Ή το δικαίωμα να αποφασίζουμε για την ανθρώπινη ζωή …τών άλλων

greta_topos_allou 

 

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Το δικαίωμα της Ελευθερίας, προϋποθέτει την αναγνώριση Ισότητα και την απόδοση Δικαιοσύνης, χωρίς προκαταλήψεις, στεγανά και προκλήσεις, χωρίς μισαλλοδοξία και προλήψεις. Δύσκολο θα μου πείτε… Ναι, σε έναν πλανήτη που σπαράσσεται από θρησκευτικές έριδες και εμφύλιους πολέμους, όταν οι ενδο-οικογενειακές διαμάχες λαμβάνουν ομηρικές διαστάσεις, πολλές φορές για ένα χωραφάκι, μια ελιά, μια πέτρα ξεθεμελιωμένη, ή ακόμα και «περί όνου σκιάς» ο λόγος. Μάλιστα. «Επί Γης Ειρήνη, εν ανθρώποις Ευδοκία» ευαγγελίστηκε ο Θεάνθρωπος δυο χιλιάδες χρόνια πριν, όμως ακόμα δεν καταφέραμε να εμπεδώσουμε και να εφαρμόσουμε τις επιταγές του.

Και καλά να κρίνουμε, να κατακρίνουμε και να δικάζουμε τους άλλους «αβρόχοις ποσί» κι «εξ απαλών ονύχων» χωρίς να μας έχει διορίσει κανείς δικαστές, ή – έστω – ενόρκους. Όταν όμως από τις κρίσεις, τις επικρίσεις ή τις κατακρίσεις μας εξαρτάται η ζωή ενός άλλου, του κατηγορούμενου, του «αποδιοπομπαίου φαρμακού» συνήθως, του «αίροντος τα αμαρτίας του Κόσμου», τότε δεν έχουμε κανένα ανθρώπινο ή θείο ηθικό δικαίωμα να κραυγάζουμε «Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν». Κι όχι μόνον διότι «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω», αλλά και γιατί ειδικά τότε, αν υποθέσουμε ότι είμαστε αναμάρτητοι, οφείλουμε να έχουμε κατακτήσει την επίγνωση της ανθρώπινης συνθήκης. Και δεν λέω να αγιάσουμε εν ζωή (κάποιος παραδειγματισμός κι ένα μάθημα χρειάζεται πού και πού), αλλά άλλο είναι μια προσωρινή τιμωρία για παραδειγματισμό κι άλλο η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής με προσχηματικές δηλώσεις κι αφετηρίες. Ακόμα και στους κατά συρροήν δολοφόνου (κοινώς serial killers) που έχουν ομολογήσει κι έχουν αποδειχθεί οι κακουργηματικές τους πράξεις πέραν πάσης αμφιβολίας, ακόμα κι εκεί υπάρχει η (απειροελάχιστη έστω) πιθανότητα της Φώτισης, της ειλικρινούς Μεταμέλειας, της Επανόρθωσης. Μα πώς μπορείς να επανορθώσεις για έναν φόνο; Δεν ξέρω. Ίσως σώζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Προσφέροντας ένα μάθημα Ζωής στους συνανθρώπους σου…

Αυτή είναι η προβληματική κάτω από το σφύζον και παλλόμενο κείμενο «Γκρέτα» του Μιχάλη Σπέγκου, που σκηνοθέτησε η πολύ έμπειρη Πέπη Οικονομοπούλου με την ομάδα της «Καθρέφτης». Η διαδραστική συμμετοχή του κοινού που ψηφίζει στο τέλος για την θανατική καταδίκη του επί σκηνής φονιά και κακούργου και συνειδητού εγκληματία κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν, βγάζει κάθε βράδυ κι άλλα αποτελέσματα, αλλά συνήθως (απ’ ότι μας πληροφόρησε η υπεύθυνη της κάλπης που έχει στηθεί στην έξοδο τού θεάτρου) «ΑΘΩΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» με ισχνή πλειοψηφία έναντι τού «ΈΝΟΧΟΣ-ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ». Πολύ ενδιαφέρον! Είμαστε λοιπόν τόσο ανεκτικοί ως κοινωνία ή μήπως το θεατρόφιλο κοινό είναι περισσότερο υποψιασμένο από το τηλεορασόπληκτο; Δεν ξέρω. Πιστεύω ότι είμαστε ευγενείς και φιλόξενοι ως κοινό, ελεήμονες και η εν-συναίσθηση ένα από τα κύρια προτερήματά μας.

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ Ο ΦΟΝΙΑΣ ΑΘΩΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΚΕΠΤΙΚΑ, έτσι όπως εκφράζονται από τα πέντε μέλη του αυτοσχέδιου και ακούσιου σώματος ενόρκων (λες και μας ρωτάνε όταν μας κληρώνουν ως ενόρκους στο Κακουργιοδικείο – έχω πάει και ξέρω πόσο δύσκολη είναι η θέση ενός ενόρκου – εκεί αποφασίζεις με το χέρι στην καρδιά, με υγιές ένστικτο και καθαρή συνείδηση, αφού προηγουμένως βάλεις βεβαίως  τον εαυτό σου στη θέση του κατηγορουμένου).

Η ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ή μη, είναι κατακριτέα σε όλους τους ανθρώπινους εξελιγμένους πολιτισμούς.

Όλοι οι συντελεστές ήταν υπέροχοι:

Σκηνοθεσία – σκηνογραφική επιμέλεια: Πέπη Οικονομοπούλου

Διανομή:

Βασίλης Καρατζάς: Γιώργος Κατσίγιαννης

Γκρέτα: Έφη Λιάλιου

Αναλίζα Κροίσου: Γίτσα Γιωργοπούλου

Βαγγέλης Ευαγγέλου: Στέλιος Νικολαϊδης

Μιχάλης Ραζής: Αλέξανδρος Κλειμόπουλος

Ηλίας Μακρής: Δημήτρης Σιγανός

Γιάννης Αυδίκος: Νικήτας Χολόγκιτας

Ελπίδα Δημητράκη: Έλενα Παπαβασιλείου

Γιώργος Ζορμπάς: Μάνθος Καλαντζής

Μάρτυρες (σε video): Ειρήνη Ιγγλέση – Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Δημοσιογράφος (σε video): Άντζυ Βασιλείου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντζυ Βασιλείου.

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr