Γράφει ο ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασιολόγος και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας

 

Γνωρίζω τον μουσουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου από την Θεατρική Ομάδα τού Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν συνόδευε ζωντανά στο πιάνο εμάς τους φοιτητές στις ακαδημαϊκές μας παραστάσεις κλασικών και γνωστών έργων (τού ελληνικού κυρίως ρεπερτορίου, αλλά όχι μόνον).

Με τη σεμνότητα τού τεχνίτη ερμήνευε ο ίδιος τις συνθέσεις του σε 13 μουσικά όργανα!!!

Μα πάνω απ’ όλα ήταν το ήθος και η ματιά του: γεμάτη σοβαρότητα και μια απροσδιόριστη θλίψη για τα ανθρώπινα.

Με την συστολή που με διακατείχε (καθώς και μία αδιόρατη κλίση προς την αγοραφοβία) τού μιλούσα πάντα στον πληθυντικό.

Χθες βρέθηκα στον υπόγειο, χαμηλοτάβανο, φιλόξενο χώρο τού θεάτρου με την επωνυμία «Μικρό Παλλάς».

Εκεί ανακάλυψα έκπληκτος την χιουμοριστική πλευρά τού μεγάλου συνθέτη (και της συζύγου του, τής εκπληκτικής ΒΕΡΟΝΙΚΑΣ ΔΑΒΑΚΗ, καθώς και όλων των εξαίρετων καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτό το συνεπτυγμένο μουσικό σύνολο). Ακόμα κι όταν έσπασε μία χορδή από ένα μπουζούκι (τόσο διονυσιακή ήταν η ευωχία), αυτοσαρκάστηκαν και συνέχισαν ακάθεκτοι παρασέρνοντας το κοινό σε παραληρήματα βακχικής ευωχίας.

Τραγουδήσαμε όλοι μαζί στο τέλος (λίγο-πολύ αρμονικά), όμως πέρα από το αποτέλεσμα, το ζητούμενο ήταν (και παραμένει) η διάδρασις, η συμμετοχή, η συνεργατικότητα, η συμβατότητα, η αυτοταπείνωσις προκειμένου να μας προσεγγίσει ο Άλλος…

Συνειδητοποίησα επίσης χθες (Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου τού σωτηρίου έτους 2023) πως ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι ο μόνος, ο πρώτος, ο υποδειγματικός σύγχρονος συνθέτης που μελοποιεί συστηματικά την νεοελληνική ποίηση τού καιρού μας. Μετά τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι, τον Μαρκόπουλο, τον Ξαρχάκο, έρχεται ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, που ζει ποιητικά, σκέφτεται ποιητικά, δρα με ποιητικό τρόπο.

Ποιητικός ο βίος και η πολιτεία του, αρμονικός με τον έσω κόσμο, εκείνον που δεν φτάνουν τα σκοτάδια να αλώσουν, εκεί όπου επικρατεί το άπλετον Φάος των ραψωδών, των μυστών, των ιερουργών…

«Ο Μότσαρτ γελούσε, ο Σαλιέρι όχι», από την ποιητική μου συλλογή 137 Φάος. ΛΕΞΙΚΑΝΘΑΡΟΣ α-ΦΘΟΝΙΑ ΦΩΤΟΣ

.

Μα πάνω απ’ όλα είναι Άνθρωπος, λαϊκός στην αριστοκρατικότητά του, ευπροσήγορος, διδακτικός αλλά όχι επιδεικτικός, παιδαγωγός εκπαιδευτής αλλά ποτέ αφ’ υψηλού.

Μέσα σε εκείνον τον σχεδόν σπιτικό χώρο γνώρισα για πρώτη φορά σε αναγεννησιακό φωτισμό έναν καλλιτέχνη και δημιουργό που θαυμάζω από το 1979!!!

Ας τον ανακαλύψουμε όλοι, στην πραγματική του διάσταση, γιατί η άλλη, η αρμονική είναι ήδη εγγεγραμμένη στα υψίσυχνα αιθερικά πεδία.

Ας αφουγκραστούμε τούς Μεγάλους Διδασκάλους όσο περπατούν ανάμεσά μας, σεμνά και ταπεινά, ανθρώπινα, όπως τους αρμόζει.

Μάθημα ήθους η χθεσινή βραδιά, την κρατώ βαθιά στην ψυχή μου σαν φυλαχτό (όπως τότε που παίζαμε στην Ίριδα για να αλλάξουμε τον κόσμο – με την βεβαιότητα πως θα τα καταφέρουμε – πράξαμε πολλά από τότε…).

 

Έμπλεος δέους,

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

https://www.ticketservices.gr/event/dimitris-papadimitriou-kostas-makedonas-gkremistis/?lang=el

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 2022-23

 

 

ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΣ

Πρώτη παρουσίαση νέων λαϊκών τραγουδιών

 

40 ΧΡΟΝΙΑ «ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ» + ΑΡΚΕΤΕΣ «ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ»

Τραγούδια που γίναν ανέλπιστα επιτυχίες και

Τραγούδια που γίναν ανέλπιστα αποτυχίες

 

 

Ερμηνεύουν: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΔΑΒΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

 

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

21:15

 

Λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου τους «Ο Γκρεμιστής» ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Κώστας Μακεδόνας παρουσιάζουν στο αθηναϊκό κοινό τα οκτώ τραγούδια που τον απαρτίζουν. Θα ακουστούν για πρώτη φορά εν σώματι τα τραγούδια που, επί τρία συναπτά έτη επεξεργάσθηκαν μαζί ώστε να είναι μια μουσική ανθολογία μόνο εξαιρετικών αισθημάτων και σημαντικών νοημάτων.

