλείου που περιβάλλει ήρωες κι αντιήρωες αδιακρίτως.

Ο Σωτήρης Τσόγκας είναι ο πιο σεμνός, επαρκής και μορφωμένος Έλληνας σκηνοθέτης. Υλοποιεί θαύματα με την απλότητα ενός αρτοποιού και χαμογελάει πάντα καλοσυνάτα ακόμα κι όταν ερμηνεύει τέρατα επί σκηνής. Στην “Πλύση Εγκεφάλου” έδωσε τα ρέστα του. Σκηνοθέτησε, υποδύθηκε… Μόνο την εικαστική διαμόρφωση τού χώρου δεν έκανε. Σε αυτό έδειξε τα πολλαπλά της ταλέντα και την αγάπη της για την τέχνη τού θεάτρου η γυναίκα του και μεγάλη ηθοποιός Μαίρη Ραζή.

Όλοι οι ηθοποιοί ήταν υπέροχοι: ο Γιάννης Τσουρουνάκης είναι ένας υπέροχος θεατράνθρωπος, με ιδιαίτερα κινηματογραφική παρουσία. Κάθε κίνησή του, ο παραμικρός μορφασμός ηχεί σαν πυροβολισμός στην αίθουσα. Το ογκώδες και η εκφραστικότητα τού δέματός του τον καθιστούν ευεπίφορο τόσο σε δραματικούς όσο και σε κωμικούς ρόλους. Ο Γιώργος Αραχωβίτης λες και ξέφυγε από φιλμ νουάρ τού παλιού καλού καιρού. Μπράβο του. Μοναδικός κι αναντικατάστατος στην καλοκουρδισμένη παράσταση τού θεάτρου Πρόβα που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Η Ρωξάνη Βράκα, φαμ φατάλ και λολίτα, νυμφίδιο και μαύρη χήρα, αθώα και γυναίκα αράχνη, τέλεια!

Το “θέατρο δωματίου” που ευνοεί ο χώρος τού ατμοσφαιρικού αυτού ναού τής πρώτης τέχνης τού Διονύσου έδωσε ακόμα ένα αξέχαστο δείγμα του. Μην το χάσετε, Χαρίστε στον εαυτό σας ένα καλό δώρο ψυχής. Και μην τρομάξετε. Ο καλός σκηνοθέτης ξέρει να ισορροπεί τα συναισθήματα στην ψυχή τού θεατή και να προκαλεί δημιουργική αμφιθυμία στο κοινό του.

Πληροφορίες από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του θεάτρου:

 (Πειραματική Σκηνή «οι Μύστες»)

«ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ»

Στην Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου «ΠΡΟΒΑ»

Πρεμιέρα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Στις 25 Νοεμβρίου ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο «ΠΡΟΒΑ» (Πειραματική Σκηνή), το έργο – μαρτυρία «ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα JohnWainwright.

 

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ, για ένα αυθεντικό ανακριτικό ντοκουμέντο.

Δύο παλιοί φίλοι, ο ένας μεγαλοδικηγόρος και ο άλλος αστυνομικός διευθυντής, συγκρούονται ανελέητα, όταν ο δεύτερος υποπτεύεται τον πρώτο, για το βιασμό και τη δολοφονία δύο ανήλικων κοριτσιών. Από τη σύγκρουση αυτή φιλίας και καθήκοντος προκύπτουν οριακές καταστάσεις, που δείχνουν, ότι ζούμε τελικά πάνω σ’ ένα ηφαίστειο, που λέγεται ασυνείδητο και που δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί.

Στην «Πλύση Εγκεφάλου», πότε με κωμικούς και πότε με δραματικούς τόνους, αποδεικνύεται πόσο σχετική και διάτρητη είναι η αλήθεια του καθενός μας. Πόσο και πώς αλλοιώνεται η συνείδησή μας, όταν αναβιώνουν οι «εγγραφές» του υποσυνείδητου. Και πόσο ανίσχυρος γίνεται ένας πανίσχυρος άνθρωπος, όταν πιαστεί στο πελώριο και ανεξιχνίαστο δίχτυ των συμπτώσεων.

Η «Πλύση Εγκεφάλου» φωτίζει την τεράστια απόσταση, που χωρίζει το είναι από το φαίνεσθαι και  αποκαλύπτει, ότι ο καθένας μας τελικά έχει δύο ή περισσότερες προσωπικότητες, που παλεύουν ανειρήνευτα για την επικράτησή τους, ως το τέλος της ζωής μας.

Πρόκειται για μια παράσταση – ντοκουμέντο, που κόβει την ανάσα.

Η «Πλύση Εγκεφάλου» θα παίζεται από τις 25 Νοεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

Η σκηνοθεσία είναι του Σωτήρη Τσόγκα, ο οποίος και συμπρωταγωνιστεί με τους: Γιάννη Τσουρουνάκη, Γιώργο Αραχωβίτη και Ρωξάνη Βράκα. Βοηθός σκηνοθέτη η Ειρήνη Αντωνίου.

Φέτος το θέατρο «ΠΡΟΒΑ» μπαίνει στον 31ο χρόνο λειτουργίας του, και η Πειραματική Σκηνή του στον 5ο χρόνο.

Η «Πλύση Εγκεφάλου» ακολουθεί μετά τα έργα: «Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν Ένσλιν» (δύο σεζόν), «Η νύχτα της κας Λουσιέν» του Κοπί και το «ΠΑΘΕΙ ΜΑΘΟΣ», μια πρωτότυπη συρραφή 13 τραγωδιών.

Συντελεστές

σκηνοθεσία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

Ηθοποιοί

Σωτήρης Τσόγκας
Γιάννης Τσουρουνάκης
Γιώργος Αραχωβίτης
Ρωξάνη Βράκα

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Δευτέρα: 21.15
Τρίτη: 21.15