Φελίτσε και Λίλυ

Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους

της Ελένης Καρασαββίδου

 

σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου

 

Ερμηνεύουν:

Δήμητρα Βαμβακάρη, Δήμητρα Σύρου, Έλενα Τυρέα

 

Στο θέατρο των ψαγμένων, ανήσυχων, εύθυμων προβληματισμένων θεατών:

VAULT Theatre Plus/Πολυχώρος Vault

(Μελενίκου 26, Γκάζι-Βοτανικός)

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο, μεταφρασιολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Λατρεύω τους Εβραίους, γιατί ως κυνηγημένοι αναγκάστηκαν να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, αλληλεγγύη, ευρυμάθεια, ευελιξία, διπλωματικότητα, προσαρμοστικότητα…

Λατρεύω όλους τους κυνηγημένους ανθρώπους γιατί μέσα από την βάσανο τής ζωής γίνονται ανθρωπινότεροι όλων μας.

Λατρεύω όλους τους κυνηγημένους ανθρώπους γιατί αντιστέκονται στη σκλαβιά.

 

Κι επειδή το Καλό πρέπει να λέγεται και το Άριστο πρέπει να εκθειάζεται, οφείλω να αποδώσω τα δέοντα στους συντελεστές αυτής της αριστουργηματικής παράστασης:

 

Κείμενο: Ελένη Καρασαββίδου

 

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

 

Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη

 

Μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Μαρία Βουμβάκη

 

Χορογραφίες – Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Κολιάκη

 

Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου – Θοδωρής Μαργαρίτης

 

Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη

 

Γραφιστική επιμέλεια: Γιώτα Παρασκευά

 

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

 

Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

 

Παραγωγή: ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ – VAULT

 

Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά)

 

Δήμητρα Βαμβακάρη

 

Δήμητρα Σύρου

 

Έλενα Τυρέα.

 

Είναι τόσο δύσκολο να είσαι ο εαυτός σου σε καιρούς που το ένστικτο τής επιβίωσης χτυπάει κόκκινο, όταν όλοι λουφάζουν προκειμένου να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τους και λίγοι «τρελοί», «διαφορετικοί», «απροσάρμοστοι», «αποσυνάγωγοι» τολμούν ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΑΛΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΈΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ, ΓΙΑ ΌΛΑ ΤΑ ΈΜΒΙΑ ΌΝΤΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΕΝΑΧΩΡΟ ΣΥΝΑΜΑ…

Θα είμαι πάντα με όλους τους κατατρεγμένους, απ’ όπου κι αν προέρχονται, σε όποιον θεό κι αν πιστεύουν…

Ο Ορφικός Έρως συνέχει τον κόσμο τον πλατύ.

Βαθύτερο όμως κι από την Δημιουργία βρίσκω τον ψυχισμό τού κατατρεγμένου ανθρώπου σαν όταν επιλέγει να μεταβολίσει το νείκος σε φιλότητα, το μίσος σε αγάπη, την αρνητική ενέργεια σε κίνητρο δημιουργίας.

Το «σπουργίτι» Edith Pief τραγουδάει: «Δεν μετανιώνω για τίποτα, μήτε για το καλό μήτε για το κακό που μου έκαναν…».

Γι’ αυτό έγινε μεγάλη και παρέμεινε και μετά θάνατον.

Σε αυτό το αριστουργηματικό κείμενο δύο γυναίκες προερχόμενες από αντίθετα «στρατόπεδα» αγαπιούνται και πέρα από το θάνατο. Οι διαφορές τους οδηγούν στη σύνθεση, στο Tao τού Lao Tsu.

«Όλα είναι Ένα», όπως έλεγαν οι προσωκρατικοί.

«Όταν σπρώξεις έναν άνθρωπο στον γκρεμό, θα δεις τον δικό σου εαυτό να πέφτει», λέω εγώ, ο ταπεινότερος όλων, που χαλκεύτηκα μέσα από την αγάπη κι ατσαλώθηκα μέσα από το μίσος, τον φθόνο, την συκοφαντία των Άλλων, που δεν κατάφεραν να γίνουν μήτε η Κόλαση μήτε ο Παράδεισός μου, γιατί πιστεύω ακράδαντα στη Νέμεσι…

Εκπληκτικές οι τρεις ηθοποιοί.

Ιδιοφυές το εύρημα τού μοιράσματος σε δύο πρόσωπα ενός ρόλου (τής παραζαλισμένης συζύγου τού αξιωματικού των ναζί που ερωτεύεται μία Εβραία λεσβία).

Έτσι μπορούμε να παρακολουθήσουμε το είναι και το φαίνεσθαι, το πάσχον σώμα και την γαλήνια (μέσα στην τρικυμία της) ψυχή…

Εκπληκτικά τα σκηνικά, οι φωτισμοί, τα κοστούμια, η κίνηση, ο χορός, οι παύσεις, οι σιωπές, ο ασθματικός ρυθμός, η ασυμβίβαστη θλίψη, ο πόνος τού αποχωρισμού… πέρα από τα φύλα, πέρα από τις φυλές, πέρα από τις όποιες πεποιθήσεις.

Μην το χάσετε!!!

 

ΎΜΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ!!!

Κι επειδή ο φασισμός υποφώσκει και ξεπηδάει εκεί που δεν τον περιμένεις, μόνον ένα φάρμακο τον εξοντώνει: Η ΑΓΑΠΗ, Η ΦΙΛΟΤΗΣ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ…

 

ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!!!

 

ΈΡΡΩΣΘΕ!!!

 

ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΈΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ!!!

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

https://www.viva.gr/tickets/theater/polyxoros-vault/felitse-kai-lili/

Φελίτσε και Λίλυ

Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους

της Ελένης Καρασαββίδου

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

 

 

Ερμηνεύουν:

Δήμητρα Βαμβακάρη, Δήμητρα Σύρου, Έλενα Τυρέα

 

VAULT Theatre Plus/Πολυχώρος Vault

(Μελενίκου 26, Γκάζι-Βοτανικός)

 

Πρεμιέρα: Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 21.15

Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15

 

 

Από την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15 επί σκηνής του θεάτρου Vault θα παρουσιάζεται η παράσταση του έργου της Ελένης Καρασαββίδου «Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους». Ένα σύγχρονο έργο που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία αγάπης.

 

Βερολίνο 1942. Δυο γυναίκες συναντιούνται. Μια Εβραία και μια Γερμανίδα, παντρεμένη με αξιωματικό των Ναζί. Έχει τέσσερα αγόρια. Έχει τιμηθεί από τον Φύρερ γιατί έφερε στη ζωή τέσσερεις μελλοντικούς στρατιώτες. «Που θα μάθουν να σκοτώνουν χωρίς πρόβλημα, αγόρια στην ηλικία τους».

 

Δυο γυναίκες συναντιούνται και μια μεγάλη αγάπη γεννιέται. Σ’ ένα Βερολίνο όπου έξω έπεφταν οι βόμβες βροχή και μέσα οι άνθρωποι χόρευαν και ερωτεύονταν απελπισμένα. «Οι βόμβες βόμβες και η ρούμπα ρούμπα». Μνήμες, επιστολές, ανατροπές στη σκιά του φασισμού που εξαφανίζει ανθρώπινες ζωές, στο όνομα του «πολιτισμού».

 

Όλη η ζωή της Γερμανίδας Ναζί, της Λίλυ, οι 18 μήνες που έζησε με την Εβραία Φελίτσε. Και συνεχίζει να ζει μαζί της όλη την υπόλοιπη ζωή της. Με τις αναμνήσεις της, τις ενοχές της, στην αέναη προσπάθεια να κατανοήσει αυτό το τεράστιο και αναπάντητο “γιατί;” Γιατί κάποιοι αποφασίζουν για τις ζωές μας; Γιατί μας επιβάλλουν πώς και με ποιους θα συνυπάρξουμε; Ποιος έχει ορίσει πώς θα ζουν οι γυναίκες, οι φυλές, όλοι όσοι έχουν άλλες επιλογές ζωής, οι διαφορετικοί; Και ποιος βάζει μέτρο σύγκρισης για διαρκή ρατσιστικό διαχωρισμό; Ποιος και γιατί αποφασίζει για το μέλλον των παιδιών, των χωρών, των πολιτισμών;

 

Μια παράσταση που ξυπνά συναισθήματα και γεννά σκέψεις, με αφορμή μια αληθινή ιστορία αγάπης που γεννιέται σε ένα τραυματικό ιστορικό πλαίσιο… την ιστορία της Φελίτσε και της Λίλυ.

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

 

Μια Γερμανίδα παντρεμένη με αξιωματικό των Ναζί και μια Εβραία συναντιούνται στο Βερολίνο του 1942 και μια μεγάλη αγάπη γεννιέται στη σκιά του ναζισμού και μιας πόλης που βομβαρδίζεται στο όνομα του «πολιτισμού και της τάξης». Σε μια σκοτεινή εποχή, όπου Εβραίοι, ομοφυλόφιλοι, διαφορετικοί, άνθρωποι με αναπηρία δολοφονούνταν, περιουσίες καταστρέφονταν, παιδιά σκοτώνονταν γιατί είχαν την ατυχία να γεννηθούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σ’ αυτό τον τόπο.

 

Μια αληθινή ιστορία που ενέπνευσε την Ελένη Καρασαββίδου, ερευνώντας την μέσα από το βιβλίο της Erica Fischer, την ταινία Aimee and Jaguar αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της ναζιστικής απειλής και των ρατσιστικών επιθέσεων παγκοσμίως. Επιθέσεις εναντίον γυναικών, ομοφυλόφιλων, ανθρώπων με αναπηρία, ανθρώπων με κάθε είδους ιδιαιτερότητα. Η άρρωστη μανία για εξουσία και κέρδος κάποιων, διαμορφώνει συνειδήσεις εκπαιδεύοντας ανθρώπους να σκοτώνουν συνανθρώπους τους, να ασκούν κάθε μορφής βία χωρίς να σκέφτονται πως αύριο θα έρθει και η δική τους σειρά. Διαστρεβλώνουν την αλήθεια φανατίζοντας, χειραγωγώντας. Ένας «θαυμαστός καινούριος κόσμος», που αποφασίζει ποιος θα επιζήσει και ποιος όχι, ποια χώρα θα επιβιώσει και ποια θα ισοπεδωθεί, ποια κουλτούρα και ποια γλώσσα θα επικρατήσουν. Ένας παραλογισμός χωρίς τέλος. Που ακόμα και σήμερα, γιορτάζουμε θλιβερές επετείους και δημιουργούμε αλλού, σε άλλα σημεία του πλανήτη που καταστρέφουμε, άλλες οδυνηρές επετείους.

 

Και η ιστορία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο η παιδεία, η ιστορία, τα ΜΜΕ, κατευθύνουν συνειδήσεις και διαπράττουν εγκλήματα καθημερινά, από την κλιματική αλλαγή, τους πυρηνικούς εξοπλισμούς, την καταστροφή ιστορικών πολιτισμών και άρα της συλλογικής μνήμης, τις μαζικές καταστροφές χωρών και τη δολοφονία παιδιών.

 

Μια παράσταση αγάπης, μνήμης, ενοχής.

 

Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

 

Info:

Τοποθεσία: Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός. Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Ημερομηνία: Πρεμιέρα: Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 21.15. Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15. Διάρκεια: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες: Τηλ.: 213 0356472 / 6949534889

 

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 13 ευρώ

 

Προπώληση viva: 12 ευρώ

 

Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ

 

Επικοινωνία με τον Τύπο για την παράσταση:

Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Επικοινωνία-Υπηρεσίες Γραφείου Τύπου

Τηλ.: 6934 288610, 6972 297443

E-mail: mycultureviews@gmail.com

Facebook: Cont Act