 

Ο τίτλος έρχεται απ’ ευθείας από το μνημειώδες ποίημα του Κωστή Παλαμά. Ένα ποίημα-οργισμένη ελεγεία, το απόλυτα ιδεολογικό υπόβαθρο για την κοινωνική Επαναστατικότητα. Δίπλα τους ένα συγκλονιστικό τραγούδι αγάπης και μεταφυσικής σύνδεσης του ενήλικου παιδιού με την μητέρα του: «Η Στοργή Σου με Προσμένει» του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη.

 

Ωστόσο την μερίδα του λέοντος έχει ο Μάνος Ελευθερίου με μερικά από τα υπέροχα στιχουργήματα-παρακαταθήκη που άφησε στον Δημήτρη Παπαδημητρίου με την εντολή να τα παρουσιάσει σταδιακά και αρκετά χρόνια «αργότερα». «Ο Μεγάλος», «Μια Νύχτα που’ χα Κρίση», «Με το Μαχαίρι στο Λαιμό», «Τρείς Νύχτες νήστεψα νερό (και δέκα τ ‘όνομά σου)». Τέλος «Οι Σταθμάρχες», τραγούδι «παραγγελία» από τον ίδιο τον Μάνο Ελευθερίου στον Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τον αφιερωματικό του δίσκο.

 

Για τον δίσκο αυτό ο συνθέτης του λέει: «Μια οκτάδα Λαϊκών Τραγουδιών, έτσι όπως αξίζει να τα εννοεί κανείς: Από το ατόφιο αισθητικό ύφος έως το μεγάλο, ανεπιτήδευτο συναίσθημα. Από το θυμόσοφο χιούμορ έως την επαναστατική δίψα. Αυτήν που μόνο ποιητές σαν τον Παλαμά μπορούν να οραματισθούν και μόνο οι λαοί, σαν τους Έλληνες, μπορούν να πραγματώσουν. Και όλα με την ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα. Ενός μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, έτσι όπως αξίζει να εννοούμε τις έννοιες μεγάλος και λαϊκός. »

 

Για το δεύτερο μέρος της συναυλίας ο συνθέτης σημειώνει: «Τα καινούργια τραγούδια πάντα έρχονται σαν κομμάτια ενός μεγάλου ψηφιδωτού που συμπληρώνει σιγά σιγά η ζωή ενός συνθέτη. Οι νέες ψηφίδες μιας μεγάλης τοιχογραφίας που συμπληρώνεται στη συνείδηση του κόσμου που τον ακούει. Δεν έχουν νόημα οι νέες ψηφίδες αν δεν τοποθετηθούν σωστά στην τοιχογραφία αυτή. Έτσι λοιπόν, τα τραγούδια του Γκρεμιστή μπαίνουν στο σωστό περιβάλλον τους δίπλα σε πολλά άλλα τραγούδια – κολώνες αυτής της τοιχογραφίας. Και ο Κώστας Μακεδόνας προστίθεται σε σπουδαίες φωνές που στηρίζουν τη μυθολογία του συνθέτη όπως ο Γιώργος Φλωράκης και η Βερόνικα Δαβάκη.»

 

Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, Το Σκάκι, Παράπονο, Σ’ αγαπώ, είναι μερικά μόνο από τα αγαπημένα της βραδιάς που παραμένουν έως σήμερα σημείο αναφοράς στην νέα έντεχνη και λαϊκή μουσική. Καρποί μιας πολύχρονης δημιουργικής πορείας που κατατάσσουν τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στους αγαπημένους συνθέτες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

 

Μουσικοί:

Αχιλλέας Γουάστωρ – πιάνο

Κορίνα Βουγιούκα – κιθάρα

Γιώργος Καραγιάννης – μπουζούκι

Αποστόλης Μαργαζής – μπουζούκι

Μιχάλης Βρέττας – βιολί

Μερκούριος Κάραλης – κλαρινέτο

Τάσος Μυσιρλής – τσέλο

Δημήτρης Σίντος – κοντραμπάσο

Ντίνος Χατζηιορδάνου – ακορντεόν

Δημήτρης Κοντός – κρουστά

 

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Φλωράκης, Βερόνικα Δαβάκη

 

Ώρα έναρξης: 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 30 € VIP | 15 € A’ Ζώνη | 10 € Β Ζώνη | 8 € μειωμένο [φοιτητικό, ΑμεΑ, 65+]

Προπώληση: Ticketservices.gr

 

 

 

Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 (City Link), τηλ: 2103210025

 

Χορηγοί επικοινωνίας για Το Ελληνικό Σχέδιο:

ΕΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΛΩΔΙΑ, OGDOO.GR